Βουλή: Σχέδιο ελέγχου των “Σαμαρικών” η επιστολική ψήφος;
Ενστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ που συνδέει την απόφαση να γίνονται μεσω επιστολικής ψήφου οι ονομαστικές ψηφοφορίες με την εκκρεμότητα για τις 3 συμβάσεις Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας. Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Βουλής.
- 05 Οκτωβρίου 2020 17:10
Τι συμβαίνει με τις ονομαστικές ψηφοφορίες στην Βουλή που αποφασίστηκε να γίνονται με την διαδικασία της επιστολικής ψήφου; Η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας προβάλλουν αυτή την λύση ως την μοναδική τεχνικά εφικτή αλλά και τη μόνη συμβατή με το Σύνταγμα. Όμως η αξιωματική αντιπολίτευση «βλέπει» ένα ευρύτερο σχέδιο γενικευμένου ελέγχου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα του «σαμαρικού» μπλόκ. Με δεδομένο πως παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα την ψήφισης των 3 συμβάσεων με την Βόρεια Μακεδονία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αποδίδει τον σχεδιασμό στο Μέγαρο Μαξίμου και στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με την άρνηση Σαμαρά και άλλων ίσως βουλευτών να ψηφίσουν τις 3 συμφωνίες με την Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ είναι «διαβλητή η διαδικασία της επιστολικής ψηφοφορίας που προβλέπει ο νέος Κανονισμός της Βουλής». Εκτιμούν πως «η ΝΔ στην προσπάθειά της να αποφύγει ένα καινούργιο κοινοβουλευτικό φιάσκο, όπως αυτό στην ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, μεθόδευσε μέσω της αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής, την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Κι αυτό ενώ αρχικά, είχε γίνει ομοφώνως δεκτή τόσο από την κυβερνητική πλειοψηφία, όσο και από τα άλλα κόμματα η εξ αποστάσεως ψήφος με ηλεκτρονικά μέσα, που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, η μόνη σύγχρονη διαδικασία με εχέγγυα που μπορεί να εξασφαλίσει το αδιάβλητο της ψηφοφορίας». Υποστηρίζουν πως «η ΝΔ, προφασιζόμενη τεχνικά θέματα, αιφνιδιαστικά άλλαξε στάση, προκρίνοντας την απαρχαιωμένη και διαβλητή διαδικασία της επιστολικής ψήφου, με προφανή στόχο την επιβολή της κομματικής πειθαρχίας και τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής της ομάδας, με κάθε μέσο, σε βάρος της ελευθερίας ψήφου των Βουλευτών και της ίδιας της Δημοκρατίας.Είναι προφανές ότι το Μαξίμου τρέμει την ψηφοφορία για τα τρία Μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, παίζει καθυστερήσεις με την οφειλόμενη προς τον ελληνικό λαό «Συγγνώμη» και δεν διστάζει για μια ακόμη φορά να καταχραστεί τους Θεσμούς για να εξυπηρετήσει τον κομματικό του σχεδιασμό».
Από την πλευρά του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα πάντως, γίνεται επίκληση και στο ζήτημα της συνταγματικής τάξης και των τεχνικών δυνατοτήτων της Βουλής. Όπως δήλωσε πρόσφατα στην Ολομέλεια μιλώντας για τα ζητήματα που αφορούν την ψηφοφορία σε περίοδο κορονοϊού επισήμανε: «Όταν παρουσιάστηκαν αυτά τα πρωτόγνωρα φαινόμενα και αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε ποσοτικά με λιγότερους αριθμούς στη Βουλή, το κάναμε και το αποφασίσαμε όλοι μαζί. Και όταν μετά ξεθαρρέψαμε κάπως, γιατί τα στοιχεία ήταν ευνοϊκά, αλλά προσωρινά, δυστυχώς, ευνοϊκά, πάλι μαζί το κάναμε. Η επιστολική ψήφος μπορεί να είναι ο «μηχανισμός των Αντικυθήρων» από πλευράς τεχνολογίας, αλλά είναι κάτι το οποίο προβλέπεται στον Κανονισμό και είναι κάτι για το οποίο -επειδή μου ζητήθηκε και από κόμματα, όπως από τον ΣΥΡΙΖΑ και από άλλα κόμματα- η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ομόφωνα, με γνωμάτευσή της στις 24 Σεπτεμβρίου, εξέφρασε την άποψη ότι συνάδει απολύτως με τη συνταγματική τάξη». Να σημειωθεί ότι αρχικά από την Βουλή είχε προβλεφθεί να γίνεται η ονομαστική ψηφοφορία με ηλεκτρονικό τρόπο, από tablet και κινητά τηλέφωνα. Σύμφωνα όμως με την πληροφόρηση που υπήρξε η διαδικασία αποδείχθηκε ατελέσφορη γιατί παρουσιάστηκαν τεχνικά προβλήματα. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι χρειάστηκαν 4 με 5 ώρες για να ψηφιστούν δοκιμαστικά μόλις μερικά άρθρα.
Σχετικά τώρα με την την διαδικασία που αποφασίστηκε θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που ήδη υφίσταται για τις επιστολικές ψήφους. Οι βουλευτές θα μπορούν να αποστέλλουν την ψήφο τους με «ταχυδρομική» διαδικασία και έτσι να προσμετράται αυτή στο αποτέλεσμα. Πάντως είναι σαφές ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η δυνατότητα του βουλευτή να «κάνει την κίνησή του» την τελευταία στιγμή. Είτε αυτή αφορά την καταψήφιση ενός νομοσχεδίου, είτε τυχόν απόφασή του για αποχή. Επίσης δίνει σαφώς μεγαλύτερη ευχέρεια ελέγχου των κινήσεων των μελών μιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Φυσικά δεν υφίσταται ουσιώδης διαφορά όσον αφορά βουλευτές που είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν μία συγκεκριμένη στάση σε κάποιο νομοθέτημα. Όπως για παράδειγμα το να καταψηφίσουν μία η και τις τρείς διακρατικές συμβάσεις με την Βόρεια Μακεδονία
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.