Βορίδης: “Ο Χάρης Δούκας να κάνει πρώτα τον δήμαρχο και μετά βλέπουμε”

Διαβάζεται σε 4'
Βορίδης: “Ο Χάρης Δούκας να κάνει πρώτα τον δήμαρχο και μετά βλέπουμε”
Μ. Βορίδης σε ομιλία του στην Βουλή Eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στο Action 24 επιτέθηκε στον Χάρη Δούκα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Δημάρχου Αθηναίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη που έδωσε στο Action24 αναφέρθηκε σε διεθνή και εγχώρια ζητήματα της επικαιρότητας και δεν δίστασε, μεταξύ άλλων, να σχολιάσει την απόφαση του δημάρχου Χ. Δούκα να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Στο ερώτημα για την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, ο κ. Βορίδης αντέδρασε ως εξής: «Να κάνει πρώτα τον δήμαρχο και μετά βλέπουμε». Υποστήριξε, δε, ότι «οι Αθηναίοι έχουν σκυλομετανιώσει που ψήφισαν αυτόν τον δήμαρχο». Και αυτό γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε, «με τον Μπακογιάννη η Αθήνα ήταν καθαρή, ήταν φροντισμένη, τα πεζοδρόμιά της ήταν καλά, έκανε πάρα πολλή δουλειά στις γειτονιές. Ο Κώστας Μπακογιάννης πλήρωσε τον Μεγάλο Περίπατο, κυρίως αυτήν την ιστορία, αλλά το υπόλοιπο, που είναι και η βασική μέριμνα της δημοτικής Αρχής, ήταν κάτι το οποίο δούλευε. Η καθαριότητα διαλύεται σε μία εβδομάδα». «Η εικόνα της πόλης αυτήν τη στιγμή είναι πραγματικά εντελώς διαφορετική. Προς το χειρότερο», συμπλήρωσε.

«Δεν είναι σωστό όταν ο λαός σού αναθέτει μια δουλειά, αυτή τη δουλειά να την χρησιμοποιείς ως εφαλτήριο για να κάνεις μια άλλη δουλειά», τόνισε. Η δουλειά του προέδρου ενός κόμματος είναι επίσης «μια απαιτητική δουλειά. Η δουλειά του δημάρχου της Αθήνας είναι επίσης μια πολύ απαιτητική δουλειά», σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας. Εν κατακλείδι, «εμένα ως δημότη της Αθήνας με ενδιαφέρει να κάνει τη δουλειά για την οποία εξελέγη. Βλέπω πρώτον ότι δεν την κάνει και δεύτερον ότι το μυαλό του είναι αλλού», επεσήμανε.

Ο Μ. Βορίδης τοποθετήθηκε και για τις γαλλικές εκλογές. Δήλωσε ότι: «Απεδείχθη ότι δεν έγινε κάτι κοσμογονικό με την εκλογή της Μελόνι, κάπως περπατάνε τα πράγματα στην Ιταλία και στην Ευρώπη με την παρουσία της Μελόνι».

Ωστόσο, «το σίγουρο είναι ότι μπαίνουμε σε μια περίπλοκη πολιτική κατάσταση», είπε για τη Γαλλία, τονίζοντας τις δυσκολίες διακυβέρνησης που μπορεί να προκύψουν την επόμενη Κυριακή. Χαρακτήρισε, επίσης, «πολύ σκληρή» τη γαλλική Αριστερά, ενώ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, μίλησε και για την «ιστορική σχέση» που είχε με τον Ζαν Μαρί Λεπέν.

Σε σχέση με τη συνδρομή που είχε η χώρα μας από τον Πρόεδρο Εμ. Μακρόν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επί παραδείγματι, ο κ. Βορίδης προχώρησε στην εκτίμηση «δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι», στην περίπτωση εκλογικής νίκης της Μαρίν Λεπέν. Αντιθέτως, «με την Κεντροαριστερά θα αλλάξει», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα εγχώρια ζητήματα, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε τη «μεγάλη επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα, και είναι και ο τρόπος με τον οποίον πήραμε το 41%». Αυτή η επιτυχία, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, έγκειται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός «μπορεί και δίνει απαντήσεις στα προβλήματα του κόσμου».

Την ίδια ώρα στην υπόλοιπη Ευρώπη, «ο κόσμος έχει συγκεκριμένα ζητήματα και θέλει να τα αναδείξει π.χ. τα θέματα της μετανάστευσης, της κοινωνικής συνοχής, της ταυτότητας, της υπεράσπισης των πολιτιστικών χαρακτηριστικών και στοιχείων του. Τα θέτουν αυτά οι πολίτες», σημείωσε. Και σε αυτά «αν το πολιτικό σύστημα παίρνει ολίγον… δασκαλίστικο ύφος», τότε δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση, όπως υπογράμμισε κάνοντας ειδική μνεία στην περιοριστική μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Εν τέλει, «ναι, ενόχλησε το ζήτημα της ακρίβειας, μας κόστισε, μας κόστισε το ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, μας κόστισε το ζήτημα του γάμου, μας κόστισαν σωστές πολιτικές, των οποίων η εφαρμογή τους είχε πάρα πολλές δυσκολίες, μας κόστισαν ορισμένοι τόνοι της μεταναστευτικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός μίλησε και υπήρξε και πολιτική απάντηση στον ανασχηματισμό. Τα προβλήματα δεν λύθηκαν, πρέπει να εφαρμοσθούν πολιτικές», ανέφερε.

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη χώρα μας, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να μην κέρδισε η ΝΔ, όταν το δεύτερο κόμμα είναι 14 μονάδες πίσω. Μίλησε, όμως, και για τον χώρο δεξιότερα της ΝΔ στο σύνολό του: «Έχει αύξηση κατά 15.000 ψήφους σε απόλυτο αριθμό ψήφων από τις τελευταίες ευρωεκλογές». Από την άλλη πλευρά, «πράγματι υπήρξε σημαντική απώλεια των ψηφοφόρων της ΝΔ, οι οποίοι στο μεγάλο κομμάτι τους μετακινήθηκαν στην αποχή, κάποιοι πήγαν προς τα δεξιά, κάποιοι πήγαν προς το Κέντρο», συμπλήρωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα