Βουλή: Η συζήτηση για την στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ – LIVE ΕΙΚΟΝΑ
Αναμένεται έντονη κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη για την επ' αόριστον παραμονή των βάσεων και την πώληση F-16 στην Τουρκία.
- 12 Μαΐου 2022 06:04
Σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται σήμερα στην Βουλή, στην συζήτηση για την επικύρωση της αναθεωρημένης συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Η αντιπαράθεση τους αναμένεται να επικεντρωθεί στην εξωτερική πολιτική, δίχως όμως να μπορεί κανείς να αποκλείσει και το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στα ζητήματα της ενεργειακής ακρίβειας.
Δείτε LIVE ΕΙΚΟΝΑ από τη Βουλή
Η συμφωνία
Η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ θα επικυρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία, αφού αυτό επιτάσσει η συνταγματική επιταγή για διακρατικές συμφωνίες που προβλέπουν διέλευση και παραμονή ξένων στρατευμάτων. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία υπογράφθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 2021 ανάμεσα στον υπουργός Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον αμερικανό ομόλογό του Άντονυ Μπλίνκεν. Μεταξύ άλλων προβλέπει την αναβάθμιση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Αλεξανδρούπολη όπως και την Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και την ναυτική βάση της Σούδας. Επίσης προβλέπεται 5ετής ανανέωση της έως τώρα συμφωνίας για την λειτουργία αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα ενώ η συμφωνία προβλέπεται να ισχύει επ’ αόριστον εκτός αν κάποιο από τα δύο μέρη ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της διμερούς σύμβασης.
Το σημείο αυτό αναμένεται άλλωστε να αποτελέσει και ένα βασικό σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη το νομοσχέδιο έχει τύχει επεξεργασίας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπου υπέρ τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ενώ καταψηφίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το Μέρα 25 και η Ελληνική Λύση.
Ενόψει τις επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει γίνει σαφές ότι η επικύρωση της συμφωνίας, πραγματοποιείται ενόψει τις επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την συνάντησή του με τον Τζο Μπάϊντεν. Σε αυτή την λογική ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από την εθνική αντιπροσωπεία την υπερψήφιση της συμφωνίας, τονίζοντας ότι εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Συνδέοντας μάλιστα τις προβλέψεις της τόσο με τις εξελίξεις στην Ουκρανία όσο και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αναμένεται επίσης να επισημαίνει την ισχυρή δυναμική των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την εκτίμηση ότι βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους.
Στην σημερινή συζήτηση αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Είπε χαρακτηριστικά πως «στη Βουλή, θα συζητήσουμε και θα κυρώσουμε τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας της Ελλάδος με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί όλοι θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για το πώς αντιλαμβάνονται, πραγματικά, τις συμμαχίες της χώρας και τη θέση της πατρίδας μας σε αυτό τον γεωπολιτικό χάρτη ο οποίος αλλάζει με τόσο μεγάλη ταχύτητα». Δείγμα του τι είδους κριτική πρόκειται να ασκήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα που καταψηφίζουν την συμφωνία. Επισήμανε μάλιστα ότι «αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι η θέση της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια ενισχύθηκε γεωπολιτικά, αμυντικά, οικονομικά. Το κύρος της χώρας μας είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με αυτό το οποίο ήταν τον Ιούλιο του 2019, όταν ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύτηκε την διακυβέρνηση του τόπου».
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην επίδραση της συμφωνίας στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας επισήμανε κατά την συζήτηση στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής πως «η αμοιβαία αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ είναι ένα εργαλείο να αισθανθούμε ασφαλείς εσωτερικά για να μπορέσουμε να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας, να μεγαλώσουμε την αντίληψή μας για τα πράγματα και όχι να επανέλθουμε σε φοβικά σύνδρομα που αντί να μας ενδυναμώνουν, μας αποδυναμώνουν και μας εγκλωβίζουν. Πιστεύουμε στην ανάγκη να είναι ανοιχτή η Ελλάδα στα Βαλκάνια και να μην είναι αιχμάλωτη των ελληνοτουρκικών διαφορών».
Επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε πως «αν κάτι κρίνουν οι Αμερικανοί και όχι μόνο οι Αμερικανοί, ότι αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα, αυτή την εποχή και έναντι των πιο ασταθών λόγω των συγκεκριμένων συμπεριφορών τούρκων, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ο αξιόπιστος ,ο συνεπής, ο σωστός εταίρος στην περιοχή». Μάλιστα επιβεβαίωσε ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ που σχετίζονται με την ουκρανική κρίση.
Γιατί καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ
«Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση υπογράφει επ’ αόριστον παραχώρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων» επισήμανε (και) χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας το στίγμα της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσει την συμφωνία. Σχολίασε μάλιστα πως «ούτε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν σε μια περίοδο πτώσης του Υπαρκτού που είχε πολύ φιλικές σχέσεις τότε με τον πρόεδρο Μπους δεν προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ασκήσει κριτική στην λογική του «δεδομένου συμμάχου» για την οποία έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα δίνει όλα χωρίς να παίρνει τίποτα. Οι Αμερικανοί φεύγουν από τον EastMed. Οι Αμερικανοί αναβαθμίζουν την Τουρκία, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να δώσουν F-16 στην Τουρκία».
Ειδικά για το ζήτημα της παροχής αεροσκαφών στην Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό να θέσει ζήτημα στις ΗΠΑ για την πρόθεση τους αυτή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα είναι το κριτήριο για την αποτελεσματικότητα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Αμερική. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση μιλώντας για προετοιμασία έγκρισης από το αμερικανικό κογκρέσο για την πώληση των αεροσκαφών στην Άγκυρα.
Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κυβερνητική πολιτική λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε «η Αλεξανδρούπολη μπορεί να έχει όχι μόνο συμβολικό ρόλο στην έκβαση των πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά και ουσιαστικό εάν αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό σταθμό ανεφοδιασμού νατοϊκών επιχειρήσεων στην περιοχή πέριξ των πεδίων των μαχών. Και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Και μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι δίνουμε αυτές τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις με τη μεγάλη όχι μόνο συμβολική, αλλά και ουσιαστική σημασία για την έκβαση των μαχών σε μια περίοδο πολέμου, χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα».
Αντίθεση από ΚΚΕ και Μέρα 25
Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην συμφωνία αναμένεται να εκφράσει στην ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει εξαγγείλει συλλαλητήριο διαμρτυρίας σήμερα το απόγευμα. Αρνητική θέση με έντονες επικρίσεις στην εξωτερική πολιτική του Κ.Μητσοτάκη αναμένεται και από τον γραμματέα του Μέρα 25 Γιάννη Βαρουφάκη.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις