Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 23/9 -27/09

Διαβάζεται σε 11'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 23/9 -27/09
Vouliwatch

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν ζητήματα διαφάνειας και Κράτους Δικαίου, καθώς και ζητήματα που άπτονται της δικαιοσύνης. Για άλλη μία εβδομάδα πλειάδα ερωτήσεων αφορούσε την υποβάθμιση της παιδείας και της υγείας, αλλά και τις υποδομές του κράτους. Αυτή την εβδομάδα τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που άσκησαν τα κόμματα στο σύνολό τους ήταν 299 με πρώτη να έρχεται η Ελληνική Λύση με 71, ακολουθούμενη από το ΚΚΕ με 54, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 51, τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 42, τη Νέα Αριστερά με 24 και τη Νέα Δημοκρατία με 23. Στη συνέχεια συναντάμε το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ‘Νίκη’ και τους Ανεξάρτητους με 13, την Πλεύση Ελευθερίας με 5 και τους Σπαρτιάτες με 3 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 173 Ερωτήσεις, 99 Αναφορές, 17 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 8 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 2 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 23.09.2024

ΚΚΕ: Με πάνω από δύο μήνες καθυστέρηση η πρώτη μισθοδοσία των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.

Έντεκα από τους βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, σχετικά με τους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν στα τέλη Αυγούστου σε σχολεία που ανήκουν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας και πιθανώς και σε άλλες Διευθύνσεις, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης ότι η καταβολή του πρώτου μισθού θα καταβληθεί στις 27 Οκτωβρίου. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι εκπαιδευτικοί προέρχονται από δίμηνο καθεστώς ανεργίας και τονίζουν το χαμηλό μισθό που λαμβάνουν σε σύγκριση με το υψηλό κόστος στέγασης και διαβίωσης. Καθώς, είναι ευθύνη της Πολιτείας να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται, εάν θα καταβληθούν άμεσα οι μισθοί των εκπαιδευτικών που αναφέρονται παραπάνω και εάν θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη εργασία των εκπαιδευτικών στα σχολεία που υπηρετούν.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πλεύση Ελευθερίας: Το «πόρισμα» της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές.

Η βουλεύτρια και Πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, θέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με το πόρισμα για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων – υποκλοπών. Οι διαβεβαιώσεις της Εισαγγελώς είναι ότι το παράνομο λογισμικό Predator δεν συνδέεται με τις Κρατικές Υπηρεσίες και την ΕΥΠ, ότι οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ σε πολιτικά και κυβερνητικά πρόσωπα ήταν νόμιμες και ότι δεν διεπράχθη αδίκημα από τους δημοσίους λειτουργούς και την Εισαγγελέα της ΕΥΠ που διέταξε τις παρακολουθήσεις. Με βάση το γεγονός ότι ο Υπουργός υπήρξε παρακολουθούμενος για το διάστημα Νοεμβρίου 2020 – Νοεμβρίου 2021, όπου διατελούσε Υπουργός σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια και αυτό χαρακτηρίζεται ως νόμιμο, ερωτάται, εάν γνωρίζει τους λόγους της παρακολούθησης, ποιά είναι τα ευρήματα της παρακολούθησης και με ποιόν τρόπο με τον οποίο διασφαλίζεται ότι δεν καθίσταται ευάλωτος ως εκβιαζόμενος Υπουργός.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 24.09.2024

Ελληνική Λύση: Περί των οικονομικών κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής ιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές.

Ο βουλευτής και Πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκος Βελόπουλος, απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας, Κωστή ΧατζηδάκηΝίκη Κεραμέως και Άδωνη Γεωργιάδη, αντίστοιχα, σχετικά με την ΚΥΑ που αφορά οικονομικά κίνητρα ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ για τις προβληματικές και άγονες περιοχές. Η συγκεκριμένη ΚΥΑ είναι προβληματική και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από συλλογικούς φορείς εκπροσώπησης, καθώς το επίδομα που δίνεται είναι χαμηλότερο από εκείνο των αγροτικών ιατρών και από αυτό εξαιρούνται οι ειδικευόμενοι και οι επικουρικοί γιατροί αλλά και οι υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων των νοσοκομείων με αποτέλεσμα οι αποχωρήσεις προσωπικού να αφορούν όλες τις κατηγορίες και όχι μόνο το ιατρικό προσωπικό. Επίσης, δεν αυξάνονται οι αποδοχές και το ωρομίσθιο για τα νυχτερινά, τις αργίες και τις υπερωρίες. Σύμφωνα με το υγειονομικό προσωπικό της χώρας για να σταματήσουν οι συνεχείς αποχωρήσεις θα πρέπει να γίνουν οριζόντιες αυξήσεις αποδοχών, ανεξάρτητα από ειδικότητα και δομή και να καταργηθεί το μέτρο της αυτοτελούς φορολόγησης των υπερωριών από το 2027 και έπειτα. Με βάση τα παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν ώστε τα κίνητρα που θα δίνονται να ανταποκρίνονται στις πραγματικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της χώρας, καθώς και τις ενέργειες ώστε να συμπεριλγθεί στην ΚΥΑ και το λοιπό προσωπικό και οι ειδικευόμενοι και επικουρικοί ιατροί.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Ναι στις ΑΠΕ, όχι εις βάρος ωστόσο της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας.

Η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, καταθέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Τσιάρα και Θεόδωρο Σκυλακάκη, αντίστοιχα, για την αυξανόμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε καλλιεργήσιμες περιοχές της Θεσσαλίας. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά για την περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλω, όπου το 20% των διαθεσίμων στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης έχει ήδη παραχωρηθεί για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, παρά το γεγονός ότι αυτό αποτελεί παράβαση, αλλά και για την περιοχή Σκοπιά Φαρσάλων, όπου είναι εν εξελίξει έργο φωτοβολταϊκών σε χωράφια αναδασμού. Επίσης, σε πρόσφατη συνάντηση με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, για το εν λόγω ζήτημα, κανένα κυβερνητικό μέλος δεν έδωσε το παρόν και στην οποία ο Περιφερειάρχες ενημέρωσε πως αντί για το επιτρεπόμενο ποσοστό 1% κάλυψης γης, στη Θεσσαλία η κάλυψη κυμαίνεται στο 10%. Με βάση τα παραπάνω, τα ερωτήματα που τίθενται είναι εάν τελεί σε γνώση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πλήθος των εκτάσεων που μετατρέπονται σε φωτοβολταϊκά πάρκα στη Θεσσαλία, τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί η διατήρηση του παραγωγικού χαρακτήρα της περιοχής και ποια η μέριμνα των Υπουργείων για τους αγρότες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 25.09.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Οι συγχωνεύσεις, περικοπές και καταργήσεις στα σχολεία της Θεσσαλονίκης υποβαθμίζουν περαιτέρω την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.

Δεκαπέντε από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, για τις συγχωνεύσεις που πραγματοποιούνται στα σχολεία όλης της χώρας και τα προβλήματα που προκαλούνται στην εκπαιδευτική κοινότητα, επισημαίνοντας το μέγεθος του προβλήματος στα σχολεία της Θεσσαλονίκης. Στη δυτική Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, καταργούνται 7 επιπλέον τμήματα στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και αναστέλλεται η λειτουργία του νηπιαγωγείου Ευαγγελίστριας, ενώ στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση πολλά τμήματα συγχωνεύονται. Η ίδια πολιτική ακολουθείται και στα ΕΠΑΛ όλης της χώρας με συγχωνεύσεις αλλά και καταργήσεις ειδικοτήτων. Ακόμα και στην Ειδική Αγωγή ακολουθείται η ίδια πρακτική, με γονείς και εκπαιδευτικούς να καλούν σε πανελλαδική κινητοποίηση στις 28/9. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται εάν είναι στις προθέσεις του η ανάκληση των καταργήσεων και συγχωνεύσεων τμημάτων και να μέτρα που προτίθεται να λάβει ώστε να διασφαλίσει την ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση για όλους τους μαθητές.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Αριστερά: Αποζημιωτική ευθύνη του Δημοσίου από ζημιογόνες ενέργειες των οργάνων της δικαστικής λειτουργίας.

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Δημήτριος Τζανακόπουλος, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γεώργιο Φλωρίδη, αναφορικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), όπου καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη. Το ζήτημα που απασχόλησε το ΕΔΔΑ ήταν απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που αφορούσε το ζήτημα της ευθύνης αποζημίωσης του Δημοσίου από ζημιογόνες ενέργειες των οργάνων της δικαστικής λειτουργίας και η οποία κατέληγε ότι οι αξιώσεις αποζημίωσης του Δημοσίου από ζημιογόνες πράξεις των οργάνων της δικαστικής λειτουργίας δεν είναι επιδιώξιμες, λόγω και της έλλειψης νομοθετικού πλαισίου για το τί νοείται ως παράνομη πράξη των οργάνων της δικαστικής λειτουργίας. Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η ερμηνεία αυτή του ΣτΕ δεν συνάδει με προηγούμενη νομολογία του σε ίδιες υποθέσεις και αποτέλεσε εμπόδιο για τυχόν μελλοντικές αξιώσεις αποζημίωσης κατά του ελληνικού δημοσίου. Με βάση τα προαναφερθέντα και το γεγονός ότι το δικαίωμα σε δίκη είναι από τους βασικούς πυλώνες του Κράτους Δικαίου, ο Υπουργός ερωτάται, για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί για τη διευθέτηση του ζητήματος και εάν είναι στις προθέσεις του να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή διάταξη η οποία να ρυθμίζει τους όρους αποκατάστασης της ζημιάς που προκαλείται από όργανα της δικαστικής λειτουργίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 26.09.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Στη Νίσυρο με απέλαση κινδυνεύει ο καταγγέλλων πατέρας του παιδιού που παρενοχλήθηκε από τον αρχαιοφύλακα.

Δεκαπέντε από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, αναφορικά με τον πατέρα που είχε καταγγείλει τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο για παρενόχληση σε βάρος του ανήλικου γιου του, ο οποίος κινδυνεύει με απέλαση, καθώς του επιδόθηκε σχετικό έγγραφο. Ο ίδιος διαμένει στην Ελλάδα 24 χρόνια και έχει κάνει αίτηση για άδεια παραμονής από τον Απρίλιο με τον Υπουργό να δηλώνει ότι θα την λάμβανε. Σε περίπτωση που απελαθεί δεν θα έχει τη δυνατότητα να παρευρεθεί στη δίκη του παιδιού του και θα τον ακολουθήσει και η οικογένειά του. Επίσης, σύμφωνα με τον Κώδικα Μετανάστευσης αναφέρεται ότι σε θύματα ή ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικών πράξεων χορηγείται άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Με βάση τα παραπάνω και με το γεγονός ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στη χώρα, ο Υπουργός ερωτάται, εάν θα μεριμνήσει ώστε να του δοθεί άδεια παραμονής στη χώρα και εάν σε συνεννόηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη θα ανακληθεί η απόφαση απομάκρυνσής του από τη χώρα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 27.09.2024

Νέα Αριστερά: Συμβάσεις και απευθείας αναθέσεις που σχετίζονται με το ράλι Ακρόπολις δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά ως προς την διαφάνεια των δαπανών από μέρους της Motorsport Greece.

Έξι από τους βουλευτές του κόμματος της Νέας Αριστεράς θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, για τις απευθείας αναθέσεις που αφορούν τη διεξαγωγή του ράλι Ακρόπολις, την οποία έχει αναλάβει η Motorsport Greece που εποπτεύεται από το αρμόδιο Υπουργείο. Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά, όπως το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι ήταν ακόμα ενεργές οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος, μέρος των έργων στη Λαμία είχε ολοκληρωθεί. Επίσης, φαίνεται να δόθηκαν από την Motorsport Greece χρήματα για την προετοιμασία και επισκευή ειδικών διαδρομών σε εταιρεία, η οποία έχει σαν αντικείμενο της συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού καθώς και οικοδομικές κατασκευές και υπεγράφη σύμβαση με εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, η οποία είχε συσταθεί λίγες βδομάδες πριν. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται τον τρόπο με τον οποίο ελέγχεται η Motorsport Greece ως προς την αξιοποίηση του προϋπολογισμού και το χρονοδιάγραμμα απάντησης της επιτροπής για τις δαπάνες που προαναφέρθηκαν.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Προβλήματα εργασίας στον επισιτισμό _ τουρισμό στην Κρήτη.

Δύο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής απευθύνουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Τουρισμού, Νίκη Κεραμέως και Όλγα Κεφαλογιάννη, αντίστοιχα, για την παραβατικότητα που παρατηρείται στις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού στην Κρήτη. Ειδικότερα, μετά από πρωτοβουλία του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Ηρακλείου και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, διενεργήθηκε έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 34,80% των ερωτηθέντων να αναδεικνύει προβλήματα στην υπερεργασία και στον τομέα της ασφάλισης, ενώ δεν είναι μικρό το ποσοστό εκείνο που έχει βρεθεί αντιμέτωπο ή έχει γίνει μάρτυρας σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης και ρατσιστικών εκδηλώσεων (67,60% και 61,40% αντίστοιχα). Οι Υπουργοί ερωτώνται μεταξύ άλλων, εάν έχουν γίνει έλεγχοι για τα προαναφερθέντα και τα μέτρα που θα λάβουν για την διασφάλιση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας. Επίσης, ζητείται η κατάθεση εγγράφων για τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργήθηκαν για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα