Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 22/7 – 26/7

Διαβάζεται σε 8'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 22/7 – 26/7
Vouliwatch

Μια ανασκόπηση, μέσω του VouliWatch, όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών και δεν επιλύονται, όπως είναι η ακρίβεια, οι φωτιές που μαίνονται κάθε καλοκαίρι, αλλά και οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό.

Αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το VouliWatch, τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που άσκησαν τα κόμματα κινήθηκε σε υψηλό επίπεδο, όπου στο σύνολό τους ήταν 211 με πρώτο να έρχεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 62, ακολουθούμενο από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 44, το ΚΚΕ με 31 και τη Νέα Δημοκρατία με 24. Στη συνέχεια συναντάμε τους Ανεξάρτητους με 14, την Ελληνική Λύση και τη Νέα Αριστερά με 12, τους Σπαρτιάτες με 6, την Πλεύση Ελευθερίας με 4 και τέλος το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ‘Νίκη’ με 2 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 120 Ερωτήσεις, 73 Αναφορές, 33 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 11 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 22.07.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Αποκαλυπτική η Τράπεζα της Ελλάδας για την ακρίβεια: Κανένα σχέδιο της Κυβέρνησης.

Η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ – Κϊνημα Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την ακρίβεια και την μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου συμπερασματικά αναφέρει τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών λόγω της ακρίβειας. Σύμφωνα με την μελέτη, οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν τα προϊόντα στα σουπερμάρκετ σε σταθερά υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές στην Ευρώπη με την Ελλάδα να είναι η πιο ακριβή χώρα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, σε βασικά προϊόντα, όπου οι τιμές είναι περίπου 10% σταθερά υψηλότερες. Στην έκθεση, η αιτιολογία για τις υψηλές τιμές αφορά τη λειτουργία της αγοράς, όπου η μεγάλη συγκέντρωση προμηθευτών με μεγάλες πολυεθνικές δεν αφήνει περιθώρια λειτουργίας του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών. Ταυτόχρονα, παρά την ακρίβεια, οι μισθοί έχουν αυξηθεί ελάχιστα και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανατιμήσεις. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να ανατραπεί αν η Κυβέρνηση εφάρμοζε αποτελεσματικούς ελέγχους. Ο αρμόδιος Υπουργός, ερωτάται, για τα άμεσα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση για την αποκλιμάκωση των τιμών των τυποποιημένων προϊόντων, καθώς και για τον σχεδιασμό του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και της αυξημένης συγκέντρωσης σε επίπεδο προμηθευτών και μεγάλων πολυεθνικών.

Ανεξάρτητοι: Παραρτήματα Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μιχαήλ Χουρδάκης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, για την ψήφιση του Ν. 5094/2024, που αφορά, μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα εγκατάστασης Παραρτημάτων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο Υπουργός, ερωτάται, εάν υπάρχουν Παραρτήματα Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης τα οποία αιτήθηκαν έκδοσης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας, εάν υπήρξαν αιτήσεις έκδοσης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας και εάν έχουν αδειοδοτηθεί Παραρτήματα Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και εάν ναι ποιά και ποιες Σχολές αφορούν.

Νέα Αριστερά: Για 6η ημέρα η φωτιά κατακαίει τα πάντα στο βουνό Φαλακρό στη Δράμα.

Δύο από τους βουλευτές του κόμματος της Νέας Αριστεράς, καταθέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βασίλειο Κικίλια και Θεόδωρο Σκυλακάκη, αντίστοιχα, αναφορικά με φωτιά στο όρος Φαλακρό που συνεχίζει να καίει για έκτη μέρα και η οποία ξεκίνησε από πτώση κεραυνών και λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Καθώς, το μέτωπο παραμένει ενεργό, υπάρχει η ανησυχία μήπως η φωτιά επεκταθεί και κινδυνέψουν και κατοικημένες περιοχές και δασικές εκτάσεις. Οι βουλευτές επισημαίνουν την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης για άλλη μια φορά, καθώς δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα εγκαίρως. Οι Υπουργοί ερωτώνται, ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να σβήσει άμεσα η φωτιά, καθώς και μέτρα αντιπυρικής θωράκισης, ώστε να μην βρεθούν οι κάτοικοι της Δράμας εκ νέου αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις.

Τρίτη 23.07.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Υποδοχή αιτούντων άσυλο και δράσεις ένταξης δικαιούχων διεθνούς προστασίας.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κϊνημα Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, σχετικά με τη διαμονή ατόμων σε δομές παρά το γεγονός ότι έχουν λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας και με το έλλειμα ενημέρωσης στο τι συμβαίνει με τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας αφού εκείνοι εγκαταλείψουν τις δομές. Ο αριθμός των διαμενόντων στις δομές έχει μειωθεί σημαντικά από το 2023, κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται με ταχείες διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Ωστόσο, η ενημέρωση που διαθέτουμε είναι ελλιπής και παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις η εφαρμογή του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που τροποποιεί τη νομοθεσία και τις διαδικασίες της υποδοχής, δεν θα εκκινήσει άμεσα αλλά, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ, στα μέσα του 2026. Ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, για την ονομαστική χωρητικότητα των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών (ΚΕΔ), Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και Ελεγχόμενων Δομών Προσωρινής Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο (ΕΔΠΦΑΑ) στις 30 Ιουνίου 2024, ανά ΚΕΔ, ΚΥΤ ή ΕΔΠΦΑΑ, καθώς και τον αριθμό διαμενόντων στο σύστημα υποδοχής στις 30 Ιουνίου 2024.

Τετάρτη 24.07.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Άμεση επαναφορά των μαθημάτων των κοινωνικών επιστημών στα Λύκεια.

Είκοσι τέσσερις από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, για την επαναφορά των μαθημάτων κοινωνικών επιστημών στα λύκεια, τα οποία αιφνιδίως καταργήθηκαν το 2020, χωρίς επαρκή τεκμηρίωση. Ωστόσο, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο παθογένειες του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος προέρχονται από την έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας. Με την κατάργηση των μαθημάτων αυτών οι μαθητές/τριες δεν εξοικειώνονται με το αντικείμενο και περιεχόμενο αυτών των επιστημονικών πεδίων, τα οποία συνδέονται με σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ταυτόχρονα δεν ενισχύεται η ανάπτυξη κοινωνικών και πολιτικών αξιών και δεξιοτήτων για τους αυριανούς πολίτες. Επίσης, με την κατάργηση των μαθημάτων βρίσκονται χωρίς αντικείμενο οι καθηγητές ειδικότητας Κοινωνικών Επιστημών. Καθώς, οι χώρες του δυτικού κόσμου επενδύουν στις κοινωνικές επιστήμες, ο Υπουργός ερωτάται, πότε και με ποιο τρόπο προτίθεται να επαναφέρει τη διδασκαλία των μαθημάτων.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Ταλαιπωρία και κίνδυνοι στη μετακίνηση του επιβατικού κοινού της Νότιας Αθήνας, εξαιτίας ελλιπούς ή ανύπαρκτου κλιματισμού στα ΜΜΜ.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τον ελλιπή ή ανύπαρκτο κλιματισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) στην Αθήνα, κατόπιν καταγγελιών που έγιναν από πολίτες, αλλά και δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι σε αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκε υπολειτουργία ή και ανυπαρξία κλιματισμού. Ωστόσο, η Ο.ΣΥ. Α.Ε επιμένει ότι ο κλιματισμός λειτουργεί σε όλα τα λεωφορεία που κυκλοφορούν και οι εργαζόμενοι ότι προσπαθούν να θέτουν σε κυκλοφορία μόνο τα λεωφορεία με λειτουργικό κλιματισμό. Καθώς, τα λεωφορεία που κυκλοφορούν είναι από τις αρχές του ’90 και ο συνωστισμός στα ΜΜΜ στην Αθήνα είναι μεγάλος, ο Υπουργός ερωτάται, εάν είναι στις προθέσεις του η χρηματοδότηση για τοποθέτηση κλιματιστικών, η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών μετακίνησης και εάν προβλέπετε σχετικό χρονοδιάγραμμα μελέτης και επανεξέτασης συνολικά της χρήσης των ΜΜΜ κατά τη θερινή περίοδο, όπως ισχύει στα ευρωπαϊκά κράτη.

Πέμπτη 25.07.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Συνέχιση λειτουργίας εταιριών διαχειρίσεων απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις («servicers»), παρά την έλλειψη εναρμόνισης με τον ν.5072/23.

Δεκαεννέα από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για τη συνέχιση της λειτουργίας εταιριών διαχειρίσεων απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, παρά το γεγονός ότι η ΤτΕ δεν τους έδωσε άδεια αλλά προθεσμία για την προσκόμιση δικαιολογητικών και την εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του Ν.5072/2023. Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε κάποιες από αυτού του είδους τις εταιρίες η απόφαση της επιτροπής ανέφερε ότι από τα υποβληθέντα στοιχεία δεν διαπιστώνεται πλήρης συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Μέρους Β’ του ν. 5072/2023 και θα πρέπει να υποβληθούν τα πρόσθετα στοιχεία, ώστε να χορηγηθεί η άδεια για λειτουργία ως διαχειριστή πιστώσεων. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, για το ποιες ήταν οι ελλείψεις που είχαν οι εταιρίες, το λόγο που τους δόθηκε το δικαίωμα να συνεχιστεί η λειτουργία τους, παρά τις ελλείψεις και εάν οι ενέργειες των εταιριών το διάστημα αυτό που δεν έχουν άδεια, έχουν νομική ισχύ και δεσμευτικότητα.

Παρασκευή 26.07.2024

Νέα Δημοκρατία: Εργάτες Γης.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, απευθύνει ερώτηση στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, Κωνσταντίνο Τσιάρα, Γεώργιο Γεραπετρίτη και Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, αντίστοιχα, σχετικά με την ολοένα και αυξανόμενη έλλειψη αγροτών γης που έχουμε στην Ελλάδα. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει να επιλύσει το ζήτημα και με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τρίτες χώρες να μην έχουν προχωρήσει. Οι αιτήσεις για μετακλήσεις εργατών από τρίτες χώρες καθυστερούν λόγω της γραφειοκρατίας και της έλλειψης προσωπικού. Κατόπιν των παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται, σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να προσελκύσουν νόμιμους εργάτες γης, να απλουστευθούν οι διαδικασίες και να ενεργοποιηθούν άμεσα οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα