Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 24/6 – 28/6

Διαβάζεται σε 8'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 24/6 – 28/6
vouliwatch.gr

Μια ανασκόπηση, μέσω του VouliWatch, όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου την εβδομάδα 24/6 – 28/6 αφορούν ζητήματα διαφάνειας, εκπαίδευσης, εργασιακά θέματα, αλλά και όσα έχουν απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα, όπως είναι η στάση της ελληνικής ακτοφυλακής και η εκμετάλλευση της Γυάρου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το VouliWatch, αυτή την εβδομάδα τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που άσκησαν τα κόμματα κινήθηκε σε υψηλό επίπεδο, όπου στο σύνολό τους ήταν 346 με πρώτη να έρχεται η Ελληνική Λύση με 142, ακολουθούμενο από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 55, τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 45, τη Νέα Δημοκρατία με 29 και το ΚΚΕ με 24. Στη συνέχεια συναντάμε το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ‘Νίκη’ με 18, τη Νέα Αριστερά με 12, τους Ανεξάρτητους με 11 και τέλος την Πλεύση Ελευθερίας και τους Σπαρτιάτες με 5 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 232 Ερωτήσεις, 75 Αναφορές, 33 Επίκαιρες Ερωτήσεις και από 5 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 1 Α.Κ.Ε..

Τρίτη 25.06.2024

ΚΚΕ: Να καταργηθεί και να μην ισχύσει φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, σχετικά με την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τη φετινή χρονιά, λόγω της αυξημένης δυσκολίας σε αρκετά από τα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Από την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, φορείς των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους, καθώς αποτελούσε εμπόδιο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η θέση του ΚΚΕ είναι υπέρ της κατάργησης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και υπέρ οι μαθητές να μπορούν να κατοχυρώνουν βαθμολογία σε μαθήματα και να ξαναδίνουν σε άλλα. Ο Υπουργός ερωτάται για τα μέτρα που είναι διατεθειμένος να λάβει, ώστε να μην ισχύει για φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Αδιαφανείς φωτογραφικοί διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση των κυλικείων και εστιατορίων των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της χώρας.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς, απευθύνει ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού, Στυλιανή Μενδώνη, σχετικά με αδιαφάνεια των διαγωνισμών του Υπουργείου Πολιτισμού για τα κυλικεία και τα εστιατόρια των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Ειδικότερα, έχουν προκηρυχθεί δύο διαγωνισμοί από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του εποπτευόμενου φορέα του, του ΟΔΑΠ, όπου ο πρώτος έχει ολοκληρωθεί ενώ ο δεύτερος βρίσκεται σε εξέλιξη. Στον πρώτο διαγωνισμό πλειοδότρια και ανάδοχος του έργου ανακηρύχθηκε γνωστή εταιρία καφεστίασης , λαμβάνοντας σχεδόν το μονοπώλιο των κυλικείων. Και στους δύο διαγωνισμούς ένας εκ των όρων ήταν ότι οι οικονομικοί φορείς οφείλουν να διαθέτουν για κάθε μία από τις τελευταίες πέντε κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου και θετικά ίδια κεφάλαια, φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο μία μόνο εταιρεία. Το παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εταιρεία αυτή έδωσε την κατώτερη προσφορά εκκίνησης, στην πράξη ακύρωσε την έννοια της πλειοδοσίας. Με βάση τα παραπάνω, η αρμόδια Υπουργός ερωτάται, τον λόγο που αποφασίστηκε να περιοριστεί η αγορά και να υπάρξει συγκέντρωση των περισσότερων αναψυκτηρίων σε έναν επιχειρηματία, καθώς και εάν θεωρεί ότι ζημιώθηκε το δημόσιο λόγω του ότι υπήρχαν μεγαλύτερες προσφορές.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 26.06.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Ο ιστορικός τόπος της Γυάρου πρέπει να προστατευτεί από νοσηρές κερδοσκοπικές στοχεύσεις.

Δεκαεπτά από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. καταθέτουν ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού, Στυλιανή Μενδώνη, για την εκμετάλλευση της Γυάρου από την εταιρία Alumil, την αστική ΜΚΟ “ΑΙΓΕΑΣ” και τις ηγεσίες των Υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι βουλευτές τονίζουν ότι το ερώτημα που θέτουν που είναι εάν μπορεί ένας τόπος παραδομένος στη φθορά να αποκτήσει νέα ζωή, θέτει σε κίνδυνο την ιστορική μνήμη. Ο Σύνδεσμος φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών επισημαίνει ότι οι αγώνες που δόθηκαν στη Γυάρο εμπεριέχουν το σεβασμό στη φύση έναντι εκείνων που θέλουν τον τόπο για κερδοσκοπική εκμετάλλευση. Η Υπουργός ερωτάται εάν είναι στις προθέσεις της να απαγορεύσει άμεσα κάθε παρέμβαση στον ιστορικό τόπο της Γυάρου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Αριστερά: Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την υπόθεση της πυρκαγιάς στην Ύδρα σχετικά με τους επιβαίνοντες στην επίμαχη θαλαμηγό.

Ο Πρόεδρος του κόμματος της Νέας Αριστεράς, Αλέξανδρος Χαρίτσης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Κικίλια, για την πυρκαγιά που ξέσπασε την 21η Ιουνίου στην Ύδρα και έκαψε 300 στρέμματα πευκοδάσους, στην οποία επιχείρησαν έξι εναέρια μέσα και δύο ομάδες δασοκομάντο, που έλλειψαν από άλλες φωτιές και υπηρεσίες. Από τις πρώτες πληροφορίες έγινε λόγος για ρίψη πυροτεχνημάτων από σκάφος που ήταν αγκυροβολημένο στην περιοχή. Παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος Υπουργός δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η κυρία εισαγγελέας ζήτησε να προσαχθούν συγκεκριμένοι επιβαίνοντες και πλήρωμα, έγινε σύλληψη μόνο 13 μελών του πληρώματος, όπου τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ οι συγκεκριμένοι επιβαίνοντες κατέθεσαν «προφορικά» στους ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής ότι δεν είχαν καμία σχέση με το συμβάν και αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι επιβαίνοντες αυτοί φέρεται να ήταν «ισχυροί ολιγάρχες από το Καζακστάν», οι οποίοι γύρισαν αεροπορικώς στην πατρίδα τους. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται πότε ενημερώθηκε η Εισαγγελική Αρχή για την πυρκαγιά και τον λόγο που δεν ελήφθησαν έγγραφες καταθέσεις από τους 17 επιβαίνοντες και αποφασίστηκε ότι δεν είναι ύποπτοι.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 27.06.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Διερεύνηση αιτιών για το θανατηφόρο ατύχημα σε εργοτάξιο πίσσας στην Λεπενού Αγρινίου.

Δύο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, απευθύνουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και Νίκη Κεραμέως, αντίστοιχα, θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που έγινε σε εργοτάξιο παρασκευής πίσσας, στο Αγρίνιο. Ο χειριστής μηχανήματος παραγωγής πίσσας, λόγω της έκρηξης του μηχανήματος, βρήκε τραγικό θάνατο με τη σωρό του να εντοπίζεται από την πυροσβεστική υπηρεσία, κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε, στην οποία βρέθηκαν και άλλοι δύο τραυματίες. Καθώς, ο κατάλογος των θανατηφόρων ατυχημάτων μεγαλώνει και επειδή είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και των αρμοδίων αρχών να εντατικοποιήσουν και να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, τις συνθήκες και τους όρους εργασίας του θανόντος και την κατάσταση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου. Τέλος, ζητείται η κατάθεση των πορισμάτων της αυτοψίας των αρμοδίων ως και των ελέγχων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών σχετικά με το εργατικό δυστύχημα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: BBC: ” Η Ελληνική Ακτοφυλακή πετάει μετανάστες στη θάλασσα, οδηγώντας τους στον θάνατο” Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα ξεκάθαρες απαντήσεις

Δεκατρείς βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. θέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, Γεώργιο Φλωρίδη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Χρήστο Στυλιανίδη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αντίστοιχα, σχετικά με το ντοκιμαντέρ που μετέδωσε το βρετανικό BBC αναφερόμενο στις ενέργειες της ελληνική ακτοφυλακής προς τους μετανάστες. Ειδικότερα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην τραγωδία της Πύλου, όπου σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, το Λιμενικό Σώμα αρνήθηκε να διεξάγει εσωτερική έρευνα, κατά παράβαση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Επίσης, αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να συμμετάσχει στην εκπομπή, σχολιάζοντας ότι οι υποθέσεις της Πύλου και της Λέρου ερευνώνται. Την ίδια μέρα που προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ, το Al Jazeera δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Μασκοφόροι που κακοποίησαν πρόσφυγες πιθανότατα δούλευαν «συνεννοημένοι» με την Ελλάδα». Με βάση τα παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων εάν εγκρίνουν την άρνηση του Λιμενικού Σώματος να διεξάγει εσωτερική έρευνα για την τραγωδία της Πύλου και με ποιά νομική βάση και εάν επιβεβαιώνουν, διαψεύδουν ή αγνοούν την ύπαρξη της σχετικής Αναφοράς Σοβαρών Συμβάντων της Frontex.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 28.06.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η μείωση του αριθμού των Περιφερειών της χώρας;

Είκοσι έξι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μείωση των Περιφερειών τις χώρας από 13 που είναι σήμερα σε 8. Οι Περιφέρειες με τη σημερινή τους μορφή διαμορφώθηκαν με βάση το Πρόγραμμα Καλλικράτης του Ν3852/2010. η κα Ρόδη Κρατσά που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών δήλωσε ότι έχει ήδη ανοίξει σχετική συζήτηση, όπου μεταξύ άλλων εξετάζεται η κατάργηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και η υπαγωγή της Κέρκυρας και της Λευκάδας στην Ήπειρο και της Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς στην Πελοπόννησο. Πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν έχει τεθεί σε δημόσιο διάλογο και δεν έχει γνωστοποιηθεί στους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς και στην κοινωνία. Καθώς, η μορφολογία της χώρας απαιτούν η διοικητική οργάνωση να βασίζεται σε στέρεες βάσεις, ο Υπουργός ερωτάται, εάν σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση η μείωση των Περιφερειών, εάν είναι ενήμερη η Κυβέρνηση για τις συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη στάση της Κυβέρνησης απέναντι σε δηλώσεις αρμόδιων εκπροσώπων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα