Βούτσης για δημοψήφισμα: Το “ΟΧΙ” δεν παρέπεμπε ποτέ σε επιλογή εξόδου από την ευρωζώνη

Διαβάζεται σε 2'
voutsis
Νίκος Βούτσης George Vitsaras / SOOC

Τη δική του θεώρηση για όσα συνέβησαν στο δημοψήφισμα του 2015 κατέθεσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Νίκος Βούτσης.

O Νίκος Βούτσης χειρίστηκε την υπόθεση του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015 από την κομβική θέση του Υπουργού Εσωτερικών.

Μιλώντας την Παρασκευή στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το νυν στέλεχος της Νέας Αριστεράς τόνισε, μεταξύ άλλων: “Το δημοψήφισμα του 2015 υπήρξε ιστορικό ορόσημο για τη λαϊκή παρέμβαση στη μακρά μεταπολιτευτική περίοδο. Η μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του ΟΧΙ στο σχέδιο της Ε.Ε. καταγράφηκε μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλης συμμετοχής στη διαδικασία και αποτύπωσε πέραν των άλλων την υπέρβαση των στενών κομματικών γραμμών όλου του φάσματος.

Η πρόσκληση προς τον ελληνικό λαό για υπερψήφιση του ΟΧΙ, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την κυβέρνηση, την εισήγηση που είχα την τιμή να κάνω στο Κοινοβούλιο στις 27 Ιουνίου και το πυκνό επταήμερο που ακολούθησε δεν συνδυάστηκε και δεν παρέπεμπε ποτέ σε επιλογή εξόδου από την ευρωζώνη.

Το ίδιο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος βοήθησε ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να δοθεί ρητή διαδικασία για ρύθμιση του χρέους στο πλαίσιο του επώδυνου συμβιβασμού που ακολούθησε. Η σκληρή, εκδικητική στάση της Ε.Ε. αποτυπώθηκε και στην απόφαση για να μην υπάρξει «ανάσα» για τις τράπεζες στο κρίσιμο οκταήμερο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που αποτυπώθηκε και στην Επιτροπή του ΝΑΙ και που ιδιαίτερα και απροκάλυπτα παρενέβη μέσω των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, υποτίμησε την ωριμότητα του ελληνικού λαού και τη δυναμική της λαϊκής συμμετοχής.

Ωριμότητα που πέραν των άλλων εκφράστηκε στην αποφυγή επεισοδίων και συγκρούσεων στις μεγάλες καθημερινές εκδηλώσεις αλλά και στη ψυχραιμία που επιδείχθηκε στις πρωτόγνωρες ουρές για τα 50 ευρώ στις τράπεζες. Εξάλλου όπως είναι γνωστό δεν κατατέθηκε καμία ένσταση για τη διαδικασία διεξαγωγής και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Από τους ίδιους κύκλους ωστόσο περίσσεψε η κινδυνολογία και ο εκφοβισμός προς το λαό ενώ ανενδοίαστα έδιναν άλλοθι και συγχωροχάρτι προς τη στρατηγική των θεσμών που είχε οδηγήσει ήδη σε δραματική φτωχοποίηση του ελληνικού λαού”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα