Βούτσης: Στην κυπριακή Βουλή θα διαβιβαστεί ο Φάκελος της Κύπρου
Αύριο ο Πρόεδρος της Βουλής θα ζητήσει εξουσιοδότηση από το Κοινοβούλιο για να διαβιβαστούν τα απόρρητα αρχεία στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων. Στο τραπέζι και το ζήτημα της δημοσιοποίησής του
- 10 Ιουλίου 2017 20:08
Πρωτοβουλία για το κλείσιμο της ανοιχτής πληγής που ονομάζεται «Φάκελος της Κύπρου», 43 χρόνια μετά την κυπριακή τραγωδία, αναμένεται να πάρει την Τρίτη ο Νίκος Βούτσης καλώντας την Ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής να τον εξουσιοδοτήσει για να διαβιβάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων το πλήρες περιεχόμενό του.
Η πρωτοβουλία του κ. Βούτση θα ληφθεί σήμερα στο περιθώριο της ενημέρωσης που θα παράσχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο Crans Montana της Ελβετίας για το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βούτσης θα ζητήσει τη συναίνεση όλων των κομμάτων για να διαβιβαστεί με ομόφωνη γνώμη στην Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων ο απόρρητος Φάκελος.
Ο χρονισμός αυτής της ενέργειας έχει ιδιαίτερη σημασία αφού να ληφθεί λίγες μόνο ημέρες πριν τη μαύρη επέτειο του εγκληματικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και της επακόλουθης τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου του 1974 στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι ο Φάκελος της Κύπρου παραμένει εδώ και δεκαετίες στην Ελληνική Βουλή και περιλαμβάνει το ογκωδέστατο υλικό που συνέλεξε η Εξεταστική Επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν και κατά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 1974 καθώς και για την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.
Η αναμενόμενη διαβίβαση του Φακέλου θα αποτελέσει το επιστέγασμα της συμφωνίας που συνυπέγραψαν το 2016 η Βουλή των Ελλήνων και η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων για την απόκτηση πρόσβασης στον Φάκελο της Κύπρου. Βάσει αυτής της συμφωνίας συνεστήθη επιστημονική ομάδα, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, Κώστα Αθανασίου, η οποία ταξινόμησε και ψηφιοποίησε το ογκωδέστατο υλικό. Η ομάδα των επιστημόνων κατέγραψε επίσης και ενσωμάτωσε στον Φάκελο απόρρητα έγγραφα στα οποία δεν είχαν πρόσβαση ούτε οι βουλευτές που μετείχαν τότε στην Εξεταστική Επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε το 1986 και παρέδωσε το πολυσέλιδο πόρισμά της το 1988.
Προς άνοιγμα του Φακέλου ;
Η επικείμενη διαβίβαση του Φακέλου της Κύπρου στην κυπριακή Βουλή αναμένεται να αναθερμάνει τη συζήτηση για την ενδεχόμενη δημοσιοποίηση του περιεχομένου του. Βάσει των σημερινών δεδομένων ο Φάκελος της Κύπρου θα διαβιβαστεί με τις υπάρχουσες ρήτρες εμπιστευτικότητας, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις για τον αποχαρακτηρισμό του στο επόμενο χρονικό διάστημα με τη σύμφωνη γνώμη των δύο κοινοβουλίων.