Βορίδης: “Τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία είχαν σχεδιαστεί με βάση τον Ιανό”

Βορίδης: “Τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία είχαν σχεδιαστεί με βάση τον Ιανό”
Μάκης Βορίδης ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

"Όταν σχεδιάσαμε την αντιπλημμυρική προστασία για τον Ιανό, τη σχεδιάσαμε με βάση τα τότε δεδομένα, που ήταν πρωτοφανή, δεν σχεδιάσαμε για 5 φορές Ιανό", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

“Τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία είχαν σχεδιαστεί με βάση την κακοκαιρία Ιανός, η οποία ήταν πρωτοφανής για τα μέχρι τότε δεδομένα”, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος την περίοδο που ο Ιανός έπληξε τη χώρα, ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

“Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη 60 αντιπλημμυρικά έργα στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας της Θεσσαλίας, ύψους περίπου 140 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων κάποια έχουν ολοκληρωθεί. Ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των έργων αφορούσαν διευθετήσεις χειμάρρων, ρεμάτων και καθαρισμούς, δεν είναι λίγα αυτά”, πρόσθεσε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

“Όταν σχεδιάσαμε την αντιπλημμυρική προστασία για τον Ιανό, τη σχεδιάσαμε με βάση τα τότε δεδομένα, που ήταν πρωτοφανή, δεν σχεδιάσαμε για 5 φορές Ιανό“, σημείωσε.

Όπως τόνισε ο υπουργός, “προτεραιότητα έχει η άμεση τακτοποίηση των πληγέντων, δηλαδή να έχουν κάπου να μείνουν, να έχουν φαγητό, να έχουν ρούχα. Δεύτερον να δούμε τον μηχανισμό των αποζημιώσεων. Θερμή παράκληση αυτό να μην υποτιμάται, γιατί ένας άνθρωπος που έχει το σπίτι του ή έχει λερωθεί πολύ ή και καταστραφεί, αυτό περιμένει. Περιμένει αυτά τα 6.600″. Εξίσου σημαντική είναι και η αποζημίωση των αγροτών και στη συνέχεια η αποκατάσταση των υποδομών“, ανέφερε.

Ερωτηθείς για την αναγκαιότητα νέου σχεδιασμού της αντιπλημμυρικής προστασίας, ο κ. Βορίδης δήλωσε

“Βλέπουμε φαινόμενα πρωτοφανέρωτα, βλέπουμε ακραίες συνθήκες, πλημμυρικά φαινόμενα αυτής της μορφής.. λένε για τον Ιανό ‘μια φορά στα 300 χρόνια, στα 1000 χρόνια’, αντιπλημμυρική προστασία θα κάνουμε με δεδομένο κάτι που εμφανίζεται μια φορά την χιλιετία ή έχουμε πια την ανησυχία ότι αυτό θα εμφανίζεται κάθε 20 χρόνια; Με ποιο δεδομένο θα σχεδιάσουμε;” αναρωτήθηκε, σημειώνοντας την ανάγκη να απαντηθεί αυτό το ερώτημα από την επιστημονική κοινότητα.

Αναφορικά με τις φωτογραφίες – ντοκουμέντα με τα πλημμυρισμένα ελικόπτερα, ο υπουργός Επικρατείας, επανέλαβε την ανακοίνωση του ΓΕΝ ότιπρόκειται για ελικόπτερα που δεν είχαν πτητική ικανότητα, ενώ τα κατάλληλα είχαν μεταφερθεί εγκαίρως σε άλλο σημείο”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα