Βουλή: Ψηφίζεται συμφωνία “ανταλλαγής τεχνογνωσίας” στη Δικαιοσύνη με το Κατάρ που εφαρμόζει τη Σαρία
Η σύμβαση συζητήθηκε σήμερα στην αρμόδια διαρκή επιτροπή προκαλώντας προβληματισμό στην αντιπολίτευση. Υπέρ τάχθηκαν Ν.Δ και ΚΙΝ.ΑΛ.
- 03 Μαΐου 2022 17:39
Μία διακρατική συμφωνία συνεργασίας στον χώρο της Δικαιοσύνης με το Κατάρ, που εφαρμόζει τον νόμο της Σαρία, αναμένεται να ψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα η Βουλή.
Αυτή προβλέπει μεταξύ άλλων… ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα στα δικαστικά συστήματα των δύο χωρών. Η σχετική σύμβαση συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης προκαλώντας τον προβληματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα 25.
Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του εισηγητή από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγρής που δήλωσε ότι με την διακρατική σύμβαση αυτή επιτυγχάνεται «η ενίσχυση της συνεργασίας γίνεται με την ενδυνάμωση των αντίστοιχων θεσμών, αλλά και με την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την ενημέρωση και την επιμόρφωση όλων των στελεχών από την κορυφή μέχρι το τέλος της Δικαιοσύνης, που αφορά σε όλους τους λειτουργούς, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους, διοικητικούς, υποστηρικτικό προσωπικό». Πρόσθεσε επίσης ότι η σύμβαση «δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανταλλαγής τεχνογνωσίας» και «μάς δίνει τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε σε πολλά πράγματα. Σε θέματα κατάρτισης επιμόρφωσης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας, επιστημονικής γνώσης, επιστημονικών περιοδικών και άρθρων». Είπε επίσης πως προβλέπεται «άμεση επαφή και την ανταλλαγή εμπειριών και επισκέψεων».
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε της αντιδράσεις των κομμάτων της αριστεράς. Ο Παύλος Πολάκης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «προσπάθησα να κρατήσω τα γέλια μου, κυριολεκτικά. Προκαλεί θυμηδία αυτό που φέρνετε σήμερα, φέρνετε να κυρώσουμε μία σύμβαση για δικαστική συνδρομή με το Κατάρ, μια χώρα που εφαρμόζει τον ισλαμικό νόμο, της σαρία κλπ.Άραγε τι είδους συνδρομή είναι αυτή;».
Αντίστοιχο ερώτημα έθεσε και η Μαρία Κομνηνάκα εκ μέρους του ΚΚΕ. Όπως είπε «η συνεργασία σε επίπεδο Δικαιοσύνης με το κράτος του Κατάρ, στη βάση ποιων κοινών Αρχών του Δικαίου θα γίνει ή μοιραζόμαστε κοινή αντίληψη στα διοικητικά μας συστήματα, σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές που υιοθετούνται μεταξύ των δύο κρατών και στα οποία θα αναπτύσσεται και θα ανταλλάσσεται γνώση, τεχνογνωσία και εμπειρία;».
Επικριτική ήταν και η Μαρία Απατζίδη από την πλευρά του Μέρα 25 σημείωσε πως «έχουμε μια περίπτωση χώρας που είναι μια απόλυτη μοναρχία, η οποία έχει ως πηγή δικαίου το νόμο της Σαρίας. Για ποια ακριβώς δικαστική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ μιλάμε; Τι ακριβώς έχουν να εισφέρουν στη δικαστική λειτουργία της χώρας μας οι δικαστές του Κατάρ;»
Στην κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση επιχείρησε να απαντήσει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Κώτσηρας, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η συμφωνία αυτή υπογράφεται με το Κατάρ, για λόγους που σχετίζονται με τα ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας. Δήλωσε ότι αυτή πρακτική «ανέκαθεν υπήρξε μία σημαντική προσθήκη στον ευρύτερο χώρο, που πρέπει να αναπτύσσει ένα εξωστρεφές, ένα ευρωπαϊκό κράτος στο παγκόσμιο γίγνεσθαι -πολλώ δε μάλλον σε μια περίοδο αλλαγών, σε μια περίοδο συχνών διακυμάνσεων σε επίπεδο γεωστρατηγικών συμφερόντων». Σημείωσε επίσης ότι «η χώρα μας οφείλει να είναι παρούσα, οφείλει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Και ακόμα και στο κομμάτι της δικαιοσύνης, το οποίο είναι επιμέρους ζήτημα της ευρύτερης δραστηριότητας της Κυβέρνησης, οφείλει να έχει τα μάτια της ανοιχτά -ειδικά με χώρες με τις οποίες υπάρχει και οικονομική συνεργασία και επιθυμούμε την ανάπτυξη περαιτέρω σχέσεων, σε όλα τα επίπεδα.
Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκε η Ν.Δ αλλά και η Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Το Μέρα 25 ψήφισε κατά και επιφυλάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ για να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις