Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 13/5 – 17/5

Διαβάζεται σε 11'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 13/5 – 17/5
Vouliwatch

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν την ορθή διαχείριση κονδυλίων, τις υποδομές και την υποστελέχωση του δημόσιου τομέα, αλλά και ζητήματα εργασιακά και εξωτερικής πολιτικής. Οι περισσότερες από τις ερωτήσεις αυτής της εβδομάδας αφορούσαν ζητήματα υγείας στις κατά τόπους περιοχές της Ελλάδας, οικονομικά ζητήματα και εργασιακά, κάτι που αποτυπώνεται από το γεγονός ότι τα τρία αυτά αρμόδια Υπουργεία συγκεντρώνουν το 43,5% των ερωτήσεων.

Στο σύνολό τους, πως αναφέρει το Vouliwatch.gr, τα κόμματα άσκησαν 154 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με πρώτο να έρχεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 40 ακολουθούμενο από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 37, την Ελληνική Λύση με 23, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ‘Νίκη’ με 14 και το ΚΚΕ με 13. Στη συνέχεια συναντάμε Νέα Αριστερά με 10, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Δημοκρατία με 5, τους Ανεξάρτητους με 4 και τέλος τους Σπαρτιάτες με 3 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 100 Ερωτήσεις, 40 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 11 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 3 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 13.05.2024

Νέα Αριστερά: Ενσωμάτωση Οδηγίας 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για προώθηση συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών.

Η βουλεύτρια του κόμματος της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σχετικά με την ενσωμάτωση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ψηφίστηκε το 2022 και αφορά την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών, όπου σύμφωνα με το άρθρο 4, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αύξηση της κάλυψης και να θεσπίσουν πλαίσιο με τους αναγκαίους όρους όταν υπολείπονται του κατώτατου ορίου που είναι το 80%. Ωστόσο, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση της Οδηγίας με την Επιτροπή για την ενσωμάτωσή της να συγκροτείται τον Απρίλιο του 2024, στην οποία δεν υπάρχει κανένας εκπρόσωπος των εργαζομένων και των εργοδοτών. Επίσης, δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία για την εκπόνηση σχεδίου δράσης για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και από το 2019 το Υπουργείο Εργασίας αρνείται να προωθήσει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχουν ήδη υπογράψει ΣΣΕ και εκκρεμούν στο Υπουργείο. Κατόπιν των ανωτέρω, η Υπουργός ερωτάται, για το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για την ενσωμάτωση της Οδηγίας και τον τρόπο διαβούλευσης με τους φορείς, καθώς και τον λόγο που δεν έχουν κηρυχτεί ως υποχρεωτικές όπως απαιτείται για τις περίπου 35 από τις 40 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ που υπογράφτηκαν από το 2020 έως σήμερα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ‘ΝΙΚΗ’: Ανυπαρξία Εθνικής Πολιτικής κατά του εθισμού στον Τζόγο.

Η βουλεύτρια του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ‘ΝΙΚΗ’, Ασπασία Κουρουπάκη, θέτει ερώτηση στους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνη Γεωργιάδη και Δόμνα Μιχαηλίδου, αντίστοιχα, σχετικά με το ζήτημα του εθισμού του τζόγου στην Ελλάδα, καθώς φαίνεται ότι είναι ένα πρόβλημα που διαρκεί χρόνια στην Ελλάδα. Το 2008, ο τότε Ευρωβουλευτής Μαργαρίτης Σχοινάς σε ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η πιο εξαρτημένη χώρα απ’ όλα τα κράτη μέλη στο τζόγο και τρίτη παγκοσμίως. Η απάντηση που δόθηκε όμως από την Επιτροπή ήταν ότι δεν είχαν παραλάβει από τις ελληνικές αρχές μελέτες, εκθέσεις ή άλλα επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι υπάρχει πραγματικό και σοβαρό πρόβλημα εθισμού στον τζόγο. Οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, εάν θεωρεί η Κυβέρνηση τον εθισμό στον τζόγο ως απειλή για τα βασικά συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας, εάν έχει καταρτίσει οποιαδήποτε ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση του φαινομένου και τον αριθμό των καταγεγραμμένων περιπτώσεων πολιτών που εθίστηκαν στο τζόγο από το 2019 έως και το 2023 και πόσοι εξ αυτών ήταν ανήλικοι.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 14.05.2024

ΚΚΕ: Συστηματική απασχόληση Πυροσβεστικού Προσωπικού ως χειροκροτητές σε καθήκοντα άσχετα με την αποστολή τους και εκτός του ωραρίου εργασίας τους.

Δύο από τους βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Κικίλια, σχετικά με την απασχόληση του Πυροσβεστικού Προσωπικού σε καθήκοντα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων τους. Ειδικότερα, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός ότι έχουν αναδειχθεί μέσα από τα συνδικαλιστικά όργανα τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως είναι η απλήρωτη υπερεργασία και η υποστελέχωση, εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα το τελευταίο διάστημα απασχολούνται εκτός ωραρίου σε καθήκοντα που δεν άπτονται των δραστηριοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως είναι να παρευρίσκονται σε εορτασμούς και συνέδρια, με τους βουλευτές να παραθέτουν συγκεκριμένα παραδείγματα αυτών. Αυτό οδηγεί και σε επικίνδυνες καταστάσεις, καθώς το ήδη ελλιπές προσωπικό καλείται να πηγαίνει σε εκδηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μην δύναται οι κατά τόπους πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν επείγοντα περιστατικά που ανακύπτουν. Με βάση τα ανωτέρων, ο Υπουργός ερωτάται, τα μέτρα που θα λάβει ώστε να μην απασχολείται το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος σε καθήκοντα που δεν ανήκουν στις επιχειρησιακές ανάγκες του Σώματος, τα μέτρα για τη απαραίτητη στελέχωση, αλλά και την αποζημίωση της υπερεργασίας των εργαζομένων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Απλήρωτοι από τις αρχές του έτους οι γιατροί των Κέντρων Υγείας.

Η βουλεύτρια του κόμματος της Ελληνικής Λύσης, Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, για το ζήτημα των γιατρών των Κέντρων Υγείας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού», οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί για τρεις μήνες και παρόλα αυτά δεν έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους με την αιτιολογία ότι δεν έχουν εγκριθεί τα κονδύλια. Καθώς, δεν μπορούσε να καλυφθεί ο αριθμός των ιατρών για το θεσμό του «προσωπικού γιατρού», πολλοί γιατροί εργάζονται υποχρεωτικά, ενώ έχουν ενταχθεί και γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας έχουν πληρωθεί κανονικά και ότι οι ιδιώτες προσωπικοί γιατροί της 2ης ΥΠΕ, επίσης πληρώνοται κανονικά. Με βάση τα παραπάνω, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται, τον λόγο που δεν υπάρχει ενιαίος τρόπος πληρωμής, τι θα πράξει με τους απλήρωτους γιατρούς και εάν θα προβεί άμεσα σε προσλήψεις.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 15.05.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Αποχή από τις Ευρωεκλογές δήλωσαν οι κάτοικοι της Άνω Μακρυνού Αιτωλοακαρνανίας.

Δύο από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. θέτουν ερώτηση στην Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την ομόφωνη απόφαση που έλαβαν οι κάτοικοι της Άνω Μακρυνούς να μην συμμετάσχουν στις προσεχείς ευρωεκλογές, ως τρόπο διαμαρτυρίας για τα προβλήματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν. Λόγω φυσικών καταστροφών ο δρόμο που ενώνει τους οικισμούς Κυψέλη, Μεταξά, Αγία Τριάδα και Αγ. Απόστολοι με το κέντρο της κοινότητας είναι κατεστραμμένος και δεν έχει επισκευαστεί, με αποτέλεσμα μία απόσταση 100 μέτρων να αναγκάζονται να κάνουν 20 χιλιόμετρα διαδρομή. Η Υπουργός ερωτάται εάν θα προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες με τον Δήμο και τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του δρόμου.

Δείτε την ερώτηση εδώεδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και η κακοδιαχείριση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οδήγησαν τον Οργανισμό σε αστάθεια και Ευρωπαϊκή εποπτεία με κίνδυνο στην καταβολή των επιδοτήσεων των αγροτών.

Τριάντα από τους βουλευτές του κόμματος ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταθέτουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκη Κεραμέως και Ελευθέριο Αυγενάκη, αντίστοιχα, για την δωδεκάμηνη επιτήρηση στην οποία τέθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε περίπτωση που δεν προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα άρει την διαπίστευσή του ως τον οργανισμό που μπορεί να πραγματοποιεί τις πληρωμές των ταμείων ΕΓΤΕΕ και ΕΓΤΑΑ. Ο Οργανισμός αδυνατεί να κατανείμει έγκαιρα και με διαφάνεια τις πληρωμές επιδοτήσεων, καθώς και να ενημερώνει τους αγρότες. Χαρακτηριστικό ήταν ότι αναφορικά με τις πληρωμές που θα πραγματοποιούνταν τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι πιστώσεις των συνδεδεμένων ενισχύσεων ήταν μειωμένες ενώ προβληματικές ήταν και οι πληρωμές για τα οικολογικά σχήματα, τα οποία δόθηκαν μειωμένα στο 30-50%, ενώ απλήρωτες μέχρι σήμερα είναι όλες οι επιδοτήσεις για τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Με βάση τα παραπάνω και με το γεγονός ότι παρά την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Οργανισμού δεν έδωσε απαντήσεις, οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, τις ενέργειες που έχουν γίνει για τις πληρωμές, για την άρση της σύγκρουσης αρμοδιοτήτων με το ΥΠΑΑΤ και για την ανάκτηση των αδικαιολόγητων παρακρατήσεων των ενισχύσεων από συμβούλους και ΚΥΔ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 16.05.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Ψευδείς δηλώσεις περί αξιοκρατίας, καταστρατήγηση της Νομοθεσίας και διορισμοί ημετέρων στη διοίκηση φορέων εποπτευόμενων από το ΥΠΑΑΤ.

Δεκαοκτώ από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. απευθύνουν ερώτηση προ τους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκη Κεραμέως και Ελευθέριο Αυγενάκη, αντίστοιχα, σχετικά με το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημόσιου τομέα και τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται στους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΦΕΤ). Με βάση την οριζόμενη από το νόμο διαδικασία, ορίζεται η δυνατότητα παράτασης ή προσωρινής πλήρωσης θητείας των υφιστάμενων οργάνων διοίκησης για χρονικό διάστημα έως και έξι μηνών και απαιτείται η εκκίνηση της διαδικασίας για επιλογή οργάνων διοίκησης τέσσερις μήνες πριν λήξει η θητεία τους. Ωστόσο, παρόλο που το εναπομένων διάστημα είναι μικρότερο των τεσσάρων μυηνών δεν έχει γίνει κάποια σχετική ενέργεια. Επίσης, ο Υπουργός του ΥπΑΑΤ έχει προβεί σε διορισμούς προσωρινών μελών διοικήσεων με κριτήριο τις διαπροσωπικές του σχέσεις και την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων, κάτι το οποίο φαίνεται από το γεγονός ότι τα άτομα αυτά έχουν εμπειρία στον χώρο του αθλητισμού και όχι σε τομείς σχετικούς με τα αντικείμενα του ΥπΑΑΤ. Οι Υπουργοί ερωτώνται εάν είναι στις προθέσεις τους να εφαρμόσουν τη νόμιμη διαδικασία και με ποιές ενέργειες θα διασφαλιστεί η εφαρμογή του σχετικού νόμου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Αριστερά: Συνεχίζεται η εν κρυπτώ στρατιωτική βοήθεια με όπλα και πυρομαχικά της Ελλάδας στην Ουκρανία παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού.

Τρεις από τους βουλευτές του κόμματος της Νέας Αριστεράς θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Δένδια, σχετικά με την στρατιωτική βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στην Ουκρανία εν κρυπτώ και παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού. Ειδικότερα, κατόπιν του ταξιδίου του Πρωθυπουργού στην Ουκρανία τον Μάρτιο, η Νέα Αριστερά κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ώστε να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου Ρωσία-Ουκρανία, κάτι το οποίο απέρριψε ο Πρωθυπουργός, δηλώντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο την επιχειρησιακή δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεών μας. Ωστόσο, δημοσίευμα αυτής της εβδομάδας επιβεβαιώνει πληροφορίες που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα για μεταφόρτωση όπλων και πυρομαχικών από τη Θεσσαλονίκη προς την Ουκρανία. Ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, εάν ισχύει το δημοσίευμα, εάν υπάρχει μυστική συμφωνία με την Ουκρανία και τις ΗΠΑ για μεταφορά πολεμικού υλικού από την Ελλάδα και εάν ισχύει ότι η στρατιωτική βοήθεια ανέρχεται σε 250 κοντέινερ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 17.05.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Διάθεση κονδυλίου 43,4 εκατομμυρίων για το έργο “Αγορά κτιρίου για τη στέγαση των Υπηρεσιών Κεντρικής Διοίκησης της ΔΥΠΑ”.(Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης)

Δύο από τους βουλευτές του κόμματος ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταθέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κωστή Χατζηδάκη και Δόμνα Μιχαηλίδου, αντίστοιχα, σχετικά με την απόφαση μετεγκατάστασης της κεντρικής υπηρεσίας της ΔΥΠΑ από τον Άλιμο και την αγορά κτιρίου έναντι 43.400.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς δεν αιτιολογείται ο λόγος που τα κτίρια που στεγάζονται δεν είναι κατάλληλα, αλλά και από το γεγονός ότι παρόλο που η ΔΥΠΑ έχει στην κατοχή της πλήθος κτιρίων δεν επιλέγονται κάποια από τα ήδη υπάρχοντα αλλά επιλέγεται η αγορά νέου. Οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, το λόγο που κρίθηκε αναγκαία η αγορά του κτιρίου, εάν έχει αναζητηθεί δωρεάν παραχώρηση κτιρίου του Υπουργείου Εργασίας και εάν σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να διαχειριστεί τα κονδύλια του Ταμείου με τρόπο τέτοιο που να λύνει τα στεγαστικά ΄και εργασιακά ζητήματα των πολιτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα