Βουλή: Μόνο τέσσερις οι περιπτώσεις υποτροπιασμού αποφυλακισθέντων του νόμου Παρασκευόπουλου

Βουλή: Μόνο τέσσερις οι περιπτώσεις υποτροπιασμού αποφυλακισθέντων του νόμου Παρασκευόπουλου
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής Eurokinissi

Ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε στοιχεία που δείχνουν ότι από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι σήμερα καταγράφηκαν ελάχιστα βίαια περιστατικά από τους εν λόγω αποφυλακισθέντες. Καταλόγισε, μικρο-πολιτική στην αντιπολίτευση

Επίσημα στοιχεία που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης και ραγδαίες μερίδας των ΜΜΕ περί αύξησης της εγκληματικότητας από τους αποφυλακισθέντες του νόμου Παρασκευόπουλου κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μάξιμου Χαρακόπουλου, που κατήγγειλε ότι οι αποφυλακισθέντες με το νόμο Παρασκευόπουλου έχουν υποπέσει σε «σειρά εγκληματικών πράξεων» ο κ. Κοντονής κατέθεσε στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν ότι «το σύνολο σχεδόν των ατόμων» που αποφυλακίσθηκαν τα τελευταία δυόμιση χρόνια με τους ως άνω νόμους «δεν έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα κατά την επανένταξή τους στην κοινωνία». Ενδεικτικά ανέφερε ότι στα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι σήμερα, φέρονται να συμμετείχαν μόλις επτά αποφυλακισθέντες με τους νόμους Παρασκευόπουλου. Μάλιστα για τους τρεις δράστες από αυτούς είχε διαταχθεί απέλαση που δεν εκτελέστηκε, δύο από τους δράστες θα απολύονταν ούτως ή άλλως ενώ ένας είχε παραβιάσει τακτική άδεια.

Ο κ. Κοντονής κατέθεσε και διαχρονικά στοιχεία σχετικά με τον ποσοστό όσων αποφυλακίστηκαν με αποσυμφορητικές διατάξεις επί του συνόλου των αποφυλακισθέντων (βάσει των τακτικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα). Ειδικότερα το 2014 όταν δεν ίσχυε ο νόμος Παρασκευόπουλος το ποσοστό των αποφυλακίσεων με αποσυμφορητικές διατάξεις άλλων υπουργών ήταν 53,3%. Το 2015 το ποσοστό μειώθηκε σε 52,87%, το 2016 αυξήθηκε σε 54,9% και το 2017 έφτασε το 56,2%.

Διαχρονική πολιτική επί ΝΔ – ΠΑΣΟΚ οι αποσυμφορητικοί νόμοι

Ο υπουργός Δικαιοσύνης θύμισε, μάλιστα, στον κ. Χαρακόπουλο αλλά και στους άλλους βουλευτές της αντιπολίτευσης που καταγγέλλουν το νόμο ότι αντίστοιχους νόμους είχαν ψηφίσει ο Σωτήρης Χατζηγάκης της ΝΔ, ο Νίκος Δένδιας της ΝΔ, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου του ΠΑΣΟΚ, ο Αντώνης Ρουπακιώτης της κυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ και ο Χαράλαμπος Αθανασίου στην κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ. Καταλόγισε, μάλιστα, στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι ασκούν «μικρο-πολιτική».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα