Βουλή: Διήμερο πολιτικών διεργασιών για τα ελληνοτουρκικά
Συζήτηση "κεκλεισμένων των θυρών" στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για την νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενημερώνει το κοινοβούλιο αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας την Πέμπτη.
- 23 Σεπτεμβρίου 2020 06:08
Ένα διήμερο σημαντικών πολιτικών διεργασιών για τα ζητήματα που σχετίζονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ξεκινά σήμερα με επίκεντρο της Βουλή όπου θα συζητηθεί το θέμα της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ την Πέμπτη θα υπάρξει ενημέρωση από αντιπροσωπεία της Κυπριακής Βουλής. Αυτά μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της έναρξης του 61ου κύκλου διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλαδας και Τουρκίας.
Οι διερευνητικές επαφές
Στο θέμα των διερευνητικών επαφών αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετέχοντας χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μιλώντας για την φύση των επαφών αυτών επισήμανε ότι συνιστούν προσπάθεια να βρεθεί η φόρμουλα προκειμένου να μπορέσουν να ξεκινήσουν ουσιαστικές συζητήσεις. Τις χαρακτήρισε μάλιστα «συνομιλίες» και όχι «διαπραγματεύσεις». Ο Νίκος Δένδιας περιέγραψε μία συνθήκη που οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν …τι μπορεί να συζητήσουν και σε ποιά βάση. Μάλιστα απέδωσε την δυσκολία στο ότι «η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο ως κοινό κανόνα».
Επισήμανε πάντως πως «ιθα συμμετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια και θα επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές». Παράλληλα όμως ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφής ως προς το ότι η Ελλάδα αναμένει από την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αναβλήθηκε για τις αρχές Οκτώβρη να εγκρίνει τον κατάλογο των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Όπως είπε «αυτό που κάναμε ως ΕΕ είναι ότι έχουμε επιβάλει κυρώσεις όταν ένα κράτος αψηφά το διεθνές δίκαιο. Αυτό θα πρέπει να ισχύει στη Λευκορωσία και αυτό θα πρέπει να ισχύει εάν η Τουρκία πιστεύει ότι θα μπορούσε να ενεργήσει πέρα από το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».
Στην Βουλή
Πάντως τα πολιτικά κόμματα θα έχουν σήμερα μια ευκαιρία να συζητήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τα ζητήματα που ανακύπτουν σχετικά με την εξωτερική πολιτική και την άμυνα και προφανώς σχετίζονται άμεσα με την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η συζήτηση για την νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα σε δύο συνεδριάσεις οι οποίες θα είναι με βάση τον κανονισμό της Βουλής, «κεκλεισμένων των θυρών». Η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και η δεύτερη στις 18.00 το απόγευμα προκειμένου η επιτροπή θα γνωμοδοτήσει επί του νομοσχεδίου που προβλέπει τις αλλαγές στο στράτευμα.
Όπως είναι φυσικό το νομοσχέδιο έχει τον χαρακτήρα του απόρρητου και ως εκ τούτου έχει αναγνωσθεί από έναν βουλευτή που εκπροσωπεί το κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα. Να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται ζητήματα όπως η αύξηση της θητείας, ή η υποχρεωτική στράτευση στα 18 όπως και ζητήματα που σχετίζονται με τους νέους εξοπλισμούς. Τα δύο θέματα δηλαδή που έθιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Παρόλα αυτά η Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων αντικειμενικά θα περιστρέφεται γύρω και από αυτές τις εξελίξεις. Έτσι αναμένεται να συζητηθούν στις συνεδριάσεις της επιτροπής.
Το ίδιο αναμένεται και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αντικειμενικά θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που γύρω από τα οποία θα διεξαχθεί συζήτηση. Κυρίως όσον αφορά την στρατηγική της χώρας στην Ν.Α Μεσόγειο και την προσαρμογή των Ε.Δ στις πρακτικές της Τουρκίας. Παράλληλα θεωρείται δεδομένο ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα δεχθεί ερωτήσεις σχετικά με την διαδικασία των επαφών Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μέσω των μονίμων αντιπροσωπειών στην συμμαχία, μια και βρίσκεται στο δικό του πεδίο ευθύνης.
Η Νέα Δομή
Να σημειωθεί ότι ανάλογη διαδικασία στις Ένοπλες Δυνάμεις γίνεται κάθε 10 χρόνια. Η κάθε φορά κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει τις εισηγήσεις των αρχηγών των επιτελείων και την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στις ανάγκες της εκάστοτε περιόδου.
Μάλιστα κατά σύμπτωση τόσο αυτή όσο και η προηγούμενη αναδόμηση του στρατεύματος σχετίζονται με το …επώνυμο «Παναγιωτόπουλος». Η προηγούμενη κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου έγινε το 2012 από τον τότε υπουργό Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και είχε ως επίδικο την προσαρμογή των Ε.Δ στις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας αφού την περίοδο εκείνη η ελληνική οικονομία βρίσκονταν στην «καρδιά» της μνημονιακής περιόδου. Όπως είχε δηλώσει τότε ο Π.Παναγιωτόπουλος «ο Ελληνικός Λαός έχει τη δυνατότητα να εστιάζει την προσοχή του στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, στην προσπάθεια να βγούμε από τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης, αυτό οφείλεται στις Ένοπλες Δυνάμεις που πρώτον εγγυώνται και θωρακίζουν την εθνική ασφάλεια, κατοχυρώνουν και διασφαλίζουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας».
Η αμέσως προηγούμενη ανάλογη διαδικασία είχε γίνει το 2002 επί κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη και υπουργό Άμυνας τον Γιάννο Παπαντωνίου. Το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν τότε η ενίσχυση του επαγγελματικού στοιχείου στο στράτευμα.
Κυπρος
Όμως η Βουλή θα έχει μία ακόμη ευκαιρία να συζητήσει σε βάθος για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αφου την Πέμπτη θα συνεδριάσει δύο φορές η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει στις 15.00 (μαζί με την επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) και η δεύτερη στις 18.00 το απόγευμα. Αντικείμενο θα ειναι η ενημέρωση από τους εκπροσώπους των αντίστοιχων επιτροπών της Κυπριακής Βουλής για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι συνεδριάσεις αυτές παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον τόσο για την ενιαία στάση τις ελληνικής και κυπριακής πλευράς όσο και για τον ξεχωριστό ρόλο της Κύπρου στις ευρωπαϊκές διαδικασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ασκήσει το δικαίωμα του βέτο στην επικείμενη συνεδρίαση της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποφάσεις που θα σχετίζονται με την Λευκορωσία, εφόσον δεν εγκριθούν αντίστοιχα οι κυρώσεις για την προκλητική τακτική της Τουρκίας.
Μάλιστα για το ζήτημα της Κύπρου υπερθεμάτισε χθες και ο Νίκος Δένδιας. Ανέφερε -σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- πως στην Κύπρο «η παραβίαση συνεχίζεται, τα τουρκικά πλοία, τα ερευνητικά και τα γεωτρητικά διεξάγουν παράνομες έρευνες όχι μόνο στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και στις οριοθετημένες ζώνες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Λίβανο, καθώς και μέσα στη θαλάσσια κυριαρχία της Κύπρου. Η προσβολή στην Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει». Να σημειωθεί επίσης, ότι χθες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αθανασιάδης και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.