Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 14/10 – 18/10

Διαβάζεται σε 11'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 14/10 – 18/10
Vouliwatch.gr

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν για άλλη μία εβδομάδα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των υποδομών, την κατάρρευση του ΕΣΥ, την υποβάθμιση του αγροτικού τομέα, τα θέματα που προκύπτουν στην εκπαίδευση, αλλά και ζητήματα διαφάνειας και διαρροής στοιχείων. Επίσης, τέθηκαν θέματα που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και τα εργατικά ατυχήματα τα οποία ολοένα και αυξάνονται.

Αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το VouliWatch, τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που άσκησαν τα κόμματα στο σύνολό τους ήταν 201 με πρώτο να έρχεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 43, ακολουθούμενο από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 39, το ΚΚΕ με 29, τη Νέα Δημοκρατία με 28 και τη Νέα Αριστερά με 26. Στη συνέχεια συναντάμε την Ελληνική Λύση με 18, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ‘Νίκη’ και οι Ανεξάρτητοι με 7 και τέλος τους Σπαρτιάτες με 4 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Η Πλεύση Ελευθερίας δεν άσκησε κανένα Μέσο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 121 Ερωτήσεις, 47 Αναφορές, 26 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 6 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 14.10.2024

ΚΚΕ: Για τον πλειστηριασμό του σπιτιού και την προσπάθεια έξωσης οικογένειας με παιδί ΑμεΑ στη Νεάπολη Χαλκίδας.

Τέσσερις από τους βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κωστή Χατζηδάκη και Σοφία Ζαχαράκη, αντίστοιχα, για τον πλειστηριασμό και την προσπάθεια έξωσης που έγινε στη Χαλκίδα σε οικογένεια συνταξιούχων με παιδί ΑμεΑ με 90% αναπηρία. Η προσπάθεια για τον πλειστηριασμό βασίστηκε σε χρέος που υπήρχε από το 2006, ύψους 10.000 ευρώ, το οποίο παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση βρισκόταν σε καθεστώς πτώχευσης, τοκίστηκε και έφτασε τις 51.887 ευρώ. Για τον εν λόγω πλειστηριασμό εκκρεμεί δικαστική απόφαση, καθώς η υπόθεση έχει πάει στο εφετείο και θα εκδικαστεί τον Ιανουάριο του 2025 Ωστόσο, η CEPAL HELLAS εκ μέρους της Alpha Bank ανέλαβε να τρέξει τον πλειστηριασμό και όταν δεν βρέθηκε κανένας να το διεκδικήσει, το απέκτησε η ίδια και στη συνέχεια το πούλησε σε ιδιώτη. Με βάση τα παραπάνω και με το γεγονός ότι παρά το ότι η Κυβέρνηση δηλώνει πως στηρίζει τα δικαιώματα των ατόμων ΑμεΑ, ενώ το περιστατικό αυτό αποδεικνύει το αντίθετο, οι Υπουργοί ερωτώνται, εάν θα σταματήσει η έξωση και θα κηρυχθεί άκυρος ο πλειστηριασμός και εάν θα κατοχυρωθεί το σπίτι ξανά στην οικογένεια.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Υψηλή παραβατικότητα στις εργασιακές σχέσεις και με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Ο βουλευτής του κόμματος ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Γεώργιος Μουλκιώτης, καταθέτει ερώτηση στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, για την υψηλή παραβατικότητα που καταγράφηκε τους πρώτους επτά μήνες του 2024 στις εργασιακές θέσεις. Στη δεύτερη θέση της εργασιακής παραβατικότητας έρχεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, όπου σύμφωνα με την ΑΑΔΕ σημειώθηκαν 1.129. Επισημαίνεται ότι το μέτρο αυτό δεν έχουν ακόμα υποχρεωθεί να το εφαρμόσουν επιχειρήσεις – εργοδότες που ασχολούνται με τους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, και με τους ελεγκτές να αποφεύγουν την επιβολή προστίμων για περιπτώσεις υπέρβασης ωραρίου. Η αρμόδια Υπουργός ερωτάται για τα μέτρα που θα λάβει ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας σε σχέση με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και εάν θα υπάρξουν συχνότεροι έλεγχοι για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 15.10.2024

Νέα Αριστερά: Απαράδεκτη η παραμονή στην υπηρεσία των τεσσάρων αστυνομικών που διώκονται για τη δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη.

Οκτώ από τους βουλευτές του κόμματος της Νέας Αριστεράς απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη, για τους τέσσερις αστυνομικούς υπαλλήλους, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι διώκονται ποινικά για τη δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη, παραμένουν στη θέση τους. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι ένα χρόνο μετά και με την ιατροδικαστική εξέταση να κάνει λόγο για ξυλοδαρμό και τραύματα στο κεφάλι του θανόντος δεν έχουν γίνει οι ενέργειες απομάκρυνσης των εμπλεκόμενων αστυνομικών από το αρμόδιο Υπουργείο. Με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση έχει δώσει το πράσινο φως στην πολιτική ηγεσία του αστυνομικού σώματος να λειτουργεί στα όρια της νομιμότητας και πολύ συχνά εκτός αυτών. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται εάν έχουν τεθεί οι αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα και εάν όχι το σκεπτικό αυτής της απόφασης και το χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα ολοκληρώσει τον πειθαρχικό έλεγχο.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: Βραχονησίδες στο Αιγαίο χωρίς ΑΟΖ & υφαλοκρηπίδα.

Είκοσι ένα από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. θέτουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεώργιο Γεραπετρίτη και Θεόδωρο Σκυλακάκη, αντίστοιχα, για το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, το οποίο πρότεινε η Κυβέρνηση και έχει τεθεί προς διαβούλευση και το οποίο προβλέπει την απαγόρευση τουριστικής ανάπτυξης σε ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων άνευ υποδομών οικονομικής δραστηριότητας. Καθώς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ανυπαρξία οικονομικής δραστηριότητας σε νησί ή μικρονησίδα, συνεπάγεται απώλεια των δικαιωμάτων του σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, μπορεί η ρύθμιση αυτή να έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας σε νησιά και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου. Τα παραπάνω γίνονται σε μια περίοδο, όπου η Τουρκία συνεχίζει συστηματικά τις προκλήσεις της, με τις αμφισβητήσεις του FIR Αθηνών και σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις της κυριαρχίας της Ελλάδας με πτήσεις UAV σε βραχονησίδες στο Αιγαίο. Τονίζεται ότι όταν γινόταν η διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών Natura 2000, η τότε Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε διενεργήσει διαβούλευση με πολίτες και φορείς. Με βάση τα παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται εάν θα αναλάβουν την ευθύνη υιοθέτησης της συγκεκριμένης ρύθμισης, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την αποδυνάμωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας σε νησιά και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 16.10.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Ενδελεχής έρευνα και καταλογισμός ευθυνών για το σοβαρό εργατικό ατύχημα με ακρωτηριασμό ποδιού εργάτη στο εργοστάσιο κονσερβοποιίας ‘‘ΚΥΚΝΟΣ’’ στα Σαβάλια Ηλείας.

Ο βουλευτής του κόμματος ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Γεώργιος Μουλκιώτης, καταθέτει ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, για το σοβαρό εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο εργοστάσιο κονσερβοποιίας ντομάτας «ΚΥΚΝΟΣ», το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του εργαζόμενου, ο οποίος καθάριζε ταινία πλυντηρίου. Καθώς το εργατικό αυτό ατύχημα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από εργατικά ατυχήματα και επειδή είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να εντατικοποιήσει και να αυστηροποιήσει τους ελέγχους για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται, η Υπουργός ερωτάται, για τα μέτρα που έχει λάβει για τη διερευνήσει των συνθηκών του ατυχήματος, την εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με την εταιρία και εάν είχαν διενεργηθεί σεμινάρια εκπαίδευσης των εργαζομένων. Επίσης, ζητείται η κατάθεση εγγράφων για τους ελέγχους που έχουν γίνει στο εργοστάσιο ‘‘ΚΥΚΝΟΣ’’ και οι κατάθεση εγγράφων για τις παρατηρήσεις των ελεγκτών για το βιβλίο του Τεχνικού Ασφαλείας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Τρόπος λειτουργίας Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Νικήτας Κακλαμάνης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπου παρά τις δηλώσεις του τότε αρμόδιου Υπουργού ότι θα φέρει μείωση στις τιμές ρεύματος, κάτι τέτοιοι δεν συνέβη, καθώς οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρει ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο ήταν προαπαιτούμενο μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, ψηφίστηκε το 2018 και εφαρμόστηκε το 2020 και έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις την αγορά ενέργειας, μία εκ των οποίων είναι ότι παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ελληνική ηλεκτροπαραγωγή αντιπροσωπεύει το 30-40%, οι τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζονται κατά 100% από τις υψηλές τιμές φυσικού αεριού, διότι η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου χρησιμοποιείται ως ο δείκτης για την αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης. Επίσης, επισημαίνεται ο ολιγοπωλιακός χαρακτήρας της ελληνικής αγοράς ενέργειας, ο οποίος εμποδίζει την ελεύθερη αγορά και κρατάει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται κέρδη για τους παρόχους και να επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση των καταναλωτών. Ο υπηρεσιακός Υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση του 2023 είχε δηλώσει πως ένα μοντέλο 100% χρηματιστηριακής αγοράς δεν γίνεται να λειτουργήσει, αντιπροτείνοντας μια μικρή χρηματιστηριακή αγορά και πληθώρα διμερών συμβολαίων. Καθώς, η ΔΕΗ δεν έχει αποβάλει τον δημόσιο και κοινωφελή της χαρακτήρα και οφείλει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, στις ενέργειες που θα προβεί ώστε να περιοριστεί το ποσοστό διάθεσης της αγοράς ενέργειας από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και να διασφαλιστεί ο δημόσιος και κοινωφελής χαρακτήρας της ΔΕΗ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 17.10.2024

Νέα Αριστερά: Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει την παροχή υπηρεσιών ύδατος και αποχέτευσης από την ΕΥΑΘ στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ;

Εννέα από τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς απευθύνουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, Θεόδωρο Λιβάνιο και Θεόδωρο Σκυλακάκη, αντίστοιχα, για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων της ΕΥΑΘ, που αφορούν ύδρευση και αποχέτευση, στην ΕΤΒΑ Επιχειρηματικά και Βιομηχανικά Πάρκα (ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ), κάτι το οποίο παραβιάζει τον ιδρυτικό νόμο της ΕΥΑΘ (2937/2001). Με τροποποίηση άρθρων εξαιρέθηκε η Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης από τις περιοχές δραστηριότητας της ΕΥΑΘ ΑΕ και εκχωρήθηκε στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ. Η εν λόγω διάταξη, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, συμπεριλήφθηκε σε ένα τελείως άσχετο νομοσχέδιο. Ωστόσο, ο σχεδιασμός της μετάβασης αυτής φαίνεται να είχε ξεκινήσει από το 2021 με την υπογραφή συμφωνίας εμπιστευτικότητας για ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των δύο πλευρών. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ δηλώνει ότι ήδη από τον Μάιο του 2024 έχει αναλάβει τις υπηρεσίες υδροδότησης, παραλαβής, επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων και υγρών αποβλήτων στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του Επιχειρηματικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, κάτι το οποίο θα επιτρέψει την υλοποίηση έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το παραπάνω ενισχύει την άποψη ότι η ίδρυση της ΡΑΑΕΥ έχει ως στόχο τη δημιουργία αγοράς υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης. Οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, το σκεπτικό με το οποίο εκχωρήθηκαν οι αρμοδιότητες της ΕΥΑΘ και ποιά η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ στην περιοχή του Βιοτεχνικού Πάρκου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Διαρροή του οργανογράμματος του ελληνικού FBI.

Ο βουλευτής και Πρόεδρος του κόμματος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη, για την αναστάτωση που έχει προκληθεί στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ λόγω της διαρροής του οργανογράμματος και των ονομάτων των αστυνομικών που θα στελέχωναν τη νέα υπηρεσία που αποκαλείται ως ελληνικό FBI. Η ανακοίνωση των αστυνομικών αναφέρει τα θέματα ασφάλειας που προκύπτουν από τη διαρροή, κάτι το οποίο καθιστά εύκολο στόχο τους αστυνομικούς αυτούς για εκδικητικά χτυπήματα. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαρροή, ποιός έκανε τη διαρροή και εάν η υπόθεση έχει μεταβιβαστεί στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 18.10.2024

Νέα Αριστερά: Κατασπατάληση πόρων από τον παραιτηθέντα Πρόεδρο του ΟΣΕ.

Έξι από τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς απευθύνουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τον μεταβατικό Πρόεδρο του ΟΣΕ, ο οποίος παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του με την επίσημη αναφορά να κάνει λόγο για μια επιτυχημένη πορεία. Ωστόσο, τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για περιπτώσεις όπου υπερέβη τις αρμοδιότητές του. Ειδικότερα, όπως και ο ίδιος είπε, το ΔΣ υπό την προεδρεία του συνεδρίασε 17 φορές μέσα σε διάστημα 6 μηνών, παραλείποντας όμως να αναφέρει ότι αυξήθηκε η αμοιβή των μελών από 25€ σε 300€ ανά συνεδρίαση. Επίσης, φάνηκε να μην γνωρίζει τη νομοθεσία, κατόπιν της πτώσης δέντρου στη γραμμή μεταξύ των σταθμών Σφενδάλης και Αφιδνών. Ο πρώην πλέον Πρόεδρος του ΟΣΕ, υπογράμμισε τη σύσταση στον ΟΣΕ Διεύθυνσης Πρασίνου & Περιβάλλοντος, με αντικείμενο τους καθαρισμούς αυτοφυούς βλάστησης πέριξ των γραμμών και κοπής δέντρων, χωρίς να την αναφέρει όμως όταν αναζητούνταν το ποιος έχει την αρμοδιότητα από την πτώση του δέντρου και παραλείποντας το γεγονός ότι παρά την ύπαρξη της Διεύθυνσης όλα γίνονται πλέον από εργολάβους. Επίσης, τόνισε τη ίδρυση Σιδηροδρομικής Αστυνομίας και παρά το ότι είναι παραιτηθείς Πρόεδρος συγκάλεσε και προήδρευσε σε συνεδρίαση του ΔΣ. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται εάν αληθεύουν τα προαναφερθέντα και ζητείται η κατάθεση των αποφάσεων που σχετίζονται με τις αμοιβές των μελών των Επιτροπών και την απόφαση για τη σύσταση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας ‘Ελληνικός Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΜΚΕ’.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα