Βούλτεψη για εκλογή Προέδρου: Χρηματίζεται αυτός που διακόπτει την ομαλότητα, όχι αυτός που επιμένει στην ομαλότητα

Βούλτεψη για εκλογή Προέδρου: Χρηματίζεται αυτός που διακόπτει την ομαλότητα, όχι αυτός που επιμένει στην ομαλότητα
Third day of the discussion on a confidence vote, at the plenum of the Greek Parliament, in Athens, on Oct. 10, 2014 / T . , 10 , 2014 Sooc

Τι δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, τον ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Σε δηλώσεις για το email της Τρόικα, τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, προχώρησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Αναλυτικά, η κα Βούλτεψη δήλωσε τα εξής:

Για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ:

“Χθες στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ο κ. Σαμαράς θέλησε να στείλει μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. Στο εσωτερικό ήταν σαφές το μήνυμα ότι ουδείς δικαιούται να προκαλεί πολιτική αστάθεια τέτοιες κρίσιμες ώρες  και στο εξωτερικό ότι ουδείς μπορεί να επικαλείται την επαπειλούμενη πολιτική αστάθεια, προκαλώντας έτσι μεγαλύτερη αστάθεια. Νομίζω ότι το μήνυμα ήταν καθαρά πολιτικό και πρέπει να το έλαβαν όλοι”.

“Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι γίνεται πράγματι πολύ σκληρή διαπραγμάτευση και σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Διότι όταν η χώρα σου διαπραγματεύεται και προσπαθεί να φτάσει σε ένα καλό αποτέλεσμα και εσύ κάθεσαι  απ’ έξω και φωνάζεις στην άλλη πλευρά ότι όποια συμφωνία γίνει δεν θα την αναγνωρίσεις, είναι  βέβαιο ότι τορπιλίζεις αυτές τις συνομιλίες. Το βασικό πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα και δίπλα στην τρόικα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τη σπρώχνει και την βοηθάει. Γιατί δεν θέλει να φύγουμε απ’ το μνημόνιο”.

“Θυμίζω ότι στην Ιρλανδία  η αντιπολίτευση κάθισε «ακίνητη» μέχρι να βγει η χώρα από το μνημόνιο. Ο Τζέρι Άνταμς, ο επικεφαλής του Σιν Φέιν, του πολιτικού σκέλους του IRA, όσο η χώρα του διαπραγματευόταν για να βγει από το μνημόνιο δεν έκανε καμία δήλωση. Δεν μπορεί, λοιπόν, κάτι που μπορεί να το κάνει το πολιτικό σκέλος του ΙRA, να μην μπορεί να το κάνει ο κ. Τσίπρας. Στο Βέλγιο γίνονται απεργίες και καίνε αυτοκίνητα στους δρόμους διότι τους ζητάνε μέτρα 11 δις ευρώ. Η Φινλανδία έχασε το τρίτο από τα τρία Α της. Η Ιταλία βρίσκεται σε δραματική κατάσταση. Το Podemos, δηλαδή οι «αγανακτισμένοι» της Ισπανίας, έβαλαν νερό στο κρασί τους και άλλαξαν ρότα, προτείνοντας ακόμη και σύνταξη στα 67”.

“Ο κ. Τσίπρας τι νομίζει; Ότι θα πούνε στους λαούς τους να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα, όταν οι ίδιοι οι λαοί τους βασανίζονται; Αυτό είναι ψέμα. Το ψέμα το μεγάλο είναι ότι η Ευρώπη είναι μια χαρά και θα μας σβήσει τα χρέη…”

“Πρόσφατα στην Αίγυπτο αθωώθηκε ο Μουμπάρακ. Αν αυτό είχε γίνει στην Ελλάδα, ούτε μπορώ να φανταστώ τι θα είχε ακουστεί περί εθνικής προδοσίας. Εκεί, συμφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης – οκτώ κόμματα- με την κυβέρνηση, ότι ο μέγιστος εχθρός τους είναι ο τζιχαντισμός και οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Είπαν πως πρέπει να ξαναενώσουν το έθνος και πρέπει να σεβαστούν τη δικαστική απόφαση. Γιατί, λοιπόν, η Αίγυπτος μπορεί να το κάνει αυτό και η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει;

“Πιστεύει κανείς ότι αν ήταν όλα ήσυχα και δεν υπήρχε η απειλή της αστάθειας και των πρόωρων εκλογών, οι δανειστές θα γίνονταν τόσο έντονα σκληροί στην διαπραγμάτευση τους; Υπάρχει μια επικοινωνία με την τριμερή. Αποδεικνύεται ότι γίνονται πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις. Όταν υπάρχει διάθεση για συμφωνία προλαμβάνονται όλες οι ημερομηνίες. Οι προσπάθειες συνεχίζονται”.

“Το ΔΝΤ θα έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου στην Ελλάδα, αλλά θα έχουμε τη δυνατότητα να καταρτίζουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα και είναι αναγκαίο η αντιπολίτευση, και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, να μην τορπιλίζει και να μην υπονομεύει αυτές τις διαπραγματεύσεις, κάνοντας φασαρία την ώρα που η πατρίδα διαπραγματεύεται”.

“Εμείς θέλουμε μια συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο. Η συμφωνία εξόδου δεν σημαίνει ότι θα το ρίξουμε ξανά στο «σορολόπ», σημαίνει, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις άλλες  ευρωπαϊκές χώρες, τήρηση των κανόνων. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός δεν πρόκειται να συσσωρεύσουμε εκ νέου ελλείμματα, γιατί κάτι τέτοιο θα μας οδηγούσε σε νέο μνημόνιο. Είμαστε πολύ ξεκάθαροι”.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η κα Βούλτεψη είπε:

“Δεν πρέπει να γίνουν εθνικές εκλογές και δεν θα γίνουν. Οι στιγμές αυτές απαιτούν να υπάρχει σοβαρότητα. Πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να μην συνδέεται η εκλογή του και γενικότερα ο θεσμός με οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώνει, δεν χωρίζει.

Εδώ και πολύ καιρό λέω- πριν ξεκινήσουν οι ανόητες συζητήσεις περί «χρηματισμού»- ότι τελικά θα βρεθεί ο αναγκαίος αριθμός βουλευτών για να εξασφαλίσει  η χώρα αυτήν την πορεία της σταθερότητας που απαιτείται”.

“Στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί «χρηματισμού», υπάρχει και ο αντίλογος. Γιατί μπορούμε να πούμε και το αντίθετο: ότι χρηματίζεται αυτός ο οποίος διακόπτει την ομαλότητα, όχι αυτός που επιμένει στην ομαλότητα. Το θέμα είναι τι επιθυμεί η κοινωνία.  Έγιναν ευρωεκλογές  και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 150.000 ψήφους”.

Για το e-mail της τρόικας:

“Η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται  δημόσια. Δεν είναι σωστό την ώρα που γίνεται μία διαπραγμάτευση το περιεχόμενο της, η ανταλλαγή αλληλογραφίας να κυκλοφορούν με αυτόν τον τρόπο.

Το e-mail δεν το έδωσε το υπ. Οικονομικών. Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Εμείς προτιμήσαμε να λειτουργήσουμε με τον τρόπο που γίνονται οι διαπραγματεύσεις, δηλαδή χωρίς  αυτές να δημοσιοποιούνται πριν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα”.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα