Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 21/10-25/10

Διαβάζεται σε 10'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 21/10-25/10
Vouliwatch

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούσαν εργασιακά ζητήματα, είτε αυτά άπτονται της προστασίας των εργαζομένων είτε αφορούν δικαιώματα. Επίσης, για άλλη μία εβδομάδα τέθηκαν τα θέματα ακρίβειας που συνεχίζουν να απασχολούν την επικαιρότητα, καθώς οι τιμές αυξάνονται με τους μισθούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και την αισχροκέρδεια που έχει ως συνέπεια τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Στην ατζέντα παραμένουν ζητήματα υγείας και παιδείας, αλλά και υποβάθμισης των υποδομών της χώρας. Τέλος, καίριο είναι το ερώτημα που τέθηκε από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. για την αρωγή σε παιδιά από τη Λωρίδα της Γάζας, κάτι το οποίο είχε δηλώσει ο Υπουργός Εξωτερικών.

Αυτή την εβδομάδα,  σύμφωνα με το VouliWatch, τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που άσκησαν τα κόμματα στο σύνολό τους ήταν 260 με πρώτο να έρχεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 72, ακολουθούμενο από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 51, τη Νέα Δημοκρατία με 38, το ΚΚΕ με 27 και την Ελληνική Λύση με 21. Στη συνέχεια συναντάμε τους Ανεξάρτητους με 19, τη Νέα Αριστερά με 17, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ‘Νίκη’ με 8, τους Σπαρτιάτες με 4 και την Πλεύση Ελευθερίας με 3 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 110 Ερωτήσεις, 110 Αναφορές, 27 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 10 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε., 2 Α.Κ.Ε. και 1 Επίκαιρη Επερώτηση.

Δευτέρα 21.10.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Εργασία Ανηλίκων.

Ο βουλευτής του κόμματος ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Γεώργιος Μουλκιώτης, καταθέτει ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. προς τη Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, για την ανησυχητική αύξηση εγγραφών ανηλίκων στο βιβλιάριο εργασίας, αλλά και το ζήτημα της μη κατοχής βιβλιαρίου εργασίας των ανήλικων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο ημερήσιο τύπο, σε ορισμένες περιοχές σημειώνεται αύξηση έως και 20% σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Η αύξηση αυτή έρχεται ως απόρροια του αυξημένου κόστους ζωής, κάτι το οποίο αναγκάζει τους ανηλίκους να εισέρχονται στην εργασία από την ηλικία των 15 ετών. Η αρμόδια Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, για τα μέτρα που θα λάβει, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και οι ανήλικοι εργαζόμενοι να εγγράφονται και λαμβάνουν υποχρεωτικά βιβλιάριο εργασίας και εάν διενεργούνται στοχευμένοι έλεγχοι για την αντιμετώπιση του φαινομένου μη νόμιμης απασχόλησης ανηλίκων. Τέλος, ζητείται η κατάθεση των απαιτούμενων εγγράφων από τους επιτόπιους ελέγχους και τις παραβάσεις που καταγράφηκαν.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πλεύση Ελευθερίας: Το λαθρεμπόριο καυσίμων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και η ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

Η βουλεύτρια και Πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων στο σιδηροδρομικό δίκτυο, κάτι το οποίο είχε αναγνωριστεί από πρώην αρμόδιο Υπουργό της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία για την αντιμετώπιση και εξάλειψη της εγκληματικής αυτής δραστηριότητας. Με δεδομένο ότι στο Έγκλημα των Τεμπών αντικείμενο έρευνας μεταξύ άλλων αποτελούν το φορτίο της εμπλεκόμενης εμπορικής αμαξοστοιχίας και με το ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει σε συνέντευξη ότι είναι σε θέση να γνωρίζει ακριβώς τι μετέφερε η εμπλεκόμενη στο έγκλημα εμπορική αμαξοστοιχία, ο Υπουργός ερωτάται, για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων αυτών. Επίσης, για το σε πόσες και ποιες περιπτώσεις έχει επιληφθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη για τα θέματα λαθρεμπορίου στις σιδηροδρομικές μεταφορές και ποια τα αποτελέσματα αυτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 22.10.2024

Ελληνική Λύση: Αδιαφάνεια στα ζητήματα φύλαξης _ συνοδείας ευπαθών στόχων _ προσώπων.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, θέτει ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη, σχετικά με τους αστυνομικούς που διατίθενται για τη φύλαξη των πολιτών που θεωρητικά αποτελούν ευπαθείς στόχους. Γίνεται αναφορά ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κατάχρηση στον καθορισμό των ευπαθών στόχων, με τον αριθμό τους να έχει εκτοξευτεί, αλλά και στην αστυνομική δύναμη που διατίθεται για τη φύλαξη και συνοδεία τους. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται εικόνα υποστελέχωσης των Αστυνομικών Διευθύνσεων και αποδυνάμωσης των Αστυνομικών Τμημάτων ανά τη χώρα με τραγικότερη όλων την αποδυνάμωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, για τους ευπαθής στόχους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, πόσοι αστυνομικοί διατίθενται ανά ευπαθή στόχο και τον λόγο που διατίθενται φύλαξη σε απλούς πολίτες όπως, δημοσιογράφους, εκδότες, επιχειρηματίες κλπ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου του κλάδου εστίασης.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Κωνσταντίνος Κεφαλλογιάννης, απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, Γεώργιο Φλωρίδη, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη, αντίστοιχα, σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο, όπως ισχύει, στον κλάδο της εστίασης και αφορά τα επιτρεπόμενα όρια ηχοστάθμης και την αυτόφωρη διαδικασία. Ειδικότερα, ο βουλευτής επισημαίνει ότι ο κλάδος της εστίασης είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας μας και ότι έχει υποστεί αλλεπάλληλες κρίσεις τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Σε περίπτωση που οι αστυνομικές αρχές βεβαιώνουν παραβάσεις το κατάστημα σφραγίζεται για δέκα μέρες, ενώ εάν βεβαιωθούν τρεις παραβάσεις στο ίδιος έτος, αφαιρείται η άδεια καταστήματος. Με βάση τα παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται εάν είναι στις προθέσεις τους η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου ηχοστάθμης, να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για παραβάσεις των διατάξεων της παρ.3β ́του αρ.12 του ν.1481/2014 και να συσταθεί επιτροπής αναμόρφωσης, εκσυγχρονισμού και κωδικοποίησης της σχετικής νομοθεσίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 23.10.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Σοβαρές ανατιμήσεις βασικών αγαθών σε βάρος των καταναλωτών χωρίς κυβερνητικές λύσεις.

Ο βουλευτής του κόμματος ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Γεώργιος Μουλκιώτης, καταθέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, αντίστοιχα, για το ζήτημα του πληθωρισμού που κινείται με ανοδική τάση στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης έχει μειωθεί κάτω του 2%. Η Ελλάδα καταγράφει τον 4ο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται σε τρόφιμα και βιομηχανικά αγαθά με την Κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι ο πληθωρισμός οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Με βάση το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε όρους αγοραστικής δύναμης, οι Υπουργοί ερωτώνται, σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να ελέγξουν την αισχροκέρδεια και εάν θα επανεξεταστεί η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής όπως έχουν πράξει άλλες χώρες της ΕΕ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Αίτημα για άμεση πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού και γενική επαναφορά των ΣΣΕ.

Είκοσι ένα βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. θέτουν ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, για αύξηση του κατώτατου μισθού με βάση και την ενωσιακή Οδηγία 2022/2041και για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ). Ο πληθωρισμός είναι σε υψηλά επίπεδα με τα τελευταία τέσσερα χρόνια να υπάρχουν διαρκής ανατιμήσεις, ενώ την ίδια στιγμή οι μισθοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Με βάση την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2022/2041 προβλέπεται δυνατότητα για θέσπιση μηχανισμού αυτόματης αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού και επίσης προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η θέσπιση ενός πλαισίου με τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διευκόλυνση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δημιουργία Επιτροπής Διαβούλευσης. Ωστόσο, με βάση τις δηλώσεις της αρμόδιας Υπουργού, η Οδηγία θα ενσωματωθεί μερικώς, καθώς θα περιλαμβάνεται, μεν, διάταξη για την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και της δυνατότητας διαπραγμάτευσης του κατώτατου μισθού μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, όμως τίθεται απαραίτητη η συναίνεση του αρμόδιου Υπουργού. Με βάση τα παραπάνω, η Υπουργός ερωτάται, τους λόγους καθυστέρησης εφαρμογής της Οδηγίας και τα μετρά που θα ληφθούν για άμεση και ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού και για επίτευξη διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 24.10.2024

ΚΚΕ: Να παρθούν άμεσα μέτρα για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία Iron Mountain.

Εννέα από τους βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, για τις συνθήκες εργασίας στην εταιρία Iron Mountain, καθώς εργαζόμενη αισθάνθηκε αδιαθεσία εν ώρα εργασίας και τελικά κατέληξε από εγκεφαλικό επεισόδιο. Στο κτήριο του Κεραμεικού, όπου δουλεύουν εκατοντάδες εργαζόμενοι δεν υπάρχει σταθερά γιατρός εργασίας και απινιδωτής. Η εν λόγω εταιρία δραστηριοποιείται στην ψηφιοποίηση και διαχείριση πληροφοριών τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα με την αρμόδια Υπουργό να έχει επισκεφθεί την εταιρία διαφημίζοντας την ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται βρίσκονται σε καθεστώς επισφάλειας, καθώς δουλεύουν με συμβάσεις μέσω εργολαβικής εταιρίας και με πίεση από την εργοδοσία για τους στόχους που τίθενται. Με βάση τα προαναφερθέντα, η Υπουργός ερωτάται, εάν θα ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και εάν θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα και χωρίς επινοικίαση από τρίτους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Νοσηλεία τραυματισμένων παιδιών από τη Λωρίδα της Γάζας στην Ελλάδα.

Είκοσι δύο από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. θέτουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Υγείας, Γεώργιο Γεραπετρίτη και Άδωνη Γεωργιάδη, αντίστοιχα, σχετικά με θέμα που είχε θέσει ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών και αφορούσε τη νοσηλεία τραυματισμένων παιδιών από τη Λωρίδα της Γάζας στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο Υπουργός από τον Ιούνιο είχε προτείνει σε ευρωπαϊκές χώρες που το επιθυμούν να φιλοξενήσουν παιδιά από τη Γάζα και είχε δηλώσει ότι οι συνομιλίες τόσο με τους Ισραηλινούς όσο και με τους Παλαιστίνιους είναι σε εξέλιξη και θα καρποφορούσαν. Η Ελλάδα, όπως είχε πει ο Υπουργός, δύναται να φιλοξενήσει 500 παιδιά. Ωστόσο, σε συνάντηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα τέθηκε το θέμα, με τον Πρέσβη να ζητά την αρωγή της αντιπολίτευσης για να τηρηθεί η υπόσχεση του Υπουργού Εξωτερικών. Οι Υπουργοί ερωτώνται εάν θα ανταποκριθούν στην έκκληση του ΠΟΥ για μεταφορά ασθενών εκτός Γάζας, σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα της νοσηλείας 500 τραυματισμένων παιδιών και σε ποιες ενέργειες θα προβούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 25.10.2025

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Μεγάλα ερωτηματικά για την εξάπλωση της ευλογιάς των προβάτων πανελλαδικά, αλλά και στη Θεσσαλία.

Η βουλεύτρια του κόμματος ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, σχετικά με την ευλογιά των προβάτων σε όλη τη χώρα, αλλά και ειδικότερα στη Θεσσαλία που πλήττεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα. Επισημαίνεται ότι η ευλογιά των προβάτων είναι περισσότερο μεταδοτική από την πανώλη που προηγήθηκε και με βάση δημοσιεύματα στον τύπο, τους τελευταίους μήνες έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου. Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων & Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας καταγγέλλει πως η έξαρση και η διασπορά είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας του συνολικού σχεδιασμού αντιμετώπισης. Το αρμόδιο Υπουργείο μετά και από τα πρόσφατα κρούσματα σε Μαγνησία και Κορινθία αποφάσισε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για ‘’αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο’’. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο με δελτίο τύπου είχε δηλώσει την άρση των μέτρων. Κατόπιν των ανωτέρω, ο Υπουργός ερωτάται, σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την οριστική λύση του προβλήματος, αλλά και πώς εξηγεί την εξάπλωση της ευλογιάς από τα βόρεια της χώρας μέχρι την Πελοπόννησο, αλλά και ενδιάμεσα στη Μαγνησία, ειδικά μετά το σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα