Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 27/5 – 31/5

Διαβάζεται σε 8'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 27/5 – 31/5
Vouliwatch

Μια ανασκόπηση, μέσω του VouliWatch, όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα στη Βουλή, μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου την εβδομάδα 27-31/5, αφορούν ζητήματα του δημόσιου τομέα, τα οποία απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως είναι η διαφάνεια, το δυστύχημα των Τεμπών, θέματα υποδομών και υγείας.

Στο σύνολό τους, σύμφωνα με το VouliWatch, τα κόμματα άσκησαν 61 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με πρώτο να έρχονται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 14 ακολουθούμενο από την Ελληνική Λύση με 9 και τη Νέα Αριστερά με 8. Στη συνέχεια, συναντάμε το ΚΚΕ με 6, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ‘Νίκη’ με 4, τους Σπαρτιάτες με 3, τους Ανεξάρτητους με 2 και τέλος τη Νέα Δημοκρατία με 1 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 56 Ερωτήσεις και 5 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε.

Δευτέρα 27.05.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Συνεχίζονται οι παράνομες τοποθετήσεις Προϊσταμένων και οι κομματικές και τιμωρητικές διώξεις στο ΕΣΥ.

Δεκαεννέα από του βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, σχετικά με διώξεις εργαζομένων στο ΕΣΥ. Όπως σημειώνουν οι βουλευτές, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση συστηματικά υποβαθμίζει τη δημόσια υγεία, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ λειτουργούν με ευσυνειδησία και αίσθηση κοινωνικού καθήκοντος. Ωστόσο, αντιμετωπίζονται με τιμωρητικό τρόπο, όπως η διευθύντρια της ΜΕΝΝ του «Έλενα Ελ. Βενιζέλου», η οποία αντικαταστάθηκε με ανυπόστατους, όπως η ίδια ισχυρίζεται λόγους, και έχει στείλει εξώδικη δήλωση στον Αναπληρωτή Διοικητή του νοσοκομείου. Το 2022, η ελληνική δικαιοσύνη είχε αποφανθεί για την καταλληλότητα της κυρίας αυτής σε σχέση με την νυν Προσωρινή Προϊσταμένη της, κάτι το οποίο δεν έλαβε υπόψη το νοσοκομείο. Έχουν σημειωθεί αντίστοιχα περιστατικά και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Ο αρμόδιος Υπουργός, μεταξύ άλλων, ερωτάται, εάν είναι σε γνώση του τα περιστατικά, τα μέτρα που θα λάβει προς αποκατάσταση της νομιμότητας και τα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σε διαρκή κρίση και η Κυβέρνηση παραμένει αμέτοχη.

Η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, καταθέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Σκρέκα και Δημήτριο Παπαστεργίου, αντίστοιχα, για τη συρρίκνωση στο δίκτυο καταστημάτων των ΕΛΤΑ και τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή σε περιοχές δυσπρόσιτες, αλλά και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία. Τα ΕΛΤΑ είναι ο Φορέας Παροχής Καθολικών Υπηρεσιών και έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, όπως απορρέουν από την Παγκόσμια Οργάνωση Ταχυδρομείων και παρά τη μεταβίβασή τους στο Υπερταμείο δεν διορθώθηκαν τα προβλήματα. Επισημαίνεται η διαρροή που υπήρξε από τα ΕΛΤΑ, προσωπικών δεδομένων και το πρόστιμο που της επιβλήθηκε, καθώς και οι διαπιστώσεις του ορκωτού λογιστή για το 2022 για αβεβαιότητα της πορείας του Ομίλου. Ωστόσο, η Κυβέρνηση πανηγυρίζει την υπογραφή σύμβασης – πλαισίου μεταξύ των ΕΛΤΑ και του Υπουργείου Ανάπτυξης, ύψους 82 εκατ. ευρώ. Καθώς, η εικόνα που περιγράφεται παραπάνω προκαλεί ανησυχία για το εάν το δημόσιο θα έχει όφελος από αυτή τη συνεργασία, οι Υπουργοί ερωτώνται, για τις εγγυήσεις που έχει λάβει το Ελληνικό Δημόσιο για την τήρηση των υποχρεώσεων των ΕΛΤΑ, εάν είναι σε γνώση του Υπουργείου τα προβλήματα που περιγράφονται και σε ποιές ενέργειες θα προβεί, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση των πολιτών στις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 28.05.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Συνεχίζονται οι κακοποιήσεις ιπποειδών στη χώρα μας.

Δεκαεπτά από του βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. απευθύνουν ερώτηση στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού, Ελευθέριο Αυγενάκη και Όλγα Κεφαλογιάννη, αντίστοιχα, σχετικά με την πρόσφατη καταγγελία που έγινε από φιλοζωική οργάνωση της Ρόδου για κακοποίηση σε γαϊδουράκι τουρισμού. Το πρόβλημα της κακοποίησης ιπποειδών είναι γνωστό πρόβλημα στη χώρα μας, το οποίο επιδεινώνεται κατά τους θερινούς μήνες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Καθώς, οι αρχές ευζωίας των ζώων προβλέπονται στην εθνική νομοθεσία και λόγω των προβλέψεων για καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες για το 2024 οι Υπουργοί ερωτώνται, τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουν ότι τηρείται η νομοθεσία ειδικά στις τουριστικές περιοχές και εάν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει σε νέο νομοθετικό πλαίσιο ειδικά για τα ζώα εργασίας και τα ιπποειδή.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 29.05.2024

Νέα Αριστερά: 15 μήνες μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και το Πόρισμα του Οργανισμού Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων αγνοείται.

Έντεκα βουλευτές του κόμματος Νέα Αριστερά καταθέτουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνηση Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), ο οποίος θα έπρεπε να είχε παραδώσει το πόρισμά του για το δυστύχημα στα Τέμπη το αργότερο ένα χρόνο μετά, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί και έχει περιοριστεί μόνο σε δήλωση ότι αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα». Πρόκειται για έναν Οργανισμό, ο οποίος δεν είναι λειτουργικός με την ΕΕ να εκφράζει ανησυχία ότι δεν είναι ακόμα επιχειρησιακός και δεν είναι ανεξάρτητος. Το αρμόδιο Υπουργείο διαβίβασε μέρος των εγγράφων που είχε αιτηθεί το κόμμα με τα υπόλοιπα έγγραφα να αιτούνται εκ νέου. Το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα δυσχεραίνει την πρόσβαση στα αποδεικτικά στοιχεία. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται το στάδιο που βρίσκεται το πόρισμα και πότε αναμένεται να παραδοθεί. Επίσης, ζητούνται τυχόν έγγραφα και συνομιλίες του Υπουργείου με την ΕΕ σχετικά με το πόρισμα από το τέλος Νοεμβρίου 2023 και ειδικότερα μετά την παρέλευση της προθεσμίας παράδοσής του.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Έξαρση ασθενειών από κουνούπια.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, για την έξαρση που υπάρχει στη χώρα μας σε ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια, με τους ειδικούς να επισημαίνουν την ανησυχία τους για την ετοιμότητα των συστημάτων υγείας σε ενδεχόμενο έξαρσης κρουσμάτων. Οι μετακινήσεις των ανθρώπων και η κλιματική αλλαγή δημιουργούν συνθήκες εγκατάστασης των κουνουπιών Aedes albopictus στην Ευρώπη. Πρόκειται για κουνούπια που μπορούν να μεταδόσουν Δάγκειο πυρετό και Chikungunya. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, το 2023 σημειώθηκαν 82 κρούσματα στην Ιταλία, 43 στη Γαλλία και 3 στην Ισπανία, με την Ιταλία να προσπαθεί να αποτρέψει τον επιδημικό κίνδυνο με έκτακτα μέτρα προστασίας. Ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, εάν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο επιτήρησης των πληθυσμών των κουνουπιών, τον τρόπο με τον οποίο ενημερώνεται ο πληθυσμός και τί έλεγχοι γίνονται σε αεροσκάφη και εμπορεύματα που έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 30.05.2024

ΚΚΕ: Για τα σχέδια κατάργησης της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γεώργιος Μαρίνος, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με το σχέδιο από τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ για κατάργηση της ΔΟΥ Χαλκίδας με αφορμή τη δράση του κυκλώματος εφοριακών που δρούσε εντός της υπηρεσίας. Πρόκειται για μέρος ευρύτερου σχεδίου για υποβάθμιση των ΔΟΥ και κεντρικοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Η κατάργηση της ΔΟΥ Χαλκίδας θα έχει αρνητικές συνέπειες στην τοπική κοινωνία, στις εργασιακές σχέσεις των ανθρώπων που εργάζονται εκεί και θα επιβαρύνει τις ήδη υπερφορτωμένες υπηρεσίες της Αττικής. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Κυβέρνηση ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο της ΔΟΥ Χαλκίδας και τα μέτρα που θα λάβει ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση του κυκλώματος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 31.05.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Η αναμονή των ραντεβού για το PET Scan στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. στέλνει τους ασθενείς σε ιδιωτικά κέντρα στην Αθήνα.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ., Χαράλαμπος Μαμουλάκης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, για το σημαντικό ζήτημα της αναμονής των ασθενών για το PET Scan στο ΠΑ.Γ.Ν.Η., κάτι το οποίο θα επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου εάν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Ειδικότερα, η απόκτηση του PET Scan αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και είναι το πρώτο ψηφιακό PET-CT σε Δημόσιο Νοσοκομείο στην Ελλάδα. Λόγω όμως μειωμένου προσωπικού, η αναμονή για εξέταση ανέρχεται σε 2 μήνες, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να πηγαίνουν σε ιδιωτικά κέντρα στην Αθήνα για να πραγματοποιήσουν την εξέταση, η οποία δύναται να φτάσει έως και τα 1.000 ευρώ. Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι να λειτουργεί σε ολοήμερη βάση και να αυξηθεί το προσωπικό, ωστόσο η διοίκηση του νοσοκομείου δεν προκρίνει τη λύση αυτή και δεν εγκρίνει το «κονδύλι» για επιπλέον προσωπικό. Ο Υπουργός ερωτάται, εάν είναι στις προθέσεις του να ενισχύσει με το απαραίτητο προσωπικό το συγκεκριμένο Τμήμα, ώτσε να επιτευχθεί η ολοήμερη λειτουργία.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα