Χαμόγελα στο Μαξίμου μετά τα “καλά λόγια” Τραμπ για Μητσοτάκη

Διαβάζεται σε 4'
Ντόναλντ Τραμπ - Κυριάκος Μητσοτάκης
Ντόναλντ Τραμπ - Κυριάκος Μητσοτάκης AP Photo/Alex Brandon

Διαψεύστηκαν όσοι έλεγαν ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στο περιθώριο για τις ΗΠΑ, υποστήριξε ο Μαρινάκης. Προσδοκίες και για συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ.

Η απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ στον Κυριάκο Μητσοτάκη χθες για τους δασμούς έφερε ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση είχε άλλωστε να διαχειριστεί και θαυμαστές του Τραμπ στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την εικόνα περί κακών σχέσεων με τη νέα διακυβέρνηση των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός χθες έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό (ακραία δεξιό) μέσο ενημέρωσης Breittbart, ακριβώς επειδή το διαβάζει το περιβάλλον Τραμπ. Και σε αυτή εξέφρασε την άποψη ότι ΗΠΑ- ΕΕ μπορούν να φτάσουν σε μία συμφωνία win win, αλλα και ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της αμερικανικής αγοράς και της Ινδίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ερωτηθείς σχετικά στη συνέχεια, καταρχήν δήλωσε ότι γνωρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό και ότι “είναι καλός άνθρωπος”. Και συμφώνησε ότι : “Ναι, μια συμφωνία μπορεί να γίνει με κάθε έναν από αυτούς (σ.σ. με κάθε χώρα), θα υπάρξουν δίκαιες συμφωνίες με όλους”.

Ο κ. Μητσοτάκης νωρίτερα σήμερα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αναστολή των δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ για 90 ημέρες και εκτίμησε ότι η ΕΕ μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το διάστημα για να διαπραγματευτεί μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Η γραμμή της Αθήνας στο πλαίσιο της ΕΕ

Στο Μαξίμου άλλωστε εξαρχής επικρατούσε η άποψη ότι η ΕΕ και βέβαια η Ελλάδα δεν πρέπει να αντιδράσει επιθετικά στους δασμούς, αλλά να επιχειρήσει διαπραγμάτευση με την Ουάσινγκτον.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν δε ότι η Ελλάδα διεκδίκησε και πέτυχε την παράταση στην έναρξη επιβολής δασμών στα αμερικανικά αμύγδαλα μέχρι τα τέλη του 2025, με στόχο να προστατεύσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το αμύγδαλο.

Επίσης, η μη συμπερίληψη του αμερικανικού ουίσκι τύπου Bourbon στα ευρωπαϊκά αντίμετρα κρίνεται από την κυβέρνηση σημαντική, καθώς ενδέχεται να συμβάλει στην αποφυγή πρόσθετων αμερικανικών δασμών στους ευρωπαϊκούς οίνους και σε άλλα ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά. Κάτι που είχε ζητήσει και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Οινοπαραγωγών.

Τέλος, η Ελλάδα διεκδίκησε και πέτυχε τη μη επιβολή δασμών στα αμερικανικά γαλακτοκομικά προϊόντα, προκειμένου να αποφευχθούν επιπλέον αμερικανικοί δασμοί στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Βεβαίως ούτως ή άλλως τελικά και η ΕΕ ανέστειλε με τη σειρά της για 90 ημέρες τα αντίμετρα στους δασμούς Τραμπ που επίσης ανεστάλησαν, προκειμένου να διαπραγματευτεί μία νέα συμφωνία.

Αφήγημα σταθερότητας… μέσω Ουάσινγκτον και προσδοκίες για ραντεβού στο Λευκό Οίκο

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο του briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έσπευσε να σχολιάσει ότι η πραγματικότητα τελικά διέψευσε “ψέματα και φαντασιώσεις” ότι η Ελλάδα μετά την εκλογή Τραμπ θα βρισκόταν στο περιθώριο για τις ΗΠΑ και ότι υπάρχει στο Λευκό Οίκο κακή άποψη για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Επικαλέστηκε δε το ενδιαφέρον της αμερικανικής Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, ως μία έμμεση αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ. Είπε επίσης ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ένας από τους πρώτους ΥΠΕΞ ξένων χωρών που συναντήθηκαν με το νέο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο.

Ο κ.Μαρινάκης υποστήριξε ότι το ένα συμπέρασμα είναι “να μην πιστεύουμε τους διακινητές ψεμάτων από την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά” και το δεύτερο ότι “η χώρα μας χρειάζεται μία σταθερή ηγεσία, με παρεμβάσεις που θα έχουν αποτέλεσμα”. Εξέφρασε άλλωστε την άποψη ότι οι παρεμβάσεις του κ.Μητσοτάκη στο θέμα των δασμών ήταν θετικές για την Ελλάδα και την ΕΕ.

Από την κυβέρνηση δεν κρύβουν μάλιστα ότι προσδοκούν σε μία επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και συνάντηση με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο κ. Γεραπετρίτης εκτίμησε ότι θα υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη- Τραμπ “εν ευθέτω χρόνο” και αποκάλυψε ότι έχουν ξεκινήσει σχετικές διαβουλεύσεις.

Ενώ ο κ. Μαρινάκης ερωτηθείς σχετικά επανέλαβε ότι “για εμάς οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός σύμμαχος και αυτή η σχέση θέλουμε να γίνεται όλο και πιο ισχυρή” και χαρακτήρισε “δεδομένο ότι στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα δούμε και διμερείς συναντήσεις”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα