Βουλή: Υπό την σκιά του lockdown συνεχίζεται η “μάχη” του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ
Να σταματήσει η συζήτηση ενός νομοσχεδίου που προκαλεί μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις ζήτησε η αντιπολίτευση. Επιμένει η κυβέρνηση στην ψήφισή του.
- 10 Φεβρουαρίου 2021 06:30
Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται σήμερα στην Βουλή η «μάχη» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά τα ΑΕΙ και προβλέπει την παρουσία αστυνομίας στα ιδρύματα ενώ περιορίζει τον αριθμό των εισακτέων. Η συζήτηση κατα πάσα πιθανότητα θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη αφού πάνω από τους μισούς βουλευτές έχουν εγγραφεί ώς ομιλητές, ενώ θα κατατεθούν αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά άρθρων. Η συζήτηση θα διεξαχθεί υπό την σκιά του νέου lockdown που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτσι στο κέντρο της αντιπαράθεσης αναμένεται να βρεθεί το θέμα των διαδηλώσεων, ενώ παράλληλα σήμερα θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
Δεν κάνουμε πισω δηλώνει η Κεραμέως
Χθες στην Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αρνήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο την έκκληση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα25 προκειμένου λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν να σταματήσει η συζήτηση του νομοθετήματος. Αντιθέτως υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου αλλά και της συβατότητάς του με το Σύνταγμα. «Αλίμονο εάν η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να “κλειδώσουμε” τη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά δηλώνοντας πως μια τέτοια εξέλιξη «θα ήταν η μεγαλύτερη απειλή κατά της Δημοκρατίας». Με την θέση αυτή συντάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης επισημαίνοντας πως «είναι υποκριτικό εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που ζητά διακοπή Βουλής να μιλά για συγκρούσεις και πόλεμο στα πεζοδρόμια. Από τη μία λέτε να σταματήσει η Βουλή και από την άλλη να καλείτε σε πόλεμο στα πεζοδρόμια»
Δεν μπορούν να συζητούνται τώρα τέτοια νομοσχέδια
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πολλοστή φορά από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητήθηκε από την κυβέρνηση να «παγώσει» την συζήτηση και προώθηση ενός νομοσχεδίου. Εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ο αρμόδιος τομεάρχης για ζητήματα παιδείας, Νίκος Φίλης, ζήτησε από την κυβέρνηση να «ξανασκεφθεί την πρόταση για να σταματήσει η συζήτηση του νομοθετήματος» επισημαίνοντας μάλιστα ότι από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας καταγράφονται «εμφυλιοπολεμικές τοποθετήσεις» και σημειώνοντας ότι η στην αίθουσα η Ν.Δ θυμίζει πλέον την ΕΡΕ.
Το θέμα άλλωστε το νομοθετικού μορατόριουμ είχε τεθεί από τον Νίκο Φίλη ήδη από τις 29 Ιανουαρίου, πριν ακόμη το νομοσχέδιο έλθει για ψήφιση στην Βουλή. Είχε τότε επισημάνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης παίρνει την πρωτοβουλία να προτείνει «νομοθετικό μορατόριουμ», τουλάχιστον στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας. Ως πρώτο βήμα, ζητάμε άμεση σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με τη συμμετοχή λοιμωξιολόγων, με αποκλειστικό θέμα την υγειονομική θωράκιση στο χώρο της εκπαίδευσης, ώστε επιτέλους τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Έστω και τώρα, έστω και αργά, ας δείξει η κυβέρνηση ότι σέβεται θεσμούς και Κοινοβούλιο». Είχε τονίσει παράλληλα ότι «δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να νομοθετεί δραστική περικοπή εισακτέων, κλείσιμο πανεπιστημίων, ίδρυση αστυνομίας στα πανεπιστήμια και να περιμένει ότι δεν θα υπάρχουν μαζικές αντιδράσεις. Την καλούμε ως βήμα ευθύνης, να περιοριστεί στα απαραίτητα για την πανδημία μέτρα επείγοντος χαρακτήρα και να πάψει να αντιμετωπίζει τη συγκυρία ως ευκαιρία και τους εκπαιδευτικούς και τη νεολαία ως «εσωτερικό εχθρό».
Σήμερα τα ΑΕΙ, αύριο τα εργασιακά
Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση απευθύνεται με το νομοσχέδιο αυτό «σε ένα σκληροπυρηνικό δεξιό ακροατήριο» έκανε λόγο στην παρέμβασή της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημειώνοντας πως «προφανώς εξυπηρετείτε τα κολλέγια και τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της παιδείας. Αποκαλύπτετε ένα αυταρχικό δεξιό πρόσωπα από το παρελθόν σας της ΕΡΕ που αδικεί τη μεταπολιτευτική πορεία της παράταξης σας. Υπάρχει όμως μια βαθύτερη αιτία. Επιδιώκετε να καταλύσετε το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης. Το επιδιώκετε με το νόμο για τις πορείες, την αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος για την ελευθερία των συναθροίσεων με εντολή του διοικητή της ΕΛΑΣ, τώρα με την πρόβλεψη για πανεπιστημιακή αστυνομία και για κάμερες παρακολούθησης στο εσωτερικό των σχολών, και βέβαια ακολουθεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που αναγγείλατε την επίθεση στον ν.1264/82 για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εκτός από τον αυταρχισμό θεσπίζετε ιδιώνυμα και ποινικοποιείτε την κοινωνική έκφραση και τη συνδικαλιστική δράση».
Έχετε ευθύνη για ότι γίνει
Την κατηγορηματική του αντίθεση στην συνέχιση της συζήτησης του νοοσχεδίου εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αναφέροντας χαρακτηρσιτικά: «εμείς δεν είπαμε να σταματήσει η Βουλή αλλά τέτοια νομοσχέδια δεν μπορούν να συζητούνται αυτή τη στιγμή. Εσείς θα έχετε την ευθύνη για ότι γίνει. Δεν μπορείτε να μας επιβάλλετε στρατιωτικό νόμο επειδή έτσι θέλετε. Και μας μιλάτε για δημοκρατία; Τι θέλετε ο κόσμος να κάτσει σπίτι του ενώ δέχονται επίθεση τα δικαιώματά του; Θα τα πληρώσετε πολύ ακριβά»
«Όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι εναντίον του νομοσχεδίου αλλά εσείς θα επιμείνετε και θα προχωρήσετε μέχρι τέλους» σημείωσε εκπροσωπώντας το Μέρα 25 η Σοφία Σακοράφα. Τόνισε μάλιστα ότι «δεν είστε πια μια απλώς συντηρητική Κυβέρνηση. Έχετε παρασυρθεί, ηθελημένα βέβαια, σε αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές. Πυροβολείτε διαρκώς και τη δημοκρατία και την κοινωνία»
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr