Χάδια στους φιλοβασιλικούς, μπλόκο στον Κασιδιάρη: Η ΝΔ φυλά τα δεξιά νώτα της
Διαβάζεται σε 4'Η κηδεία του τέως βασιλιά, Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, έφερε σε δύσκολη θέση το Μαξίμου, το οποίο προχωρά στη νομοθετική ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη
- 17 Ιανουαρίου 2023 06:31
Τις διαρροές προς τα δεξιά στις εκλογές της άνοιξης θέλει να αποτρέψει η Νέα Δημοκρατία, η οποία “χαϊδεύει” το φιλοβασιλικό ακροατήριο και φέρνει νομοθετική ρύθμιση για να εμποδίσει την κάθοδο του κόμματος του καταδικασθέντα για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη.
Η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και η κυβέρνηση καλεί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τη στηρίξουν. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα χθες σε off μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΝΔ, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμφωνήσει τουλάχιστον σε αυτό.
Πάντως η ΝΔ ποντάρει ιδίως στη στήριξη του Κυριάκου Βελόπουλου, παρότι ανταγωνίζεται για τη δεξιά ψήφο με την Ελληνική Λύση. Το σκεπτικό είναι ότι και οι δύο θα έχουν να κερδίσουν εφόσον μπει φρένο στο κόμμα Κασιδιάρη. Ταυτόχρονα, η ΝΔ θα “ξεπλυθεί” στο κεντρώο και δημοκρατικό κοινό μετά τα χάδια στη φιλοβασιλική δεξιά.
Στη δεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος βέβαια δεν είναι παρόλα αυτά καθόλου ευχαριστημένοι με τους χειρισμούς του Μαξίμου όσον αφορά στην κηδεία του τέως βασιλιά, Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ. Ακόμη και καραμανλικά στελέχη υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να είχε κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους, παρότι ήταν ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής που έλυσε το πολιτειακό ζήτημα με το δημοψήφισμα του 1974.
Τα αίτια αυτής της φαινομενικά ακατανόητης συμπεριφοράς πάντως φαίνεται πως έχουν να κάνουν με την τάση των γαλάζιων να υποστηρίζουν το αντίθετο από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως λογικής. Στη ΝΔ με άλλα λόγια δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη το σύμπλεγμα περί “ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς”…
Υπάρχει βεβαίως και ένας φιλοβασιλικός μικρός, αλλά φανατικός πυρήνας, που εκφράστηκε χθες στη Μητρόπολη και με τις αποδοκιμασίες στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Την παράσταση έκλεψε βεβαιως ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέφθηκε το παρεκκλήσι της Μητρόπολης μετά της συζύγου του Γεωργίας και συνοδευόμενος από τους βουλευτές της ΝΔ, Μίλτο Χρυσομάλλη, Περικλή Μαντά και Δημήτρη Βαρτζόπουλο.
Το παρών στη Μητρόπολη έδωσε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, οι βουλευτές της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και Θανάσης Δαβάκης, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο πρώην βούλευτης Νίκος Νικολόπουλος και ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος.
Στο Μαξίμου πάντως θεωρούν ότι αφενός οι γαλάζιες παρουσίες στην κηδεία θα κρατήσουν τους όποιους φιλοβασιλικούς ή και απλώς ενοχλημένους δεξιούς ψηφοφόρους εντός της ΝΔ, καθώς και ότι μέχρι τις εκλογές που όπως είπε ευθέως πια ο κ. Μητσοτάκης θα γίνουν είτε Απρίλιο είτε Μάιο (με τους περισσότερους να ποντάρουν πάντως στην 14η Μαϊου), το θέμα θα έχει ξεχαστεί και δεν θα είναι αυτό που θα καθορίσει την ψήφο.
Σημειωτέον πάντως ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, που δεν πήγε στην κηδεία καθώς απουσίαζε στο εξωτερικό, αλλά “εκπροσωπήθηκε” από τη σύζυγο του Ευγενία Μανωλίδου, έσπευσε με ανάρτηση του να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης για “κηδεία ιδιώτη” .
Ειδικότερα ο κ.Γεωργιάδης έγραψε στο facebook:
“Η Κυβέρνηση πήρε μία δύσκολη απόφαση να μην ακολουθήσει το Πρωτόκολλο και να προτάξει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της τελετής, έτσι ώστε να μην δώσει την ευκαιρία σε κάποιους από την Αριστερά, σε μία προεκλογική χρονιά, να διχάσουν τους Έλληνες για πολιτικά οφέλη.
Κάθε απόφαση κρίνεται στην στιγμή της και βάσει των δεδομένων της και οφείλω να πω ότι, αν και με στενοχωρεί, αντιλαμβάνομαι την σκοπιμότητα της. Η πορεία της Χώρας μας προς το μέλλον δεν πρέπει να ανακοπεί και όποιος προτάσσει το καλό του τόπου το αναγνωρίζει.
Διαβάστε τις ειρωνείες για το κόσμο που ευλαβικά περίμενε επί τόσες ώρες στην ουρά (λες και θα έπρεπε να πάρουν άδεια από την Αριστερά για το πού θα πηγαίνουν και θα καταλάβετε). Εδώ έφθασαν να ειρωνευτούν έως και την Εκκλησία που έψαλε το «Κωνσταντίνου, Βασιλέως ημών γενομένου», δηλαδή ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Πιστεύετε ότι δεν θα αξιοποιούσαν την ιερά αυτή στιγμή για να διχάσουν;
Ο νεκρός τέως Βασιλεύς Κων/νος Β´ βρίσκεται πλέον στην κρίση της Ιστορίας, το Πολίτευμά μας δεν αμφισβητείται από κανέναν και ουδείς θέτει θέμα επιστροφής στην Συνταγματική Μοναρχία.”
Ο δε κ.Χρυσομάλλης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ όταν διερωτήθηκε μήπως δεν θα έπρεπε να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους ο Γιώργος Παπανδρέου επειδή έφερε το μνημόνιο.