Ξαναρίχνει το γάντι του debate o Τσίπρας

Ξαναρίχνει το γάντι του debate o Τσίπρας
Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας να ζητά απευθείας αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη Eurokinissi

Τηλεμαχία Μητσοτάκη - Τσίπρα και διαφάνεια στις δημοσκοπήσεις οι όροι του ΣΥΡΙΖΑ για μια τίμια προεκλογική αντιπαράθεση

Αντιμέτωποι με την συνεχή πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα για τηλεοπτικό debate θα βρεθούν ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ στην σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τους όρους της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Η συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει θέσει ηδη δύο σημαντικές προκλήσεις. Η πρώτη αφορά την τηλεμαχία των επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και η δεύτερη το να δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τα πρότυπα των σύγχρονων κοινοβουλευτικών δημοκρατιών.

Με 3 προτάσεις προσέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την προεκλογική περίοδο Eurokinissi

Οι τρείς όροι του ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα προσέλθει στην διακομματική συνεννόηση θέτοντας 3 συγκεκριμένους όρους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά χθες η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου είναι οι εξής: «Πρώτον, να διεξαχθούν δυο τηλεμαχίες σε εθνική εμβέλεια. Μια με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, αλλά και μια δεύτερη μεταξύ του απερχόμενου πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δεύτερον, να τηρηθεί αυστηρά ισότιμος χρόνος κάλυψης των θέσεων των κομμάτων σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης. Τρίτον, οι εταιρίες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους».

Όσον αφορά το τρίτο από τα αιτήματα, στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι η δημοσιοποίηση των δεδομένων των δημοσκοπήσεων είναι μια πρακτική που ακολουθείται σε όλο τον κόσμο. Εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται για ένα μέτρο που βρίσκεται «απέναντι» στις εταιρίες που διενεργούν τις έρευνες, αλλά αντιθέτως ενισχύσει την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων που θα δημοσιοποιηθούν. Μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν την έκπληξή του για τον τρόπο που αντέδρασε η Νέα Δημοκρατία στο ζήτημα αυτό με το νέο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Άκη Σκέρτσο να δηλώνει πως πρόκειται για «άκρως αντιεπιστημονική και απαράδεκτη από κάθε άποψη πολιτικής δεοντολογίας επίθεση στις εταιρείες δημοσκοπήσεων»! Μάλιστα η Πόπη Τσαπανίδου εκτίμησε πως με αυτή την αντίδραση «δεν απάντησε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά ως εκπρόσωπος των εταιρειών δημοσκοπήσεων». Αιχμή που σαφώς υπονοεί ότι η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει στην χειραγώγηση των ψηφοφόρων με σειρά αδιαφανών δημοσκοπήσεων την προεκλογική περίοδο. Αυτά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες στο πρόσφατο παρελθόν για έμμεσες σχέσεις δημοσκοπικών εταιριών με την κυβερνητική εξουσία.

Το debate

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επιμείνει ιδιαίτερα και στο ζήτημα του τηλεοπτικού debate ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για ένα αίτημα που η Κουμουνδούρου έχει διατυπώσει από την στιγμή που έγινε γνωστή η ημερομηνία των εκλογών, διαπιστώνοντας ήδη από τότε μια συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης ώστε να το αποφύγει. Κάτι που όπως επισημαίνεται έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προεκλογική επιχειρηματολογίας της Ν.Δ. Όπως σημειώνουν δεν είναι δυνατόν το κυβερνών κόμμα να δηλώνει ότι οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα και να αρνείται ταυτόχρονα την απευθείας σύγκριση των θέσεων και των απόψεών τους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η επιχείρηση «κρύψτε τον Μητσοτάκη» εκφράζεται με δύο τρόπους: Είτε με την επίκληση των διαλόγων που έχουν γίνει στην Βουλή η οποία όμως δεν έχει σχέση με την προεκλογική περίοδο, είτε με το προκάλυμμα του debate με όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολλάκις δηλώσει ότι δεν έχει καμία αντίρρηση να μετέχει σε έναν διάλογο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Όμως ζητά ξεχωριστή αντιπαράθεση με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, εστιάζοντας στο ότι με τις τοποθετήσει 5 ή 6 αρχηγών είναι δύσκολη η διεξαγωγή συζήτησης με αμεσότητα. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπενθυμίσει ότι στις προεκλογικές αντιπαραθέσεις του παρελθόντος αρχηγοί της Ν.Δ όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν είχαν κανέναν δισταγμό για την συμμετοχή τους σε μία απευθείας αντιπαράθεση. Θέση που σαφώς υποκρύπτει την άποψη πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται ένα τέτοιο debate έχοντας την βεβαιότητα ότι θα «βγεί χαμένος».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα