Στη ΝΔ ζητούν αυξήσεις και για τα Σώματα Ασφαλείας- Ενόχληση στο Μαξίμου

Διαβάζεται σε 5'
Στη ΝΔ ζητούν αυξήσεις και για τα Σώματα Ασφαλείας- Ενόχληση στο Μαξίμου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ

Μετά τις ανακοινώσεις για αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ ζητούν αυξήσεις και για Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική. Θα δοθούν εφόσον εξοικονομήσουν κονδύλια και τα άλλα υπουργεία, όπως το ΥΠΕΘΑ

Οι ανακοινώσεις για αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις άνοιξαν την όρεξη σε βουλευτές και υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, που ζητούν αυξήσεις και για τους ένστολους της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, φέρνοντας σε δύσκολη θέση το Μαξίμου.

Διότι το 60% των κονδυλίων που θα διατεθούν για τις αυξήσεις στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προέρχεται από εξοικονόμηση χρημάτων του ίδιου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ενώ τα δημοσιονομικά περιθώρια παραμένουν στενά.

Η κυβέρνηση ωστόσο δεν μπορεί να πει και όχι στα αιτήματα υπέρ μίας ακόμη εκλογικής ομάδας που θεωρείται παραδοσιακό κοινό της ΝΔ. Ως εκ τούτου η κυβερνητική γραμμή είναι πως θα δοθούν αυξήσεις και στους υπόλοιπους ένστολους, εφόσον και τα άλλα υπουργεία επιτύχουν εξοικονόμηση κονδυλίων όπως το ΥΠΕΘΑ.

Την ίδια στιγμή ωστόσο είναι εμφανής ο εκνευρισμός στο κυβερνητικό επιτελείο για το μπαράζ δηλώσεων στελεχών της ΝΔ. Διότι το Μαξίμου δεν μπορεί να δεχθεί ότι θα χαράσσεται η οικονομική πολιτική βάσει τέτοιων παρεμβάσεων.

Σαφής είναι ιδίως η δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις μελών της κυβέρνησης που έσπευσαν να ζητήσουν αυξήσεις και για τα Σώματα Ασφαλείας, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Βασίλης Κικίλιας.

Γιατί έγιναν τώρα ανακοινώσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Κυβερνητικά στελέχη εξηγούσαν ειδικότερα ότι ανακοινώσεις έγιναν μόνο για αυξήσεις στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για τρεις λόγους:

Πρώτον, γιατί με τις αποφάσεις στην Ευρώπη για ρήτρα διαφυγής δημιουργείται η δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας με επίκεντρο τις αμυντικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αμοιβές των στρατιωτικών.

Δεύτερον, γιατί το υπουργείο Αμυνας μέσω του προγράμματος «Ατζέντα 2030» κατήρτισε και εφαρμόζει συνολικά ευρύ σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών με αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών (πχ περιπτώσεις αποστρατεύσεων που εξοικονομούν κόστος μισθοδοσίας). Ένα σημαντικό τμήμα της δημοσιονομικής δαπάνης των αυξήσεων των αποδοχών καλύπτεται χρηματοδοτικά από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου.

Τρίτον, γιατί όπως υπογράμμιζαν υπάρχει τεράστια ανάγκη να στηριχθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποχωρήσεων, ενώ πρέπει να χορηγηθούν κίνητρα στους νέους, ώστε να προτιμήσουν για την καριέρα τους τις Ενοπλες Δυνάμεις και να στελεχώσουν τις Στρατιωτικές Σχολές.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται εξαγγελία μόνο για ένα μέρος στελεχών του Δημοσίου. Υπενθύμιζαν τα ειδικά μισθολογικά κίνητρα που εφαρμόσθηκαν τους προηγούμενους μήνες για την προσέλκυση ιατρών που θα στελεχώσουν «άγονες» θέσεις σε νοσοκομεία στο ΕΣΥ, αλλά και άλλες διατάξεις όπως η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Τι έχουν ήδη πάρει τα Σώματα Ασφαλείας

Στο ερώτημα εάν θα υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων και για τα Σώματα Ασφαλείας, κυβερνητικά στελέχη καταρχήν σημείωναν ότι ήδη έχουν νομοθετηθεί σημαντικά μέτρα για όλους τους ένστολους, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κλπ).

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ήδη, με βάση τον προϋπολογισμό του 2025, έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων, ενώ από την 1η Απριλίου όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ένστολων (Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις) αυξάνονται κατά 30 ευρώ, ώστε να εξομοιωθούν οι βασικές αποδοχές του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ύστερα από την ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.

Επιπλέον από την 1η Ιουλίου όλοι οι ένστολοι (156.000 στελέχη σε Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις) θα ενισχυθούν περαιτέρω με το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, λαμβάνοντας ενίσχυση 100 ευρώ μηνιαίως, με εκτιμώμενο συνολικό δημοσιονομικό κόστος 111 εκατ. ευρώ για το 2025 και 222 εκατ. ευρώ για το 2026.

Ενόχληση στο Μαξίμου

Κυβερνητικά στελέχη πάντως διαβεβαίωναν ότι, όπως έγινε με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα Σώματα Ασφαλείας με άξονα τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ούτως ή άλλως, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι πρόσθετες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Άμυνας για τις Ένοπλες Δυνάμεις θα ισχύσουν μετά την ΔΕΘ.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν με νόημα ότι συνολικά  η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το Δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων.

Τόνιζαν επίσης ότι κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Υπενθύμιζαν άλλωστε ότι από το 2023 έως σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χορηγήσει αυξήσεις συνολικά στο δημόσιο, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με επιπλέον 1,3 μισθούς για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή ο 13ος μισθός έχει ουσιαστικά ήδη δοθεί πίσω ως μέρος του μηνιαίου μισθού. Ενώ με τις προγραμματισμένες αυξήσεις για τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση υπόσχεται ότι επί της ουσίας θα αποκατασταθεί και ο 14ος μισθός.

Ποιοι έσπευσαν να ζητήσουν αυξήσεις και για τα Σώματα Ασφαλείας

Το κύμα αιτημάτων για αυξήσεις και σε αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες ξεκίνησε με μία ανάρτηση του βουλευτή Ηλείας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ακολούθησαν όμως και δύο μέλη της κυβέρνησης: Ο υπουργός Ναυτιλίας (και πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας) Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Κικίλιας μάλιστα δήλωσε (ΕΡΤ) ότι δεν μπορεί να υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Ενώ ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε βέβαιος ότι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, ο πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης και ο βουλευτής Δημήτρης Μαρκόπουλος προέβησαν σε αντίστοιχες δηλώσεις- πιέσεις προς την κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα