Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 3/6 – 7/6

Διαβάζεται σε 8'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 3/6 – 7/6
Vouliwatch

Μια ανασκόπηση, μέσω του VouliWatch, όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα στη Βουλή, μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου την εβδομάδα 3/6 – 7/6, αφορούν ζητήματα παροχών του κράτους προς τους πολίτες, όπως είναι οι φοιτητικές εστίες, οι υποδομές, ζητήματα ασφαλείας, καθώς και εργασιακών ζητημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το VouliWatch, αυτή την εβδομάδα τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που άσκησαν τα κόμματα κινήθηκε σε υψηλό επίπεδο, όπου στο σύνολό τους ήταν 231 με πρώτος να έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 71, ακολουθούμενο από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 62, την Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ με 28 και τη Νέα Δημοκρατία με 25. Στη συνέχεια συναντάμε τους Ανεξάρτητους με 7, τη Νέα Αριστερά με 3, τους Σπαρτιάτες με 2 και τέλος το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα “Νίκη” με 1 Μέσο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 126 Αναφορές, 66 Ερωτήσεις, 36 Επίκαιρες Ερωτήσεις και από 2 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 10.06.2024

Νέα Δημοκρατία: Κατολισθήσεις στην Θηρασιά Σαντορίνης _ οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν λύσεις σύνθεσης και συνεργατικότητας.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάρκος Καφούρος, θέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Κικίλια, για την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία αποφασίστηκαν μέτρα ελεγχόμενης πρόσβασης των επισκεπτών και των κατοίκων σε περιοχές της Σαντορίνης, λόγω των κατολισθήσεων που έγιναν. Τα μέτρα, ελήφθησαν, κατόπιν συναντήσεων του αρμόδιου Υπουργού με φορείς που προσκάλεσε. Ωστόσο, δεν προσκλήθηκε στην συζήτηση ο τοπικός βουλευτής, ο οποίος έχει μακρά εμπειρία στα ζητήματα αυτά και τα μέτρα που ελήφθησαν προκάλεσαν αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, καθώς στην πράξη είναι ανεφάρμοστα. Παρά την τροποποίηση της ΚΥΑ, απαιτείται εκ νέου τροποποίηση όπως προκύπτει από αλληλογραφία του Δήμου Θήρας με τον τεχνικό σύμβουλο του Υπουργείου. Κατόπιν των ανωτέρω, ο Υπουργός ερωτάται, εάν θα συνεχίσει να μην καλεί σε ανάλογες περιπτώσεις τους τοπικούς βουλευτές, εάν θα συνεργαστεί με το Δήμο Θήρας και τέλος εάν είναι στις προθέσεις του να εισηγηθεί μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού στην Σαντορίνη.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τρίτη 11.06.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Απολογισμός καταγγελιών στην εφαρμογή “My Coast”.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παρασκευάς Κουκουλόπουλος, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με την εφαρμογή “My Coast” και τις καταγγελίες που έχουν γίνει σε αυτήν από πολίτες. Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρει ότι ως Ειδικός Αγορητής του κόμματος καταψήφισε επί της αρχής το Νομοσχέδιο 5092/2024 που αφορούσε την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων, ωστόσο υπερψήφισε το Άρθρο 16, το οποίο προέβλεπε το σύστημα ηλεκτρονικών καταγγελιών με κάποια όμως επιφύλαξη. Η εφαρμογή “My Coast” παρουσιάστηκε από την Κυβέρνηση τον Απρίλιο και την έχουν κατεβάσει 50.000 πολίτες και έχουν γίνει 2.500 καταγγελίες με εκπρόσωπο του Υπουργείου να δηλώνει ότι καταγγελία για επιχείριση στη Ρόδο προήλθε από την εφαρμογή αυτή με ανώνυμη καταγγελία πολίτη. Ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, για τον ακριβή αριθμό των καταγγελιών που έχουν υποβληθεί, τον αριθμό των υπαλλήλων που διαχειρίζονται τις καταγγελίες και το εργασιακό καθεστώς που τους διέπει και πόσες από τις καταγγελίες που έχουν γίνει είναι ανώνυμες και πόσες επώνυμες.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Να σταματήσει ο εμπαιγμός της κυβέρνησης προς τους νεφροπαθείς συμπολίτες μας _ Να αναπροσαρμοστεί άμεσα η αποζημίωση των οδοιπορικών τους.

Είκοσι δύο από του βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. καταθέτουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Άδωνη Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη, αντίστοιχα, για το ζήτημα της αποζημίωσης για 12.500 αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς καθώς και θαλασσαιμικούς πολίτες, οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια μέσω συλλογικών φορέων θέτουν το ζήτημα της αναπροσαρμογής της αποζημίωσης που λαμβάνουν για τα οδοιπορικά τους έξοδα. Το ύψος της αποζημίωσης παραμένει σε σταθερά επίπεδα για χρόνια παρά το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής και την επέλαση της ακρίβειας. Επιπροσθέτως, είναι υπέρογκο και το πρόσθετο κόστος που καλούνται να καταβάλουν για ανάγκες που προέρχονται από την κατάστασή τους. Με βάση τα παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται εάν είναι στις προθέσεις τους να ικανοποιήσουν το αίτημα για αύξηση της αποζημίωσης των οδοιπορικών και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν ώστε να εκπληρωθεί το αίτημα αυτό.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 12.06.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Κατάσταση σχολικών κτιρίων.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, για την κατάσταση των υποδομών των σχολικών κτιρίων, όπως αναδείχθηκαν από τις πρόσφατες ημέρες καύσωνα. Δύο ημέρες πριν τον καύσωνα, το Υπουργείο εξέδωσε Εγκύκλιο με την οποία πρότεινε τη διάθεση νερών και χυμών με μέριμνα των σχολικών επιτροπών (οι οποίες με νόμο του 2023 παύουν να υπάρχουν από το τέλος Ιουνίου), καθώς και τη χρήση αιθουσών που έχουν είτε κλιματισμό, είτε ανεμιστήρες δαπέδου. Διευθυντές των σχολείων με ανακοίνωσή τους έκαναν έκκληση στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να διαθέσουν ανεμιστήρες. Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο ότι το 65% των σχολείων έχουν κτιστεί πριν το 1985, ενώ το 23% πριν από το 1960, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, τα διαθέσιμα στοιχεία για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων, τα μέτρα που θα λάβει το Υπουργείο για τον εξοπλισμό των σχολείων και τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Σοβαρά ερωτηματικά εγείρει η πυρκαγιά σε αποθηκευτικό χώρο της ΠΥΡΚΑΛ.

Δεκαεπτά από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Κικίλια, αναφορικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθηκευτικό χώρο του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, όπου είχε προηγηθεί έκρηξη σε αποθήκη που βρίσκεται επιχωματωμένη πυρίτιδα και χημικά με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά και στον εξωτερικό χώρο. Εκείνη την ώρα στον εξωτερικό χώρο βρισκόταν μόνο ο φύλακας, ο οποίος ειδοποίησε την Πυροσβεστική. Το συμβάν εγείρει ερωτήματα και τις συνθήκες φύλαξης και πυροπροστασίας σε εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, στις οποίες βρίσκονται αποθηκευμένα πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε, καθώς και για τα μέτρα που θα λάβει ώστε να διασφαλιστεί το ανώτατο δυνατό όριο πυροπροστασίας σε χώρους φύλαξης πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών.

Δείτε την ερώτηση εδώ 

Πέμπτη 13.06.2024

Ελληνική Λύση: Μετατροπή των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε τουριστικά καταλύματα.

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, σχετικά με δωμάτια του Πανεπιστημίου Αιγαίου που διατίθενται ως τουριστικά καταλύματα. Στην ιστοσελίδα που έχουν αναρτηθεί αναφέρονται οι παροχές και το χρηματικό αντίτιμο που μπορεί να καταβάλει κάποιος για βραχυχρόνια ενοικίαση. Σημειώνεται, ότι αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη είναι η ανακοίνωση που είχε βγάλει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου για τα μη Κρατικά ΑΕΙ, όπου ανέφερε την σπουδαιότητα της δωρεάν και δημόσιας εκπαίδευσης. Με δεδομένα τα παραπάνω και καθώς πολλά μέλη της Κυβέρνησης έδιναν υποσχέσεις για στήριξη των περιφερειακών Πανεπιστημίων, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, εάν είναι στις προθέσεις του να παρέμβει ώστε να μείνουν οι φοιτητές στα δωμάτιά τους, τις ενέργειες που έχει προβεί για την ουσιαστική στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εάν είναι στις προθέσεις του να εξασφαλιστούν περισσόετερες δωρεάν εστίες.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Προβληματικές διατυπώσεις σε δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Δύο από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για το δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ. που αφορούσε τη σύλληψη του δράστη της δολοφονίας 11χρονου κοριτσιού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διατύπωση αποδίδεται στο 11χρονο κορίτσι η δυνατότητα συναίνεσης σε σεξουαλική συνεύρεση, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά προβληματικό, καθώς δίνεται το περιθώριο ενοχοποίησης του θύματος και ταυτόχρονα συνδράμει τον θύτη σε πιθανό υπερασπιστικό επιχείρημα. Οι βουλευτές επισημαίνουν την αναγκαιότητα επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και αλλαγής νοοτροπίας του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας ως προς τις γυναίκες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ο Υπουργός ερωτάται εάν θεωρεί ότι οι δράσεις επιμόρφωσης που έχει επιμεληθεί το Υπουργείο έχουν αποτέλεσμα, καθώς και για τα προγράμματα επιμόρφωσης που τρέχουν στην παρούσα χρονική στιγμή και τα μελλοντικά.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 14.06.2024

ΚΚΕ: Να μπορούν οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί να προσληφθούν άμεσα στις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις των Δήμων.

Έντεκα βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, που αφορά τους χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που τα καλοκαίρια απολύονται, παραμένοντας σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας. Στην ανάγκη να συμπληρώσουν το εισόδημά τους αναγκάζονται να δουλεύουν σεζόν με έναν σημαντικό αριθμό να πηγαίνει στα summer camps των Δήμων. Ωστόσο, παρατηρείται η αδυναμία να προσληφθούν από τους Δήμους οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, καθώς η έναρξη είναι λίγες μέρες πριν λήξη η σύμβαση των εκπαιδευτικών με τις διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται για τις ενέργειες που θα προβεί για να λυθεί το πρόβλημα.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα