Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 09-13/10

Διαβάζεται σε 11'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 09-13/10
VOULIWATCH

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, παρά το γεγονός ότι η άσκηση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου αυτήν την εβδομάδα κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα.

Τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης αλλά και ζητήματα υποδομών και ασφάλειας των πολιτών. Αυτή την εβδομάδα τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 72 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙZ.Α. – Π.Σ. με 23, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 18, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 12, το Κ.Κ.Ε. με 8, ύστερα ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία, οι Σπαρτιάτες και οι Ανεξάρτητοι με 3, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 1, και τέλος η Πλεύση Ελευθερίας δεν άσκησε κανένα Μέσο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 66 Ερωτήσεις, 3 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 2 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 09.10.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Σταδιακή αποδυνάμωση της επιχειρησιακής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.Ευάγγελος Αποστολάκης, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, Νικόλαο Δένδια, σχετικά με την στρατιωτική αποδυνάμωση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, λόγω της αποστολής οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων των νησιών στην Ουκρανία. Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, ενώ αρχικά η Κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι θα έστελνε στην Ουκρανία μόνο κατασχεμένο φορητό οπλισμό, όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια στάλθηκαν οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, σύμφωνα με διαρροές στον τύπο, δεν θα υπάρξει ανανέωση των συμβάσεων υποστήριξης των συστημάτων αεράμυνας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από ρωσικές εταιρείες, κάτι που θα οδηγήσει στην απαξίωσή τους και εν συνεχεία στην αποστολή τους στην Ουκρανία. Δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό τουρκικό τύπο φανερώνουν την επιμονή της Τουρκίας στην υλοποίηση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα συνεχίζει η Ελλάδα να στηρίζει την Ουκρανία, ο Υπουργός ερωτάται, εάν το στρατιωτικό υλικό που αποσύρθηκε από τα νησιά και στάλθηκε στην Ουκρανία έχει αντικατασταθεί από άλλο, καθώς και εάν θα συνεχιστεί να αφαιρείται στρατιωτικό υλικό από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και να αποστέλλεται στην Ουκρανία.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στις Εστίες του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πέντε από τους βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στις Εστίες του Πανεπιστημίου Πατρών, λόγω των υποδομών που δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση και λόγω των προϋποθέσεων που απαιτούνται ώστε να δικαιούται κάποιος να συμμετάσχει στη διαδικασία υποβολής αίτησης. Οι πανηγυρισμοί της Πρυτανείας ότι όσοι έκαναν αίτηση κατάφεραν να βρουν δωμάτιο είναι προσχηματικοί, καθώς λόγω των αυστηρών κριτηρίων είναι μεγάλο το ποσοστό των φοιτητών που δεν δικαιούται να κάνει αίτηση. Επίσης, οι κτιριακές υποδομές είναι επικίνδυνες, λόγω της πλήρους εγκατάλειψης που έχει οδηγήσει σε μούχλα, έλλειψη θέρμανσης και ζεστού νερού κ.α. Η κατάσταση όπως περιγράφεται και σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση των ενοικίων καθιστά απαγορευτικές τις σπουδές για έναν σημαντικό αριθμό φοιτητών. Ταυτόχρονα, οι Πρυτανικές Αρχές θεσπίζουν χαράτσι 200 ευρώ ως εγγύηση για τους νέους οικότροφους και απαιτούν να αδειάζουν τα δωμάτια κατά την περίοδο γιορτών και του καλοκαιριού σε πολλές περιπτώσεις και πριν τη λήξη της εξεταστικής, προετοιμάζοντάς τα με αυτόν τον τρόπο να λειτουργούν και ως airbnb. Ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, εάν θα καταργηθεί το χαράτσι, εάν θα διευρυνθούν οι προϋποθέσεις για τις αιτήσεις και εάν θα γίνει έλεγχος καταλληλότητας των κτιρίων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 10.10.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Αδυνατεί το Υπουργείο Εξωτερικών να επαναπατρίσει Έλληνες από το Ισραήλ;

Δεκαεννέα βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών, Γεώργιο Γεραπετρίτη, για το ζήτημα Ελλήνων επισκεπτών στο Ισραήλ που δεν έχουν επαναπατριστεί ακόμα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tvxs την στιγμή που το Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει αδυναμία να επαναπατρίσει Έλληνες από το Ισραήλ, υπάρχουν καταγγελίες πολιτών για διακριτική μεταχείριση γκρουπ προσκυνητών 81 ατόμων που επαναπατρίστηκαν, ενώ υπάρχουν 70 μεμονωμένοι επισκέπτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην εμπόλεμη ζώνη. Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσαν στην ιστοσελίδα ότι υπάρχει αδυναμία επαναπατρισμού των υπόλοιπων λόγω του υψηλού κόστους των εισιτηρίων και της έλλειψης πτήσεων και ότι καταβέλλεται κάθε προσπάθεια για την ασφαλή επιστροφή τους. Καθώς είναι δεδομένη η ευθύνη του κράτους να συνδράμει τους Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό, ο Υπουργός ερωτάται, ποιές είναι οι προσπάθειες που καταβάλλονται, εάν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα της επιστροφής τους και εάν επιβεβαιώνει την απάντηση που έδωσαν πηγές του Υπουργείου για αδυναμία επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Θεσμοθέτηση ελέγχου συντήρησης υποδομών δημόσιας χρήσης στην ελληνική επικράτεια.

Είκοσι πέντε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής καταθέτουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για το ζήτημα του ελέγχου και συντήρησης των υποδομών δημόσιας χρήσης, λόγω του πλήθους περιστατικών το τελευταίο διάστημα για καταρρεύσεις και προβλημάτων στατικότητας. Ιδιαίτερη ανησυχία προκύπτει από το γεγονός ότι τα άνωθεν προβλήματα δεν διαπιστώθηκαν κατόπιν ιδιαίτερων συνθηκών, όπως ένας σεισμός, αλλά σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας, κάτι το οποίο καθιστά φανερή την παλαιότητα των υποδομών και την έλλειψη συντηρήσεων. Αν σε αυτά συνυπολογιστεί και η σεισμικότητα της περιοχής της Ελλάδας είναι φανερό ότι χρειάζεται μία θεσμική δομή ελέγχου και συντήρησης των υποδομών. Ορισμένα παραδείγματα που αναφέρουν οι βουλευτές είναι το ΟΑΚΑ & του Ποδηλατοδρόμιου στην Αθήνα, το Καυταντζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης, η Γέφυρα Σερβίων και η γέφυρα Μόρνου. Ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, για την Διοικητική Αρχή Γεφυρών, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών και για την ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής αποτελεσμάτων πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων και ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου, για τα στάδια υλοποίησής τους και το λόγο που έχουν καθυστερήσει.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 11.10.2023

Ελληνική Λύση: Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα συνταξιοδοτικά των δικαστών καθιερώνει δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ελληνική κοινωνία.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλειος Βιλιάρδος, θέτει ερώτηση στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, αντίστοιχα, για την απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου να επανέλθουν οι συντάξεις των δικαστικών στα επίπεδα προ του 2012 την στιγμή που αντίστοιχες προσφυγές άλλων επαγγελματικών κλάδων έχουν απορριφθεί. Ο βουλευτής, επισημαίνει ότι με βάση την απόφαση αυτή, δέχεται πλήγμα η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Δικαιοσύνη, καθώς φαίνεται να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση για τους υπόλοιπους συνταξιούχους από τους δικαστικούς συνταξιούχους. Οι εκπρόσωποι της Ανώτατης Γενικής Ομοσπονδίας Συνταξιούχων της Ελλάδος και του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο καταργείται η ισονομία και ισοτιμία. Ταυτόχρονα, η Πολιτεία καλείται να ενεργήσει και να αποφασίσει την κατάργηση όλων των ανωτέρω μνημονιακών περικοπών σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαιρέτως. Με βάση τα παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται, εάν είναι στις προθέσεις τους να λάβουν μέτρα ώστε να χαρακτηριστούν αντισυνταγματικές οι κρατήσεις όλων των συνταξιούχων και όχι μόνο των δικαστικών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Παρά την πρόσφατη οικονομική ενίσχυση των ΚΤΕΛ, εξακολουθούν να εκτελούνται υπεραστικά δρομολόγια με υπεράριθμους, όρθιους επιβάτες.

Δεκαπέντε από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για το ζήτημα των υπεράριθμων ατόμων στα υπεραστικά δρομολόγια των ΚΤΕΛ. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στην μείωση των δρομολογίων των ΚΤΕΛ. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα από λεωφορείο ΚΤΕΛ που εκτελεί τη διαδρομή Κιλκίς Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν άτομα που είναι όρθια, χωρίς να διενεργείται κανένας έλεγχος από την Τροχαία. Παρά τις επιδοτήσεις που έχουν λάβει τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, κάτι το οποίο θέτει σε κίνδυνο τους επιβαίνοντες. Τονίζεται, επίσης, ότι υπάρχει υποχρέωση της Διοίκησης των ΚΤΕΛ να τηρούνται με ακρίβεια τα καθορισμένα δρομολόγια και να δρομολογούνται έκτακτα, όποτε το επιβάλλουν οι ανάγκες εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, σε ποιές ενέργειες θα προβεί ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή και τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζεται ότι οι Διοικήσεις των ΚΤΕΛ και οι οδηγοί εφαρμόζουν τις οικίες διατάξεις για ασφαλή μεταφορά των επιβατών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 12.10.2023

ΚΚΕ: Να επιστρέψει στην Ελλάδα η φρεγάτα Ψαρά και να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στη σφαγή των ΝΑΤΟ ΗΠΑ Ισραήλ στη Γάζα.

Τρεις από τους βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών, Νικόλαο Δένδια και Γεώργιο Γεραπετρίτη, αντίστοιχα, που αφορά την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας “Ψαρά” στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ώστε να ενταχθεί σε ΝΑΤΟϊκή δύναμη που επιχειρεί στην περιοχή την δεδομένη στιγμή με όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη. Κυβερνητικές διαρροές δεν συσχετίζουν την αποστολή με τα όσα εκτυλίσσονται στην περιοχή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν ζητηθεί κάτι τέτοιο θα το αποδεχτούν. Τα όσα αναφέρονται συμβαίνουν λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση πανηγύριζε για την καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας “Belhara”, οδηγώντας σε συμπεράσματα ότι ο εξοπλισμός ενδεχομένως να μην έχει ως σκοπό την άμυνα της χώρας. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό και απαιτεί την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολέμους, καθώς και το κλείσιμο των αμερικάνικων βάσεων. Με βάση τα προαναφερθέντα, οι Υπουργοί ερωτώνται για τα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση ώστε να αποσυνδεθεί από τις ΝΑΤΟικές αποστολές και να επιστρέψει στην Ελλάδα η φρεγάτα και για την εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής από το 2015 για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Οι κυβερνητικές προσπάθειες χειραγώγησης της βούλησης των εκλογέων δημοτών στις Αυτοδιοικητικές εκλογές απαξιώνουν τον θεσμό.

Η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, θέτει ερώτηση στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και προς τον Υπουργό Επικρατείας, Μαυρουδή Βορίδη, για τις προσπάθειες χειραγώγησης των εκλογέων δημοτών για την στήριξη «γαλάζιων» υποψηφίων, ενόψει του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών από μέλη της Κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη είπε το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους να υπάρχει συννενόηση στις αναπτυξιακές πολιτικές, καθώς οι Περιφερειάρχες θα κληθούν να διαχειριστούν πάνω από 8 δις από το νέο ΕΣΠΑ. Εν συνεχεία, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media, ότι εάν στον Δήμο Χαλανδρίου εκλεγεί ο κ. Ρούσσος, ο δήμος θα χάσεις τις ευκαιρίες του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Ανάλογου ύφους δηλώσεις έγιναν και από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από τον βουλευτή Δημήτρη Κυριαζίδη. Ο Πρωθυπουργός ερωτάται για τα παραπάνω και για την συμπεριφορά των κυβερνητικών στελεχών του.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 13.10.2023

Νέα Δημοκρατία: Παράνομη αλιεία από τουρκικές μηχανότρατες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλύμνου και Σάμου.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Εμμανουήλ Κονσόλας, θέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ελευθέριο Αυγενάκη και Χρήστο Στυλιανίδη, αντίστοιχα, για το ζήτημα της παράνομης αλιείας από τουρκικές μηχανότρατες μεταξύ Καλύμνου και Σάμου και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το ζήτημα αυτό εκτός από της παραβίασης κανόνων και κυριαρχικών δικαιωμάτων, δημιουργεί και πρόβλημα στα αλιευτικά αποθέματα και τη βιωσιμότητα του αλιευτικού επαγγέλματος στην περιοχή. Με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατες εντός των χωρικών υδάτων, ενώ από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Μαΐου επιτρέπεται η αλιεία, σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μιλίου από τις ακτές, την στιγμή που οι τουρκικές μηχανότρατες ψαρεύουν σε απόσταση 100 και 200 μέτρων από τις ελληνικές ακτές. Ταυτόχρονα, οι λιμενικές αρχές, υποστηρίζει ο βουλευτής, ότι δεν επαρκούν, καθώς είναι επιφορτισμένοι με τη διάσωση μεταναστών και προσφύγων. Οι Υπουργοί ερωτώνται, εάν προτίθεται το μεν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει το ζήτημα της παραβίασης της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και το δε Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να ενισχύσει τα λιμεναρχεία Λέρου, Καλύμνου και Σάμου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα