Βουλή: Δεν πέρασε η μομφή – Καμία απάντηση για τα Τέμπη
Διαβάζεται σε 3'
Στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία “έκλεισε” η τριήμερη διαδικασία της μομφής, το ζήτημα των Τεμπών κατέλαβε ελάχιστο “χώρο”.
- 07 Μαρτίου 2025 23:34
Με την αναμενόμενη εξέλιξη, αυτή που η κυβέρνηση διατηρεί την κοινοβουλευτική “δεδηλωμένη”, ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση την πρότασης δυσπιστίας που υπέγραψαν 85 βουλευτές της αντιπολίτευσης και κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.
Κατά της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 157 βουλευτές και υπέρ 136 σε σύνολο 293 παρόντων, στην ονομαστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε. Προηγήθηκαν τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια του τριημέρου πήραν τον λόγο τα μέλη της κυβέρνησης και δεκάδες βουλευτές.
Παρά το γεγονός πως αφορμή για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας ήταν τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια κατά της συγκάλυψης στο “Έγκλημα των Τεμπών”, στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία “έκλεισε” η εν λόγω διαδικασία το θέμα αυτό κατέλαβε ελάχιστο “χώρο”.
Ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να δηλώσει πως “εάν υπήρξαν επιχειρησιακές αστοχίες στην διευθέτηση του πεδίου θα ελεγχθούν από την δικαιοσύνη. Δεν θα δικαστούν από λαϊκά δικαστήρια” σημειώνοντας πως “δεν προδικάζω τίποτε για την προανακριτική” που έχει συσταθεί στην Βουλή για τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο.
Αντιθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε στην ομιλία του τρείς φορές την φράση “είτε σας αρέσει είτε όχι” προκειμένου να δηλώσει πως η κυβέρνηση θα… παραμείνει στην θέση της έως τις εκλογές του 2027. Επίσης ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στα κόμματα που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας για “μηδενισμό” και απουσία “εναλλακτικής πρότασης”.
Μάλιστα στην ομιλία του έκανε και…παζάρια ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης ζητώντας την αλλαγή του άρθρου 16 προκειμένου να χαρακτηριστούν αναθεωρητέα τα άρθρα που αφορούν τον τρόπο εκλογής της δικαιοσύνης και το άρθρο 86 που αφορά την ποινική ευθύνη των υπουργών.
Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης για πολλοστή φορά τέθηκαν τα ερωτήματα που αφορούν το “μπάζωμα” στο χώρο του πολύνεκρου δυστυχήματος.
Με τον Νίκο Ανδρουλακη να δηλώνει πως “τρείς μέρες βομβαρδίζετε την Βουλή των Ελλήνων με fake news” και ζητώντας απαντήσεις για τον ρόλο του Μεγάρου Μαξίμου στα όσα έγιναν τα πρώτα 24ωρα. Αντίστοιχα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του Σωρκάτη Φάμελλου ζητήθηκε η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή για την οποία ανέφερε ότι δεν αφορά μόνον τον Χρήστο Τριαντόπουλο αλλά συνολικά την υπόθεση του δυστυχήματος. Σφοδρή κριτική ασκήθηκε στην κυβέρνηση από το ΚΚΕ, την Νέα Αριστερά αλλά και την Πλεύση Ελευθερίας.
Να σημειωθεί πως πριν τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αντώνης Σαμαράς για την τακτική που ακολούθησε μετά το δυστύχημα. Ο πρώην πρωθυπουργός απείχε από την ψηφοφορία.
Νωρίτερα, το προαύλιο της Βουλής και η λεωφόρος Αμαλίας γέμισαν διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα για την απόδοση δικαιοσύνης, ζητώντας και πάλι οξυγόνο.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι. Ξεχωριστή θέση στην εκδήλωση έχει ο σύλλογος των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, κλάδου του οποίου τις χρόνιες δυσλειτουργίες ανέδειξε το τραγικό δυστύχημα.
Συνταρακτική στιγμή στο αποψινό συλλαλητήριο των εργατικών συνδικάτων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στο Σύνταγμα ήταν το μήνυμα που απηύθυναν από την κεντρική εξέδρα της εκδήλωσης οι μητέρες δύο νεαρών θυμάτων στην τραγική σύγκρουση.