Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 16/12 – 20/12

Διαβάζεται σε 10'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 16/12 – 20/12

Μια ανασκόπηση από το Vouliwatch όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούσαν ζητήματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες και δεν διαφαίνεται ότι τείνουν στην επίλυσή τους. Τέτοια ζητήματα είναι η ασφάλεια στον σιδηρόδρομο και ειδικότερα στο μετρό, όπου κατατέθηκαν ερωτήσεις για ζητήματα ασφαλείας τόσο για το μετρό Θεσσαλονίκης, όσο και για τον ηλεκτρικό της Αθήνας.

Επίσης, θέματα υποστελέχωσης ήταν για άλλη μια εβδομάδα στο επίκεντρο, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο αυτό στις δημόσιες υπηρεσίες, είτε αυτές αφορούν την παιδεία, είτε την υγεία, είτε τις μεταφορές ακόμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τέλος, τέθηκαν ζητήματα που άπτονται των εργασιακών δικαιωμάτων και της διαφάνειας.

Αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Vouliwatch.gr, τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που άσκησαν τα κόμματα στο σύνολό τους ήταν 277 με πρώτη να έρχεται η Ελληνική Λύση με 95, ακολουθούμενη από το το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 39, τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. και τους Ανεξάρτητους με 33, τη Νέα Δημοκρατία με 30 και το ΚΚΕ με 25. Στη συνέχεια συναντάμε τη Νέα Αριστερά με 14, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ‘Νίκη’ με 5 και τους Σπαρτιάτες με 3 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Η Πλεύση Ελευθερίας δεν άσκησε κανένα μέσο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου την εβδομάδα που μας πέρασε.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 177 Ερωτήσεις, 95 Αναφορές, 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 2 Επίκαιρες Ερωτήσεις.

Δευτέρα 16.12.2024

Ανεξάρτητοι: Να αποσαφηνιστούν άμεσα τα αίτια του συμβάντος της ακινητοποίησης συρμού του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με το περιστατικό που έλαβε χώρα στο μετρό της Θεσσαλονίκης με την ακινητοποίηση συρμού που είχε ως αποτέλεσμα οι επιβάτες να απομακρυνθούν με τα πόδια εντός του τούνελ. Πρόκειται για ένα περιστατικό που εγείρει ερωτήματα σε θέματα ασφαλείας. Η διαχειρίστρια εταιρία του Μετρό Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για πιθανό βραχυκύκλωµα και λειτουργία συστήµατος ασφαλείας δευτέρου βαθµού. Καθώς, υπάρχει το ερώτημα εάν υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια του προβλήματος έκθεση των επιβατών σε κίνδυνο και επειδή είναι εξέχουσας σημασίας η διερεύνηση των αιτιών, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται εάν θα διερευνηθούν τα αίτια του συμβάντος, τον τρόπο με τον οποίο θα αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά και εάν θα λειτουργούσε το πρωτόκολλο ασφαλείας σε περίπτωση ύπαρξης επιβατών με κινητικές δυσκολίες και έντονο άγχος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Να ενσωματωθεί άμεσα στην εσωτερική νομοθεσία η Οδηγία (ΕΕ) 2024/2831 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης και να μπει ένα τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς εργασίας των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Δεκατέσσερις από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. θέτουν ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, για την Οδηγία της ΕΕ που αφορά την προστασία των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες. Πρόκειται για μια Οδηγία, η οποία είναι αποτέλεσμα πολυετούς διαβούλευσης και σκληρών διαπραγματεύσεων και δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2024. Η Οδηγία θέτει όρια στη χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων παρακολούθησης ή της λήψης αποφάσεων από τις ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας και ο εργαζόμενος ή ένας συνδικαλιστικός φορέας μπορεί να ζητήσει εγγράφως τον λόγο μετά από οποιαδήποτε απόφαση του αλγορίθμου. Οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι με τον Ν4808/2021, η Κυβέρνηση εισήγαγε τον όρο freelancer για του διανομείς με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. να καταθέτει τροπολογία, η οποία απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση, για την κατοχύρωση της σύμβασης εργασίας των διανομέων που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες ως εξαρτημένης εργασίας καθώς και για την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας τους. Με βάση τα προαναφερθέντα, η Υπουργός ερωτάται εάν θα ενσωματωθεί άμεσα η Οδηγία στην εσωτερική νομοθεσία και ποιος είναι ο σχεδιασμός για τον περιορισμό της κατ’ επίφαση freelance εργασίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 17.12.2024

ΚΚΕ: Για τα προβλήματα που υπάρχουν στην εκτέλεση απεικονιστικών εξετάσεων στο νησί και την υποστελέχωση του Νοσοκομείου.

Τρεις από τους βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, αναφορικά με καταγγελίες ασθενών στο νησί της Χίου, οι οποίοι αναφέρουν τα προβλήματα που υπάρχουν στην εκτέλεση απεικονιστικών εξετάσεων. Ειδικότερα, ύστερα από τον καθορισμό μεσοσταθμικού δείκτη εξομάλυνσης, καταγγέλλεται ότι τα ιδιωτικά συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα εκτελούν μία διαγνωστική εξέταση ανά μήνα με την προβλεπόμενη συμμετοχή, παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΠΠΥ έχει εκδώσει ανακοίνωση ότι ο μεσοσταθμικός δείκτης εξομάλυνσης δεν αποτελεί πλαφόν ανά παραπεμπτικό δικαιούχου και η συμμετοχή τους στο κόστος δεν επηρεάζεται από την εφαρμογή του. Στο Νοσοκομείο της Χίου, στο ακτινολογικό τμήμα, λείπουν τουλάχιστον τρεις ακτινοδιαγνώστες γιατροί και οκτώ τεχνολόγοι – ραδιολόγοι ή χειριστές ιατρικών συσκευών και με τις προκηρύξεις για γιατρούς να βγαίνουν άγονες, λόγω της υποβάθμισης του συστήματος υγείας. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται εάν θα λειτουργήσει άμεσα ο μαγνητικός τομογράφος στο Νοσοκομείο της Χίου και εάν θα στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό. Τέλος, ερωτάται για το εάν θα αποκατασταθεί το πρόβλημα με την εκτέλεση απεικονιστικών εξετάσεων και εάν θα αποζημιωθούν πλήρως οι ασθενείς που κατέφυγαν στον ιδιωτικό τομέα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 18.12.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: Τελευταία η Ελλάδα στον Δείκτη Διαφάνειας του Ινστιτούτου του Κιέλου για την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία.

Δεκατρείς από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. θέτουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Νικόλαο Δένδια και Γεώργιο Γεραπετρίτη, αντίστοιχα, για την Έκθεση του Ινστιτούτου του Κιέλου που αφορά τον Δείκτη Διαφάνειας για τα κράτη που έχουν στείλει βοήθεια στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022. Στο σύνολό τους τα κράτη είναι 41 με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την τελευταία θέση με βαθμολογία 1,1 με άριστα το 5. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση παραμέτρους που αφορούν μεταξύ άλλων την ύπαρξη επίσημου ιστότοπου της κυβερνητικής βοήθειας στην Ουκρανία και την ενημέρωση από τις Κυβερνήσεις σχετικά με την ποσότητα και το είδος της στρατιωτικής βοηθείας. Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα σε όλες τις παραμέτρους λαμβάνει τη χαμηλότερη βαθμολογία. Οι Υπουργοί ερωτώνται πότε θα σταματήσει το καθεστώς αδιαφάνειας και πότε θα ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία για το είδος, το περιεχόμενο και το μέγεθος, της βοήθειας που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Ανύπαρκτη η πρόνοια ατόμων τρίτης ηλικίας στη χώρα μας.

Ο βουλευτής και Πρόεδρος του κόμματος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, καταθέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Άδωνη Γεωργιάδη, Θεόδωρο Λιβάνιο και Σοφία Ζαχαράκη, αντίστοιχα, για την ανύπαρκτη πρόνοια στα άτομα τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα. Διευκρινίζεται ότι παρόλο που οι πολίτες άνω των 65 ετών αποτελούν σχεδόν το ¼ του πληθυσμού με συνεχόμενη αυξητική τάση, οι δημόσιες μονάδες φροντίδας είναι λίγες συγκριτικά με τις ανάγκες που υπάρχουν και με το κενό που δημιουργείται να καλύπτεται από ιδιωτικές δομές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν χωρίς άδεια και δεν παρέχουν την επαρκή φροντίδα και σίτιση. Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν μέρος του οικονομικού κόστους με τις οικογένειες των ηλικιωμένων να καλούνται να επωμιστούν το κόστος αυτό. Με βάση τα παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την συχνότητα με την οποία ελέγχονται οι ιδιωτικές δομές από τις κρατικές υπηρεσίες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 19.12.2024

Νέα Αριστερά: Σοβαρά ερωτήματα και αντιδράσεις προκαλεί η εφαρμογή της «Ατζέντας 2030» στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πέντε από τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Δένδια, για την «Ατζέντα 2030» , η οποία αποτελεί σχεδιασμό του ΥΠΕΘΑ και το περιεχόμενό της είναι εν πολλοίς άγνωστο και βασίζεται σε εσωτερικό σχεδιασμό του ΥΠΕΘΑ, ο οποίος τιτλοφορείται ως «Ανάπτυξη Οδικών Χαρτών στο πλαίσιο Προώθησης Παρεμβάσεων του ΥΠΕΘΑ». Το ΥΠΕΘΑ παρά το γεγονός ότι υπόσχεται τις ισχυρότερες ειδικές δυνάμεις που είχαμε ποτέ σε έξι χρόνια από τώρα και τις υπέρογκες δαπάνες που γίνονται σε εξοπλιστικά προγράμματα, παρατηρείται υποβάθμιση των υποδομών, υποστελέχωση και συγχωνεύσεις μονάδων. Συνδικαλιστικά ή αστικά σωματεία των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κάνουν λόγο για τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα στρατιωτικά νοσοκομεία, τις Σχολές και σε μια σειρά από άλλα θέματα με τις διαχρονικές παθογένειες να εξακολουθούν να υφίστανται. Προσφάτως ο Υπουργός Άμυνας έδωσε ρητή εντολή στον Α/ΓΕΕΘΑ για έκτακτες κρίσεις στο πλαίσιο των «μεταρρυθμίσεων», γεγονός που οδήγησε στην καρατόμηση δέκα ανωτάτων Αξιωματικών από την Ηγεσία του Υγειονομικού στις Ειδικές Δυνάμεις, την οποίαν ο ίδιος είχε διορίσει. Κατόπιν των παραπάνω, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, το λόγο που προχώρησε στην καρατόμηση αυτή και εάν είναι στις προθέσεις του να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας για το συνολικό περιεχόμενο του εγγράφου με τίτλο «Ανάπτυξη Οδικών Χαρτών στο πλαίσιο Προώθησης Παρεμβάσεων του ΥΠΕΘΑ».

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Και με ‘’σφραγίδα’’ ΙΕΛΚΑ απούσα η κυβέρνηση στη αλυσίδα ‘’από το χωράφι στο ράφι’’.

Η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, θέτει ερώτηση προς του Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωστή Χατζηδάκη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και Κωνσταντίνο Τσιάρα, αντίστοιχα, για την μεγάλη διαφορά που παρατηρείται στις τιμές βασικών τροφίμων από τους παραγωγούς στους τελικούς καταναλωτές, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Διαπιστώνονται κερδοσκοπικές στρεβλώσεις, καθώς από τις αυξήσεις μόλις το 43% καταλήγει στον παραγωγό. Επισημαίνεται πως το έσοδο του κράτους δεν περιορίζεται στον ΦΠΑ, αλλά και στον φόρο εισοδήματος επί των κερδών, Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, ΕΝΦΙΑ, διάφορα άλλα τέλη και επιπλέον εργοδοτικές εισφορές στη μισθοδοσία, με πάνω από το ¼ της τελικής τιμής να διαμορφώνεται από τους φόρους του δημοσίου. Επίσης, γίνεται αναφορά στα αυξημένα κόστη των παραγωγών, λόγω της ηλεκτρικής ενέργειας, του δυσεύρετου προσωπικού και των ακριβών πρώτων υλών. Με βάση τα παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται, το λόγο που η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη την ακρίβεια και εάν θα υπάρξει σχέδιο για αυστηρότερους ελέγχους στις αλυσίδες λιανικής.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 20.12.2024

Νέα Αριστερά: Αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία για το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τις υποχρεώσεις του Ισραήλ, ως κατοχικής δύναμης σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, στη Γάζα.

Δύο από τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Γεώργιο Γεραπετρίτη, για το ψήφισμα του ΟΗΕ, το οποίο καλεί τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να αντιμετωπίσουν τις νομικές και ανθρωπιστικές συνέπειες των πολιτικών και πρακτικών του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και το οποίο ψηφίστηκε από 137 κράτη με την Ελλάδα να είναι ένα από τα 22 που απείχαν. Σύμφωνα με το ψήφισμα, μεταξύ άλλων, καταδικάζονται οι πρακτικές του Ισραήλ που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, απαιτείται ο τερματισμός της παράνομης κατοχής του Ισραήλ εντός 12 μηνών αποσύροντας τις στρατιωτικές του δυνάμεις και παύοντας τις εποικιστικές δραστηριότητες και προτείνεται διεθνής διάσκεψη υπό την αιγίδα της ΓΣ του ΟΗΕ για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και τη λύση δύο κρατών. Ο Υπουργός ερωτάται για τους λόγους που η Ελλάδα απείχε, τα σημεία στα οποία διαφωνούσε και εάν αναγνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση ότι το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα