Βουλή: Κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο

Βουλή: Κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο
Άδωνις Γεωργιάδης Nick Paleologos / SOOC

Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του Άδωνι Γεωργιάδη. Σύσσωμη η αντιπολίτευση στηλίτευσε όσα προβλέπονται, στους δρόμους φορείς και εργατικά συνδικάτα.

Με διαδικαστικές ενστάσεις, αλλά και αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξεκίνησε –όπως αναμενόταν– η επεξεργασία επί της Αρχής του εργασιακού νομοσχεδίου που έχει ήδη προκαλέσει ηχηρές αντιδράσεις.

Το νομοθέτημα αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ από τα κομβικά σημεία του νομοσχεδίου που έχει τεθεί σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης τον Αύγουστο είναι η νομιμοποίηση της εργασίας σε δύο εργοδότες με περιορισμό τις 11 ώρες μη εργασίας ημερησίων και ο θεσμός των κατά παραγγελία συμβάσεων.

Συνολικά, το νομοθέτημα βασίζεται στην κύρωση ευρωπαϊκής σύμβασης και συγκεκριμένα της Οδηγίας 2019/1152.

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπερασπίστηκε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αναφέροντας πως ευνοεί τους εργαζόμενους αφού «είναι ισχυρότερη η διαπραγματευτική σχέση του εργαζόμενου όταν έχει δύο εργοδότες αφού κάνει τον εργοδότη πιο προσεκτικό απέναντι στον εργαζόμενο για να μην τον χάσει».

Συμπλήρωσε, επίσης, πως πλέον «δεν θα είναι «έκθετες οι επιχειρήσεις σε ελέγχους για μαύρη εργασία» όπως συνέβαινε έως τώρα που ήταν παράνομη η πολυαπασχόληση ενώ επισήμανε ότι πρόκειται για «άρθρο εκπορευόμενο από ευρωπαϊκή οδηγία και υπέρ των εργαζόμενων».

Αναφερόμενος σε βιομηχανικές μονάδες που εξαιρούνται από την υποχρέωση του να μην λειτουργούν τις Κυριακές επισήμανε ότι πρόκειται για «βιομηχανίες κρίσιμες για την ελληνική οικονομία που δεν βρίσκουν εξειδικευμένο προσωπικό». Μάλιστα σημείωσε ότι έως στιγμής «οι εργαζόμενοι υπερασπίζονται το νομοσχέδιο» εφόσον «δεν έχει γίνει καμία μεγάλη αντίδραση της κοινωνίας ενάντια στο νομοσχέδιο».

Κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης

Πάντως, αντίθετα στην ψήφιση του νομοθετήματος ήταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του Γιώργος Γαβρήλος επισήμανε πως «το εργατικό δίκαιο γίνεται κουρελόχαρτο από ρυθμίσεις αντεργατικές και σκληρά νεοφιλελεύθερες, που κανένας δεν μας τις επέβαλλε». Εκτιμώντας πως «είναι όλες εμπνεύσεως κυβέρνησης Μητσοτάκη και εκτέλεσης Άδωνη Γεωργιάδη».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε πως «η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ακολουθεί πιστά την πολιτική λογική των νομοθετικών παρεμβάσεων της προηγούμενης τετραετίας με τα οποία η ΝΔ αφαίρεσε εργασιακά δικαιώματα, αποδυνάμωσε τη συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων και ενίσχυσε την εργοδοτική αυθαιρεσία».

Κατηγορηματικά αντίθετος με το νομοσχέδιο ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση «έρχεται να νομιμοποιήσει τους πιο σκληρούς όρους εκμετάλλευσης των εργαζομένων».

Συνολικά τα τρία αυτά κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση του νομοθετήματος, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση.

Το απόγευμα της Πέμπτης, εργατικά συνδικάτα και φορείς πραγματοποίησαν αντικυβερνητική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, δηλώνοντας την αντίδρασή τους στο νομοσχέδιο.

INTIME NEWS

INTIME NEWS

INTIME NEWS

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα