Χαρακόπουλος στο News247: Αντί για καθηγητές διορίζουν ‘Καρανίκες’

Χαρακόπουλος στο News247: Αντί για καθηγητές διορίζουν ‘Καρανίκες’
Eurokinissi

"Δεν είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξουν και νέα μέτρα, πριν την έλευση της δόσης", δηλώνει ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ. Τι λέει για ολοήμερα, πλαστά πιστοποιητικά, ιδιωτικά σχολεία, αλλά και τους κινδύνους λόγω TTIP να.. εισάγουμε φέτα από τις ΗΠΑ

“Το πρόβλημα είναι από πού κόβεις δαπάνες όταν αντί για καθηγητές διορίζεις “Καρανίκες””, σχολιάζει ο τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι βάζει φόρους για να δαπανεί για τους ημέτερους, ενώ δεν διαχειρίζεται ορθολογικά τα δημοσιονομικά και στην παιδεία.

Ξεκαθαρίζει δε από την πλευρά της ΝΔ: ” Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφήσουμε τα παιδιά χωρίς δασκάλους, χωρίς καθηγητές.”

Ο κ.Χαρακόπουλος εξηγεί γιατί η ΝΔ αποχώρησε από την επιτροπή διαλόγου για την παιδεία. Πυροβολεί την κυβέρνηση για το θέμα των ολοήμερων σχολείων, τονίζοντας ότι: “Είναι ένα μέτρο που στρέφεται εναντίον των οικογενειών που προέρχονται από τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα.” Υποστηρίζει με αφορμή την υπόθεση με τα πλαστά πτυχία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη πριν την έλευση του στην εξουσία είχε προϊδεάσει ότι ως κυβέρνηση θα ήταν ιδιαίτερα επιεικής σε συμπεριφορές μη συνεπών δημοσίων λειτουργών. Και όσον αφορά στα ιδιωτικά σχολεία καταγγέλλει ότι: “Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ισοπεδώσει τα πάντα προς τα κάτω.”

Προβλέπει μάλιστα και νέα μέτρα πριν την έλευση της δόσης: “Η συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει στην χώρα ανάπτυξη. Αφήστε που δεν είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξουν και νέα μέτρα, πριν την έλευση της δόσης. Γιατί έχουμε και ουρές… Αλλά έτσι κι αλλιώς, η εμμονή στην υπερφορολόγηση δεν θα δώσει τα αναμενόμενα από την κυβέρνηση αποτελέσματα. Η κοινωνία δεν μπορεί να δώσει άλλα”, λέει και εκτιμά ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης, ενώ χαρακτηρίζει το υπερταμείο κηλίδα στη συμφωνία.

Ο κ.Χαρακόπουλος αναφέρεται επίσης στους κινδύνους για τη φέτα από την TTIP, καθώς οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν δέχονται καμία έννοια προστασίας γεωγραφικής ένδειξης αλλά έφτασαν στο σημείο της ύβρεως, εγκαλώντας την ΕΕ γιατί εμποδίζει την εισαγωγή αμερικανικής φέτας στα κράτη μέλη της.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ.Χαρακόπουλου στο News247:

Γιατί αποχώρησε η ΝΔ από την επιτροπή διαλόγου για την παιδεία;

Γιατί ήταν ένας διάλογος παρωδία. Εμείς προσήλθαμε με καλή θέληση να συνεισφέρουμε με προτάσεις και ιδέες για την μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Γρήγορα, όμως, έγινε φανερό ότι η Επιτροπή ήταν ένα επικοινωνιακό κόλπο, από αυτά που εξειδικεύεται ο κυβερνητικός θίασος, καθώς είναι και το μοναδικό το οποίο γνωρίζει. Ενώ υποτίθεται ότι διεξάγονταν διάλογος, στη βουλή έπεφταν “βροχή” ρυθμίσεις για θέματα παιδείας σε άσχετα νομοσχέδια και τροπολογίες της νύχτας, που ούτε καν είχαν συζητηθεί. Δεν μπορούσαμε, λοιπόν, να παρέχουμε νομιμοποίηση με την παρουσία μας σε αυτό το κακόγουστο έργο. Τους αφήσαμε να εκτεθούν μόνοι τους. Και αυτό φάνηκε με τις προτάσεις που δημοσιοποίησε η περίφημη επιτροπή, οι οποίες βρίθουν από ιδεοληψίες.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εστιάσει ιδιαίτερα στο θέμα των ολοήμερων σχολείων. Γιατί;

Δεν είναι μόνον τα ολοήμερα σχολεία. Μιλήσαμε και για την κατάργηση των πρότυπων σχολείων, για τις σοβαρές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για την οπισθοδρόμηση που επιχειρείται στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Δυστυχώς, πρόκειται για μια συνολική αντιδραστική επίθεση. Σε ό,τι αφορά τα ολοήμερα σχολεία αναδείξαμε το θέμα διότι πλήττονται οι πιο αδύναμοι. Είναι ένα μέτρο που στρέφεται εναντίον των οικογενειών που προέρχονται από τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα. Τα παιδιά αυτών των οικογενειών μπορούσαν να παραμένουν στο σχολείο μετά τη λήξη του κανονικού προγράμματος και να διδάσκονται χρήσιμα γνωστικά αντικείμενα, όπως ξένες γλώσσες ή υπολογιστές. Το κέρδος, λοιπόν, ήταν πολλαπλό και κυρίως για τους μαθητές. Επιπλέον, υπήρχε η δυνατότητα και όσους γονείς εργάζονταν νωρίς το πρωί να αφήνουν τα παιδιά τους στο σχολείο από τις 7 π.μ. Όλα αυτά ο αριστερός κ. Φίλης τα κατήργησε δια της… αναβαθμίσεως! Το πώς τα κατάφερε ούτε ο ίδιος δεν μπορεί φυσικά να το εξηγήσει. Η ουσία είναι πάντως ότι τα ολοήμερα δεν θα υφίστανται όπως ήταν μέχρι σήμερα. Σε αυτά θα μπορούν να συμμετέχουν μόνον όσα παιδιά έχουν και τους δύο γονείς τους εργαζόμενους. Έτσι οι άνεργοι γονείς χάνουν αυτό το δικαίωμα.

Η ΝΔ υποστηρίζει τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Από την άλλη κατηγορείτε τον κ.Φίλη ότι κόβει αναπληρωτές και άρα έξοδα. Εσείς τι διαφορετικό θα κάνατε;

Το πρόβλημα είναι από πού κόβεις δαπάνες όταν αντί για καθηγητές διορίζεις “Καρανίκες”. Το ζήτημα, λοιπόν,είναι η ορθολογική διαχείριση των δημοσιονομικών. Και αυτό δεν υφίσταται με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εδώ έχουμε τη γνωστή συνταγή: Βάζουμε φόρους για να δαπανούμε για ημετέρους. Και αυτό φυσικά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αποτυχία. Ας δούμε, επομένως, που έχουμε ανάγκη ενίσχυσης: Στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στην Ασφάλεια. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφήσουμε τα παιδιά χωρίς δασκάλους, χωρίς καθηγητές.

Πως θα αντιμετωπίσετε τους κατόχους πλαστών πιστοποιητικών στο δημόσιο; Με ποια ακριβώς μόνιμη διαδικασία, όπως λέτε; Πειθαρχική δίωξη ή ειδικές εξετάσεις;

Υπάρχουν προβλεπόμενες διαδικασίες και αυτές πρέπει να ακολουθηθούν. Το κυριότερο, όμως, είναι να δώσουμε το σωστό μήνυμα στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους μας, που μοχθούν για να πετύχουν στη ζωή τους με τίμιο τρόπο. Να δείξουμε ότι στην Ελλάδα κάτι αλλάζει. Ότι σταματάνε οι πλάγιες οδοί, το βόλεμα των ημετέρων, το κλείσιμο των ματιών στη διαφθορά και στη φαυλότητα. Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση έχει πάρει διαζύγιο με την αξιοκρατία.

Να απολυθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι έλαβαν τα πτυχία όταν ακόμη δεν είχε αφαιρεθεί η άδεια από το ΤΕΕ;

Εκείνο που σίγουρα δεν πρέπει να γίνει είναι να κουκουλωθεί η υπόθεση, και να συνεχίσουμε σαν να μην έγινε τίποτε. Ιδίως αν έχουμε αποδεδειγμένα περιπτώσεις που αγοράστηκαν τίτλοι σπουδών ή μπήκαν υψηλές βαθμολογίες,  σε ανθρώπους –που σήμερα είναι δημόσιοι υπάλληλοι- που δεν φοίτησαν επαρκώς ή δεν φοίτησαν καθόλου, και υπήρξε χρηματική συναλλαγή.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: “Αποτέλεσμα της δουλειάς μας ήταν να αναδειχθεί το θέμα των 2.000 τίτλων σπουδών “υποτιθεμένων” αριστούχων, πολλοί εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για διορισμό στο Δημόσιο.” Περιλαμβάνονται και πλαστά πτυχία αυτής της κατηγορίας σε αυτούς και τι έκανε η ΝΔ για αυτό;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης προσπάθησε, κατά κοινή ομολογία, να βάλει μια τάξη στο θέμα των παρανομιών στη Δημόσια Διοίκηση. Και γι’ αυτό και πολεμήθηκε από πολλούς, μεταξύ των οποίων και οι σημερινοί κυβερνώντες. Άλλωστε, πριν την έλευσή τους στην εξουσία είχαν ήδη προϊδεάσει ότι ως κυβέρνηση θα ήσαν ιδιαίτερα επιεικείς σε συμπεριφορές μη συνεπών δημοσίων λειτουργών. 

Τι προτείνει και τι παρεμβάσεις θα κάνει η ΝΔ για τα ιδιωτικά σχολεία, οι ιδιοκτήτες των οποίων διαμαρτύρονται για τα μέτρα Φίλη, υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί να εξισώσει τα ιδιωτικά σχολεία… προς τα κάτω με τα δημόσια;

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ισοπεδώσει τα πάντα προς τα κάτω. Η αριστεία, η εργατικότητα, η αξιοκρατία είναι οι μεγάλοι της εχθροί. Έτσι, λοιπόν, έθεσε στο στόχαστρό της και τα ιδιωτικά σχολεία. Έναν θεσμό με μακρά και πετυχημένη παράδοση στην Ελλάδα, που δεν ταιριάζει, όμως, με την ιδεολογία της αριστεράς, γι’ αυτό και επιχειρεί να τον βάλει σε στενό κορσέ. Με βάση όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση θέλει να απαγορεύσει στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια τη δυνατότητα να διευρύνουν το πλαίσιο των γνωστικών τους αντικειμένων και δραστηριοτήτων. Είναι δυστυχώς, μια νοοτροπία που έχει ψήγματα ολοκληρωτισμού και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Εμείς θα συνεχίσουμε να αντιτάσσουμε τις δικές μας προτάσεις, που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση, αυτή των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, που θα φέρουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα μαζί με τη χορεία των προηγμένων κρατών. Με άξονες την εξωστρέφεια, την αξιοκρατία, την άμιλλα, την επιβράβευση του άριστου, την εργατικότητα, οραματιζόμαστε ένα σχολείο εργαστήριο ελεύθερων προσωπικοτήτων. Ελπίζω σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα να αρχίσουμε να το υλοποιούμε.

Ποιες είναι οι προτάσεις της ΝΔ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση; Εφόσον γίνετε κυβέρνηση ξανά, θα καταργήσετε το άσυλο;

Όπως σας είπα στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ επιχειρείται αυτήν την ώρα μια ολική οπισθοδρόμηση με επιβράβευση των αιώνιων φοιτητών και των μπαχαλάκηδων, του κομματισμού και της ήσσονος προσπάθειας. Το υπουργείο Παιδείας έχει καταργήσει στην πράξη τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, απαξιώνοντας διακεκριμένους Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού που ήρθαν για να βοηθήσουν, και εδώ τους κλείνουν την πόρτα κατάμουτρα. Ενδεικτική της λαθεμένης πορείας που έχουμε εδώ και χρόνια πάρει είναι και η υπεράσπιση του “ασύλου ανομίας” στα Πανεπιστήμια, που έφτασε να θεωρείται “προοδευτική” στάση. Αυτές οι αντιλήψεις δεν είναι άμοιρες ευθυνών για την κατρακύλα της χώρας. Εμείς θέλουμε Πανεπιστήμια στα οποία οι φοιτητές μας θα σπουδάζουν χωρίς το φόβο των οργανωμένων τραμπούκων, χωρίς την απειλή των μόνιμων καταληψιών. ΑΕΙ τα οποία δεν θα έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου. Όχι ιδρύματα με βάση παρέες και μικροσυμφέροντα. Πιστεύω, πάντως, ότι οι δυνάμεις του λαϊκισμού δίνουν την τελευταία τους μάχη, η ήττα τους θα είναι και το τέλος τους, γιατί οι εποχές τούς έχουν πια προσπεράσει.

Ήσασταν ο πρώτος βουλευτής που ανέδειξε το θέμα της ΤΤΙΡ. Ποιους κινδύνους βλέπετε για την ελληνική αγροτική παραγωγή και τα ελληνικά ΠΟΠ όπως η φέτα; Και τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα;

Μιλήσαμε για τους κινδύνους από την ΤΤΙΡ, όταν στην κοινή γνώμη της Ελλάδας υπήρχε πλήρης άγνοια. Και δυστυχώς ακόμη υπάρχει. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε διότι από αυτή τη συμφωνία θα κριθεί εν πολλοίς και το δικό μας αύριο στον πρωτογενή τομέα. Εγώ ανέδειξα κυρίως το ζήτημα της φέτας και γενικά των προϊόντων ΠΟΠ, που με την νέα συμφωνία απειλούνται, καθώς οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν δέχονται καμία έννοια προστασίας γεωγραφικής ένδειξης αλλά έφτασαν στο σημείο της ύβρεως, εγκαλώντας την ΕΕ γιατί εμποδίζει την εισαγωγή αμερικανικής φέτας(!) στις χώρες-μέλη της. Αν η Ευρώπη θυσιάσει τα ζητήματα προστασίας των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης, που είναι κομμάτι της πολιτιστικής της κληρονομιάς, αλλά και την προστασία των καταναλωτών της με την εισαγωγή μεταλλαγμένων, θα έχει πουλήσει την ψυχή της, όπως είπα στην Επίτροπο Εμπορίου κ. Μάλστρομ στη Διάσκεψη της Ρίγα. Αυτό που επισημάναμε από την πρώτη στιγμή ήταν ότι οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ για την ΤΤΙΡ δεν επιτρέπεται να γίνονται εν κρυπτώ των λαών της Ευρώπης και σε κάθε περίπτωση το κείμενο στης τελικής συμφωνίας θα πρέπει να εγκριθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια. Διαφορετικά μπαίνουμε σε επικίνδυνες ατραπούς.

Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, πως πρέπει να επαναπροσδιορίσει η ΝΔ τη στρατηγική της, τώρα που η κυβέρνηση έχει πάρει μία παράταση χρόνου;

Η συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει στην χώρα ανάπτυξη. Αφήστε που δεν είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξουν και νέα μέτρα, πριν την έλευση της δόσης. Γιατί έχουμε και ουρές… Αλλά έτσι κι αλλιώς, η εμμονή στην υπερφορολόγηση δεν θα δώσει τα αναμενόμενα από την κυβέρνηση αποτελέσματα. Η κοινωνία δεν μπορεί να δώσει άλλα. Και έτσι, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε παράταση της ύφεσης, η μόνη σίγουρη παράταση! Και ότι τότε θα έλθει η ώρα του “κόφτη”, που τώρα η κυβέρνηση τον ξορκίζει. Επίσης, το υπερταμείο είναι μια κηλίδα της συμφωνία, μια παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας για έναν αιώνα, που αν τον έκανε άλλη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα φώναζε τώρα για εθνική προδοσία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίζει από τον Ιανουάριο του 2015 μονίμως ένα παιχνίδι καθυστερήσεων. Κι αυτό το πληρώνει η χώρα με δραματικό τρόπο μέχρι και σήμερα. Κάθε μέρα που παραμένουν στην εξουσία είναι ζημιά για την οικονομία, ζημιά για τα κοινωνικά προβλήματα που οξύνονται. Η γραμμή μας επομένως, και μετά την συμφωνία είναι η ίδια: εκλογές για να μπορέσουμε επιτέλους να χαράξουμε μια νέα αρχή, μια πορεία προς την ανόρθωση και την ανάπτυξη. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα