Βόρεια Μακεδονία: Ομοβροντία αντιδράσεων για το “Μακεδονία” της νέας προέδρου

Διαβάζεται σε 3'
Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στην τελετή ορκωμοσία της
Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στην τελετή ορκωμοσία της Associated Press

Την έντονη ενόχληση (και) σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκάλεσε η πρόκληση της νεοεκλεγείσας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία της.

«Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας αναζωπυρώνει τη διαμάχη με την Ελλάδα στην τελετή ορκωμοσίας της». Με αυτό τον τίτλο αναπαράγουν αρκετά διεθνή ΜΜΕ όσα διαδραματίστηκαν στην τελετή ορκωμοσίας της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία δεν χρησιμοποίησε το Συνταγματικό όνομα της χώρας, αλλά σκέτο το «Μακεδονία» κόντρα σε ό,τι προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η κίνηση αυτή της προέδρου, που προέρχεται από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, προκάλεσε την αποχώρηση από την ειδική τελετή της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφίας Φιλιππίδου.

Όπως έχει δηλώσει η ίδια κατά το παρελθόν, προϊδεάζοντας για μια μάλλον συγκρουσιακή σχέση με την ΕΕ κατά την προεδρία της, «ο δρόμος μου με οδηγεί πρώτα στα Βαλκάνια, αλλά, βεβαίως, οι Βρυξέλλες δεν αποκλείονται». Η ίδια αρνείται να χρησιμοποιήσει τον προσδιορισμό «Βόρεια» μπροστά από το όνομα της χώρας. Άλλωστε, κατά την άποψή της, η Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει «νομικά και πολιτικά ανοιχτή» γιατί «υιοθετήθηκε κατά παράβαση της εθνικής νομοθεσίας» και αποτελεί «σοβαρή παραβίαση των συλλογικών και ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Μακεδονίας».

Το εθνικιστικό κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας, δε, έχει δηλώσει ότι θα επαναφέρει την ονομασία «Μακεδονία», ενώ και το προεκλογικό σλόγκαν του ήταν «Η Μακεδονία ξανά δική σου».

Εάν όλα αυτά είναι απλά «πυροτεχνήματα» ή αν η Σιλιάνοφσκα είχε σχετική οδηγία από το κόμμα της να αψηφήσει τις αντιδράσεις την Αθήνας και της Δύσης, θα φανεί σύντομα κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησης και τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Μιτσόσκι.

Έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων

Μέχρι τότε, όμως, τόσο η Αθήνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και πολιτικά κόμματα στις δύο χώρες δεν κρύβουν την έντονη ενόχλησή της για τη στάση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία καλούν να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, εις εκ των πρωτεργατών της Συμφωνίας, ο Νίκος Κοτζιάς, καθώς και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο άμεση ήταν η παρέμβαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ όσο περνούν οι ώρες οι αντιδράσεις πυκνώνουν.

«Για να συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία την επιτυχή πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας να συνεχίσει η χώρα την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών» αναφέρει η επικεφαλής της Κομισιόν.

 

Πολύ απογοητευτικό χαρακτηρίζει, από την πλευρά του, το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Επισημαίνει, δε, ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

 

Στο ίδιο πνεύμα, η εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι, αναφέρει ότι η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού των υφιστάμενων, νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα