Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 16/9 – 20/9

Διαβάζεται σε 11'
Vouliwatch
Vouliwatch vouliwatch.gr

Μια ανασκόπηση, μέσω του Vouliwatch, όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν ασφάλεια των υποδομών, υποστελέχωση και υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, αλλά και ζητήματα προστασίας διαφάνειας. Επίσης, τέθηκαν ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως είναι η ακρίβεια, η στεγαστική πολιτική και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Vouliwatch, τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που άσκησαν τα κόμματα στο σύνολό τους ήταν 242 με πρώτο να έρχεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 61, ακολουθούμενο από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 45, το ΚΚΕ με 38, τη Νέα Δημοκρατία με 28, την Ελληνική Λύση με 22 και τους Ανεξάρτητους με 21. Στη συνέχεια συναντάμε τη Νέα Αριστερά με 16, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ‘Νίκη’ με 7 και τους Σπαρτιάτες με 4 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Τέλος, η Πλεύση Ελευθερίας για ακόμα μία εβδομάδα δεν άσκησε κανένα Μέσο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 135 Ερωτήσεις, 80 Αναφορές, 23 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 4 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 16.09.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Χωρίς πλωτό ασθενοφόρο το νησί της Αίγινας, θυσία στην κυβέρνηση του «πάμε κι όπου βγει».

Είκοσι από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. απευθύνουν ερώτηση προς του Υπουργούς Υγείας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Άδωνη Γεωργιάδη και Χρήστο Στυλιανίδη, αντίστοιχα, για το μοναδικό πλωτό ασθενοφόρο που βρίσκεται στο νησί της Αίγινας, το οποίο μεταφέρθηκε ως έκθεμα στο περίπτερο του Υπουργείου Ναυτιλίας στη ΔΕΘ με αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος έπρεπε να μεταφερθεί από την Αίγινα στην Αθήνα και ελλείψει του πλωτού ασθενοφόρου μεταφέρθηκε με ιδιωτικό τουριστικό θαλάσσιο σκάφος. Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος κάνει αναφορά μόνο στο χρονικό διάστημα θαλάσσιας μεταφοράς του άτυχου νέου, ενώ είναι γνωστή η διαφορά μεταξύ του ιατρικού εξοπλισμού που διαθέτει ένα πλωτό ασθενοφόρο, σε σχέση με ένα θαλάσσιο ταξί. Κατόπιν των παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται, από ποιους φορείς και με ποια κριτήρια μεταφέρθηκε το μοναδικό πλωτό ασθενοφόρο που διαθέτει η Αίγινα, εάν υπήρξε σχέδιο σε περίπτωση που συνέβαινε ατύχημα με περισσότερους τραυματίες και ποιο το κόστος για το ελληνικό δημόσιο για τη μεταφορά του πλωτού ασθενοφόρου στη ΔΕΘ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Νέα σύγκρουση αμαξοστοιχιών αποσοβήθηκε εντός του αστικού ιστού της Αττικής.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Στυλιανός Φωτόπουλος, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για την παρ’ ολίγον σύγκρουση αμαξοστοιχιών εντός της Αττικής. Στο τμήμα όπου πήγε να γίνει η σύγκρουση εφαρμόζεται μονοδρόμηση, λόγω έργων που εκτελούνται. Η εντολή εκκίνησης φέρεται να δόθηκε από τον σταθμάρχη στον ΣΚΑ, κάτι το οποίο φέρεται να άκουσε ο σταθμάρχης Αθηνών και κατόπιν επικοινωνίας δόθηκε εντολή ακύρωσης. Η σοβαρότητα του συμβάντος αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου του Σωματείου εργαζομένων του ΟΣΕ, ότι εάν γινόταν η σύγκρουση θα ήταν χειρότερα από την τραγωδία των Τεμπών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι είναι η δεύτερη φορά που εμπλέκεται το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών σε πιθανή σύγκρουση αμαξοστοιχιών. Ο Υπουργός ερωτάται εάν ο σταθμάρχης του ΣΚΑ και ο οποίος τέθηκε σε αργία και παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό είναι ο ίδιος που εμπλεκόταν σε παρόμοιο συμβάν το Δεκέμβριο του 2023, καθώς και εάν λειτουργούσε το σύστημα τηλεματικής στο συγκεκριμένο τμήμα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 17.09.2024

Νέα Δημοκρατία: Απροστάτευτη η περιουσία των δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Έντεκα από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με τη μη προστασία των δανειοληπτών. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η μεταβίβαση των δανείων από τις τράπεζες σε εταιρίες διαχείρισης, έλυσε το χρόνιο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες, όμως δημιούργησε προβλήματα στους δανειολήπτες, οι οποίοι πλέον έχουν απέναντί τους κερδοσκοπικές ιδιωτικές επιχειρήσεις των οποίων μοναδικός σκοπός είναι η απόκτηση κερδών. Η νομοθέτηση του εξωδικαστικού μηχανισμού δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, λόγω της άρνησης των εταιριών διαχείρισης να συμμετάσχουν σε αυτόν. Το τελευταίο διάστημα καταγγέλθηκε και η εξής πρακτική: η τράπεζα να πουλά στα funds σε χαμηλή τιμή το δάνειο σε σχέση με την ονομαστική του αξία, εν συνεχεία τα funds να ζητούν την αποπληρωμή από τον δανειολήπτη στην ονομαστική αξία συν τους τόκους και να εκπλειστηριάζεται το ακίνητο. Την κατοικία αποκτά από τον πλειστηριασμό μια εταιρία real estate με όμοια ονομασία με το fund που αγόρασε το δάνειο, η οποία είναι μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρία με μοναδικό εταίρο την ίδια την τράπεζα που μεταβίβασε το δάνειο. Παράλληλα, ο δανειολήπτης βρίσκεται απροστάτευτος, καθώς δεν υπάρχει πλέον η προστασία της πρώτης κατοικίας. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, εάν θα καταστήσει υποχρεωτική την συμμετοχή τραπεζών και εταιριών διαχείρισης στον εξωδικαστικό μηχανισμό και εάν θα ρυθμιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Αριστερά: Να μας δηλώσει η κυβέρνηση τι πόρους ακριβώς θα χρησιμοποιήσει από τη ΔΥΠΑ για χρηματοδότηση των στεγαστικών της πολιτικών.

Έντεκα βουλευτές του κόμματος της Νέας Αριστεράς καταθέτουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Νίκη Κεραμέως και Σοφία Ζαχαράκη, αντίστοιχα, για τους πόρους που θα χρησιμοποιηθούν από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ για τη στεγαστική πολιτική που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ειδικότερα, γίνεται η αναφορά της δημιουργίας το 2013 στον ΟΑΕΔ του «Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών», του οποίου το αποθεματικό προήλθε από τα αποθεματικά δύο καταργηθέντων φορέων (ΟΕΚ και ΟΕΕ), μέσω εισφορών των εργαζομένων, αλλά και από τα ποσά αποπληρωμής δανείων και κατοικιών του τ. ΟΕΚ. Το 2022 καταργήθηκαν οι εισφορές αυτές και ορίστηκε ότι τα αποθεματικά θα χρησιμοποιούνταν για την επίτευξη του σκοπού της ΔΥΠΑ. Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» εκταμιεύθηκαν από τα αποθεματικά της ΔΥΠΑ, 750 εκατομμύρια ευρώ προς τις τράπεζες για επιδοτούμενα δάνεια. Οι Υπουργοί ερωτώνται, το μέγεθος του αποθεματικού του ΕΛΕΚΠ και τί ποσό πλέον των 750 εκ. ευρώ προϋπολογίζεται να δαπανηθεί από τα χρήματα του τ. ΕΛΕΚΠ για κάλυψη γενικών προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 18.09.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Μη χορήγηση άτοκων δανείων από τα τραπεζικά ιδρύματα σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές.

Τρεις από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με τη θεσμική δέσμευση της πολιτείας για βοήθεια των πληγέντων από φυσικές καταστροφές με άτοκα στεγαστικά δάνεια, στα οποία δεν ανταποκρίνονται τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. Ειδικότερα, προβλέφθηκε ότι κατόπιν της οριοθέτησης των πληγέντων περιοχών θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την ανακατασκευή κτιρίων, η οποία θα αποτελείται κατά 80% από δωρεάν κρατική αρωγή και κατά 20% από άτοκο δάνειο με εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες, οι τράπεζες είτε αρνούνται να συμμετάσχουν, είτε δηλώνουν άγνοια για τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Καθώς, έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τις καταστροφές και οι πληγέντες δεν έχουν ουσιαστική στήριξη και επειδή ο ρόλος του κράτους είναι να προστατεύει τους πολίτες, ο Υπουργός ερωτάται, σε ποιές ενέργειες θα προβεί ώστε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις για τη χορήγηση άτοκων δανείων, εάν πρόκειται για ευθύνη τραπεζών η μη χορήγηση των δανείων και τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσει τους πληγένετες σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν συνεργαστούν.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Το τραγικό περιστατικό στη Νέα Σμύρνη αναδεικνύει για άλλη μια φορά την εκκωφαντική έλλειψη δημόσιων δομών στήριξης των βαριά αναπήρων.

Έντεκα από τους βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση στην Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αναφορικά με τις ελλιπείς δομές για άτομα ΑμεΑ, κατόπιν του περιστατικού που έλαβε χώρα στη Νέα Σμύρνη με δύο αδέλφια ΑμεΑ, τα οποία διέμεναν μόνα τους για περισσότερο από 4 χρόνια, μετά το θάνατο των γονιών τους. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι τόσο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις φέρουν ευθύνη για το γεγονός ότι δεν υπάρχει η αρωγή του κράτους, με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων να αδυνατούν να συνδράμουν λόγω υποστελέχωσης και με την ανυπαρξία δημόσιων και δωρεάν δομών ημιαυτόνομης διαβίωσης. Υπάρχουν μόνο ορισμένες ΜΚΟ και ιδιώτες που όμως καλύπτουν έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων. Καθώς τα παραπάνω είναι απόρροια της συρρίκνωσης των δημόσιων κοινωνικών δαπανών, η αρμόδια Υπουργός ερωτάται, εάν θα δοθούν άμεσα οι πιστώσεις για δημόσιες δωρεάν δομές και εάν θα ενισχυθούν οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 19.09.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ε.Ε. των 27 στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων _ Αναγκαία η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής και η ενίσχυση των εισοδημάτων εργαζομένων, νοικοκυριών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ο βουλευτής και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ., Νικόλαος Παππάς, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών με τίτλο «Σχετική θέση του μέσου ωρομισθίου και εργαζόμενοι φτωχοί στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. στον μέσο μισθό ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, υπολογισμένου σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης. Από το 2020 και έπειτα, η Ελλάδα υπολείπεται της Βουλγαρίας, καθώς παρά την αύξηση του ΑΕΠ, οι εργαζόμενοι δεν έλαβαν τα αντίστοιχα οφέλη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό των εργαζόμενων φτωχών να βαίνει ανοδικά πάνω από 25% επί των ετών διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση τα ανωτέρω, ο πρωθυπουργός ερωτάται, για τα μέτρα που θα λάβει για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, για τον έλεγχο της κερδοσκοπίας και τη στήριξη νοικοκυριών και μικρομεσσαίων επιχειρήσεων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Απευθείας ανάθεση σε εταιρεία άνευ δραστηριότητας.

Δύο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής απευθύνουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, για απευθείας ανάθεση της ΔΥΠΑ στην εταιρία “SYN INTERNATIONAL”. Η εν λόγω εταιρία φαίνεται να δημιουργήθηκε το 2023 και να μην έχει ούτε ιστοσελίδα, ούτε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά το γεγονός ότι δραστηριοποιείται σε υπηρεσίες σχεδιασμού και εφαρμογών. Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών μέχρι προσφάτως εμφανιζόταν στην ΕΡΓΑΝΗ ένας εργαζόμενος, ενώ κατόπιν της ανάθεσης προστέθηκαν άλλοι τρεις. Κατόπιν των προαναφερθέντων, η Υπουργός ερωτάται, για τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε η εν λόγω εταιρία, τον τρόπο με τον οποίο έγινε γνωστή η ύπαρξή της στη ΔΥΠΑ και ποιος εισηγήθηκε την απευθείας ανάθεση. Τέλος, ζητείται η κατάθεση στοιχείων για τις απευθείας αναθέσεις της ΔΥΠΑ κατά τα έτη 2019-2024.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 20.09.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Η ένταξη της Πάτμου στη συμφωνία χορήγησης θεώρησης εισόδου (visa) _ «express» στους Τούρκους πολίτες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αποτελεί δίκαιο αίτημα των κατοίκων και επιχειρηματιών του νησιού _ Απαιτείται η άμεση υλοποίησή της.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Γεώργιος Νικητιάδης, θέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γεώργιο Γεραπετρίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χρήστο Στυλιανίδη, αντίστοιχα, για την εξαίρεση της Πάτμου από τη visa express που χορηγείται σε Τούρκους τουρίστες, παρά το γεγονός ότι το νησί πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, στα δέκα νησιά που εφαρμόσθηκε το μέτρο αυτό, κατόπιν αιτήματος των νησιωτών αλλά και των Τούρκων τουριστών, αυξήθηκε κατά πολύ ο τουρισμός τους. Ωστόσο, η Πάτμος δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά τα νησιά, της οποίας η τουριστική περίοδος είναι περιορισμένη και η μόνη πηγή εσόδων κατοίκων και επιχειρηματιών προέρχεται από τον τουρισμό. Για τους παραπάνω λόγους, οι Υπουργοί ερωτώνται τους λόγους που δεν έχει ενταχθεί το νησί, εάν υπάρχει πρόβλεψη ένταξης και εάν έχουν προχωρήσει σε αξιολόγηση του μέτρου της visa express.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα