Χαμένοι στη μετάφραση της Μπόργιανς. Κλίμα πόλωσης στη Βουλή

Χαμένοι στη μετάφραση της Μπόργιανς. Κλίμα πόλωσης στη Βουλή
Discussion on the plenum of the parliament about the new social security reform bill. Athens, on jan. 26, 2016 / , , 26 , 2016 Menelaos Myrillas / SOOC

Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση υπερψήφισαν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. «Όχι» από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό ανακοίνωσε ο Τσίπρας, αλλά η λίστα Μπόργιανς προκάλεσε νέα αντιπαράθεση

Δίχως τη συναίνεση της αντιπολίτευσης που ζητούσε επίμονα ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που εισάγει το θεσμό του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών στο Δημόσιο και θεσπίζει ανεξάρτητο γενικό γραμματέα της Δημόσιας Διοίκησης.

Παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές πτέρυγες συμφωνούσαν σε αρκετές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και κανείς δεν έθεσε ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας τελικά δεν επετεύχθη συναίνεση αφού η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν δηλώνοντας ότι δεν εμπιστεύονται τις διακηρύξεις του κ. Βερναρδάκη για την αποκομματικοποίηση του κράτους. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν όμως και τη διαδικασία της νομοθέτησης που ακολούθησε η κυβέρνηση με την εισαγωγή πολυάριθμων εκπρόθεσμων τροπολογιών που δεν μάλιστα είχαν συνάφεια με το νομοσχέδιο.

Στη συζήτηση πάντως δεν κυριάρχησε το νομοσχέδιο, αλλά το προσφυγικό, το αγροτικό και η νέα κόντρα κυβέρνησης- αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή το σημερινό e mail του Μπόργιανς, που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του και ανάβοντας τα αίματα.

Ο πρωθυπουργός είχε αναγγείλει νωρίτερα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας στις 6 Μαρτίου, προαναγγέλλοντας βέτο της Ελλάδας. Στη συνέχεια εν όψει της αυριανής του συνάντησης με αγρότες του μπλόκου του Προμαχώνα, έκανε άνοιγμα στους μικρούς αγρότες αφήνοντας αιχμές κατά των αγροτοσυνδικαλιστών και τέλος παρουσίασε την ηλεκτρονική επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Ρηνανίας Βεστφαλίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΝΔ που τον χαρακτήρισε “Δρ Τζέκυλ και μίστερ Χάιντ της πολιτικής”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας διάβασε στα γερμανικά το e mail Μπόργιανς για να απαντήσει στον πρωθυπουργό, με το Βερναρδάκη να απαντά από πλευράς κυβέρνησης

“Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να κουνάτε χαρτιά” κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε εθνική επιτροπή για το προσφυγικό και ο χαρακτηρισμός “γορίλες” του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη προκάλεσε αντιδράσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα