Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 07/10 – 11/10

Διαβάζεται σε 10'
Vouliwatch
Vouliwatch

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν μεταξύ άλλων περιστατικά αστυνομικής βίας, η ασφάλεια στην κίνηση των συρμών του μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και τα πρόσφατα περιστατικά με την πτώση ασανσέρ στις Γ’ φοιτητικές εστίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο ατύχημα του τρόλεϊ στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Vouliwatch, τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που άσκησαν τα κόμματα στο σύνολό τους ήταν 245 με πρώτο να έρχεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 57, ακολουθούμενο από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 23, τη Νέα Δημοκρατία με 19, το ΚΚΕ με 12 και οι Ανεξάρτητοι με 12. τη συνέχεια συναντάμε την Ελληνική Λύση με 58, τη Νέα Αριστερά με 13, τους Σπαρτιάτες με 5, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ‘Νίκη’ με 9 και τέλος την Πλεύση Ελευθερίας με 2 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 171 Ερωτήσεις, 81 Αναφορές, 47 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 7 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 07.10.2024

Νέα Αριστερά: Πότε θα αντιμετωπίσει επιτέλους η Κυβέρνηση τα συνεχιζόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας;

Ο βουλευτή του κόμματος της Νέας Αριστεράς, Δημήτριος Τζανακόπουλος, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη, για τα περιστατικά αστυνομικής βίας, τα οποία δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά συστηματική πρακτική, με αφορμή τον μετανάστη που βρέθηκε νεκρός στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, με εμφανή σημάδια κακοποίησης. Διεθνείς και εγχώριοι θεσμικοί φορείς σε εκθέσεις τους αναδεικνύουν τη συστηματικότητα της αστυνομικής βίας και την ατιμωρησία που την συνοδεύει. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (ΕΜΗΔΙΠΑ) του Συνηγόρου του Πολίτη μέσα σε 5 έτη έχει διερευνήσει πάνω 1.200 υποθέσεις, που όπως αναφέρει είναι η κορυφή του παγόβουνου. Καθώς, στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα υπάρχει ιστορικό κακοποιήσεων σε μετανάστες για τις οποίες έχουν καταδικαστεί αστυνομικοί υπάλληλοι, αλλά και η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο Υπουργός ερωτάται, για τα μέτρα που θα λάβει ώστε να διερευνηθούν οι ευθύνες των αστυνομικών στο παραπάνω περιστατικό, όχι προσχηματικά με ΕΔΕ αλλά ουσιαστικά, καθώς και τα μέτρα για να εφαρμοστούν οι σχετικοί κανονισμοί και να μην υπάρχει καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας στους δράστες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Κατάργηση σχολικών επιτροπών.

Ο βουλευτής του κόμματος ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, σχετικά με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, που αφορούν στην έλλειψη οικονομικών πόρων για την κάλυψη απαραίτητων αναγκών των σχολείων όλης της χώρας. Είχε επισημανθεί από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ότι η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων των σχολικών επιτροπών στις υπηρεσίες των δήμων, χωρίς πρότερη προετοιμασία θα επέφερε αυτά τα προβλήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για τα μέτρα που θα λάβει, ώστε να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 08.10.2024

Ελληνική Λύση: Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα.

Ο βουλευτή και Πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκος Βελόπουλος, καταθέτει ερώτηση στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κωστή Χατζηδάκη και Νίκη Κεραμέως, αντίστοιχα, για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα, κάτι το οποίο είχε καταργηθεί λόγω μνημονιακής υποχρέωσης. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει βγει εδώ και καιρό από τα μνημόνια δεν έχει γίνει η επαναφορά. Δημόσιοι λειτουργοί ζητούν την επαναφορά τους, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και η ακρίβεια συρρικνώνουν περαιτέρω το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, δημιουργείται και κοινωνική ανισότητα, καθώς πρόκειται για έναν θεσμό που ισχύει κανονικά στον ιδιωτικό τομέα. Κατόπιν των παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται εάν είναι στις προθέσεις τους να επαναφέρουν 13ο και 14ο μισθό, ώστε να αναγνωριστεί η προσφορά των δημοσίων υπαλλήλων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Έχει δοκιμαστεί επαρκώς η ασφαλής κίνηση των συρμών του μετρό της Θεσσαλονίκης, πριν παραδοθεί στο επιβατικό κοινό;

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ., Χρήστος Γιαννούλης, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για την ασφάλεια των συρμών του μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών υπάρχουν αμφιβολίες για την ασφάλεια και για τη 18μηνη δοκιμαστική λειτουργία του. Ο πρώην πρόεδρος της «Ελληνικό Μετρό. Α.Ε» είχε δηλώσει το 2020 ότι απαιτείται 18μηνη λειτουργία του μετρό, κάτι το οποίο αναίρεσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικό Μετρό Α.Ε.», καθώς ανέφερε για 14μηνη δοκιμαστική λειτουργία. Επιπροσθέτως, στο σχετικό δημοσίευμα τίθενται τα ερωτήματα εάν πριν από 15 μέρες υπήρξε εκτροχιασμός βαγονιού κατά τα δοκιμαστικά δρομολόγια, με τη ζημιά να ανέρχεται σε 600.000 ευρώ περίπου και εάν αληθεύει ότι καταγράφηκε και μετωπική σύγκρουση συρμών στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για το χρονικό διάστημα της δοκιμαστικής λειτουργίας του μετρό, καθώς και εάν αληθεύουν τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 09.10.2024

Νέα Αριστερά: Να μη θεωρούνται εισόδημα τα φιλοδωρήματα σε εργαζόμενους επιχειρήσεων επισιτισμού, ανεξάρτητα από τον τρόπο που καταβάλλονται.

Έντεκα από τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να υπόκεινται σε φορολόγηση τα φιλοδωρήματα που εισπράττονται μέσω POS στην εστίαση. Για να επιβληθεί το ανωτέρω μέτρο, η Κυβέρνηση στηρίχτηκε στην απόφαση 1195/2022 για το κατά πόσο τα φιλοδωρήματα των εργαζομένων του καζίνο αποτελούν μισθό και είχε ως σκοπό να δεχθεί το δίκαιο του αιτήματος τότε των εργαζομένων που ήταν να συνυπολογίζονται τα φιλοδωρήματα στον υπολογισμό των δώρων. Με την εφαρμογή της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων, ένα φιλοδώρημα αξίας 10 ευρώ, ο εργαζόμενος θα λάβει καθαρά 4 ευρώ. Καθώς την στιγμή που η Κυβέρνηση φορολογεί τα φιλοδωρήματα δεν φορολογεί ή φορολογεί με τον ελάχιστο συντελεστή τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας, των ομίλων πετρελαίου ή των Τραπεζών και κάνει φοροελαφρύνσεις στις πολύ μεγάλες περιουσίες, ο Υπουργός ερωτάται εάν θα νομοθετήσει άμεσα ρύθμιση με την οποία το φιλοδώρημα δεν θα υπόκειται σε φορολόγηση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Έπεσε το ασανσέρ στις Γ’ φοιτητικές εστίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των φοιτητών και του προσωπικού.

Δεκατρείς από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, αναφορικά με την πτώση ανελκυστήρα στις φοιτητικές εστίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά τις σοβαρές στις υποδομές των φοιτητικών εστιών. Οι φοιτητές καταγγέλλουν την επικινδυνότητα των συνθηκών διαβίωσης επιρρίπτοντας ευθύνες στο κράτος και στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, καθώς ανήκουν διοικητικά στο ΑΠΘ αλλά η οικονομική τους διαχείριση βρίσκεται ακόμα στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Σήμερα στις εστίες διαμένει μόλις το 2% των φοιτητών που σπουδάζουν στο ΑΠΘ. Είχε κατατεθεί και προγενέστερη επίκαιρη ερώτηση στην οποία γινόταν αναφορά στις σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι φοιτητικές εστίες. Παρόλα αυτά δεν φαίνεται να είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης, η ανακαίνισή τους με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να ρίχνει τις ευθύνες στους μηχανικούς και στους φοιτητές. Με βάση τα προαναφερθέντα, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, κάθε πότε γίνεται συντήρηση των ανελκυστήρων και εάν υπάρχει η πρόβλεψη για ανακαίνιση και το κόστος αυτής.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 10.10.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Τι Ενισχύσεις του 2022 ζητάει πίσω ο ΟΠΕΚΕΠΕ από 196.000 αγρότες για λάθη που έκανε ο «τεχνικός σύμβουλος».

Δύο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξηης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, αναφορικά με τις επιστροφές που ζητάει ο ΟΠΕΚΕΠΕ από 196.083 αγρότες το ποσό των 50.755.440 ευρώ λόγω εκ παραδρομή λάθους.Ωστόσο, υπάρχουν ισχτρισμοί ότι το λάθος αυτό δεν ήταν τυχαίο, αλλά υιοθετήθηκε για να καλύψει τις αδυναμίες του τεχνικού συμβούλου του Οργανισμού. Τα ποσά αυτά θα συμψηφιστούν με μελλοντικές πληρωμές, κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα σε όσους είχαν μπει σε προγράμματα, καθώς βασίζονται στη δήλωση του ΟΣΔΕ. Τα λάθη και η αδυναμία του ΟΠΕΚΕΠΕ να διαχειριστεί με διαφάνεια και με ορθό τρόπο τα κονδύλια πλήττει τόσο τον πρωτογενή τομέα της χώρας, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις όσο και την εικόνα της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση τα παραπάνω, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, για τις ενέργειες που θα προχωρήσει για να αντιμετωπιστούν τα διοικητικά λάθη και εάν είναι στις προθέσεις του να διασφαλίσει την ορθή και διαφανή διαχείριση των ενισχύσεων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ανεξάρτητοι: Να δοθούν εξηγήσεις καθώς και το πλήρες πόρισμα για το ατύχημα του τρόλεϊ στην Νέα Φιλαδέλφεια την 4.9.2024.

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αρετή Παπαϊωάννου, θέτει ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για το ατύχημα που σημειώθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια όταν τρόλεϊ προσέκρουσε και έριξε μεταλλικό στύλο του εναέριου δικτύου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 14χρονου κοριτσιού. Η Ο.Σ.Υ. με ενημερωτικό σημείωμα δημοσίευσε απόσπασμα του πορίσματος της Τεχνικής Επιτροπής που συστάθηκε για τη διερεύνηση των αιτιών, το οποίο αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο κατέρρευσε ο στύλος, χωρίς να δίνει περεταίρω εξηγήσεις για την αρχική αιτία του ατυχήματος, αν δηλαδή συντέλεσε η παλαιότητα του στύλου. Υπάρχουν συνεχείς εκκλήσεις για τη συντήρηση και αντικατάσταση του εναέριου υλικού από τις υπηρεσίες της Ο.Σ.Υ.. Ο Υπουργός ερωτάται για τα μέτρα που θα λάβει, ώτσε να υπάρξει ενιαίο πλαίσιο για τη διερεύνηση ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται δημόσιες αστικές συγκοινωνίες και ζητείται και η κατάθεση του πλήρους πορίσματος της Επιτροπής Διερεύνησης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 11.10.2024

Νέα Αριστερά: Παράνομες Ευθανασίες Ζώων

Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, Σία Αναγνωστοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Φερχάτ Οζγκιούρ, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με την παράνομη ευθανασία ζώων. Αφορμή στάθηκε καταγγελία της οργάνωσης «Save a Greek Stray», η οποία αφορούσε απόφαση ευθανασίας δύο αδέσποτων σκύλων από τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας και Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.), ύστερα από εισήγηση μη νόμιμης επιτροπής.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι τα συγκεκριμένα ζώα δεν είχαν κριθεί επιθετικά και επομένως δεν δικαιολογείται η ευθανασία τους. Θέτουν μια σειρά από ερωτήματα για τη νομιμοποίηση και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την εν λόγω επιτροπή, καθώς και για την εποπτεία των δομών διαχείρισης αδέσποτων ζώων. Ζητούν διευκρινίσεις για τη νομιμότητα της επιτροπής που πήρε την απόφαση, τα επιστημονικά πρωτόκολλα που ακολουθήθηκαν, καθώς και για το αν η κυβέρνηση ακολουθεί τακτική ευθανασίας ζώων. Τέλος, θέτουν το ερώτημα για τα προσόντα του συντάκτη του σχετικού εγγράφου και τη σχέση του με τη ζωοφιλία.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα