Χάρης Δούκας στο NEWS 24/7: Θα φέρουμε τα πάνω-κάτω στο ΠΑΣΟΚ και την πολιτική ζωή

Διαβάζεται σε 8'
Χάρης Δούκας στο NEWS 24/7: Θα φέρουμε τα πάνω-κάτω στο ΠΑΣΟΚ και την πολιτική ζωή
O Δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΡΑΣΑΓΑΚΗ/NEWS247

Ο Δήμαρχος Αθήνας Χάρης Δούκας μιλά στο NEWS 24/7 και εξηγεί το πώς αντιλαμβάνεται το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και γιατί διεκδικεί την ψήφο των μελών και των φίλων του, στην κάλπη της 6ης Οκτωβρίου

Αισιόδοξος για το ότι η συμμετοχή των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του 2021 δήλωσε ο Χάρης Δούκας στην συνέντευξη που παραχώρησε στο NEWS 24/7.

Ο Δήμαρχος Αθήνας, παρά την χρονική πίεση, απότοκο του «σφιχτού» προεκλογικού του προγράμματος, μας μίλησε για τις πολιτικές του προτεραιότητες και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΡΑΣΑΓΑΚΗ/NEWS247

Ας ξεκινήσουμε με κάτι – φαινομενικά- απλό: Που τοποθετείτε τον εαυτό σας στην πολιτική «γεωγραφία»;  Γιατί πολλοί απορούν πώς ένας τεχνοκράτης από τoν χώρο του κέντρου εντάσσει στον πολιτικό του λόγο και τις πρακτικές του εκφράσεις που θυμίζουν, περισσότερο από το συνηθισμένο, αριστερά…

Θα μου επιτρέψετε να σας διορθώσω. Δεν είμαι κεντρώος. Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κεντρώο κόμμα, αλλά κεντροαριστερό. Πάντα επιδίωκε τον διάλογο και τη συνεργασία με τις όμορες πολιτικές δυνάμεις. Το ότι φτάσαμε να δαιμονοποιούμε τον “σοσιαλισμό” χάριν της κανονικότητας και της επιτελικότητας του κ. Μητσοτάκη, δείχνει τη στρατηγική της ΝΔ να γειώνει και να αποπολιτικοποιεί την ίδια την πολιτική.

Σήμερα όμως οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ. Ο κύκλος της επιβίωσής του έκλεισε και ανοίγει το κεφάλαιο της υπέρβασης. Τα δημόσια αγαθά καταρρέουν, το κόστος ζωής διευρύνει τις ανισότητες, οι νεότεροι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει κοινωνική κινητικότητα, το κράτος δεν ελέγχει, αλλά κάνει τον τροχονόμο των ελίτ.

Δεν έχουμε απλά λόγο ύπαρξης και χώρο να αναδείξουμε ιδέες και προτάσεις, αλλά μια μεγάλη ευκαιρία να διεκδικήσουμε την πολιτική ηγεμονία και να κερδίσουμε τη Δεξιά στις επόμενες εκλογές.  Συνεπώς, όσα εκφράζω, όσα πιστεύω, όλα όσα με έκαναν να αφήσω τα πανεπιστημιακά έδρανα για να αγωνίζομαι, είναι καταστατικές αξίες της παράταξής μου, είναι βίωμα και ελπίδα. Όλα τα υπηρετώ με συνέπεια και περηφάνια. Και θα τα υπηρετήσω και ως αυριανός πρόεδρός της, κάνοντας ξανά το ΠΑΣΟΚ ένα με τις διεκδικήσεις των πολλών.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΡΑΣΑΓΑΚΗ/NEWS247

Ως προϋπόθεση για την περαιτέρω πορεία του κόμματος που φιλοδοξείτε να γίνετε πρόεδρος προκρίνετε, όπως σας ακούμε στις ομιλίες σας, «ένα μεγάλο, δυνατό ΠΑΣΟΚ, μία δημοκρατική παράταξη». Ίσως εδώ είναι απαραίτητη μια διευκρίνιση: Το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα – επίκεντρο μίας ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης  ή μία πλήρως αυτόνομη πορεία;

Ένα μεγάλο δυνατό ΠΑΣΟΚ, μας χωρά όλους. Γι’ αυτό μιλώ και για ένωση δυνάμεων. Όχι σε κλειστά δωμάτια και συμφωνίες κορυφής. Αλλά εκεί που υπάρχουν προβλήματα, αγωνίες, διεκδικήσεις, ανασφάλεια, καταπίεση. Στην καρδιά της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ αυτόνομο και δυνατό μπορεί να πάρει την πρώτη εντολή στις επόμενες εκλογές. Δεν απορρίπτω τον πολιτικό διάλογο. Είναι στο DNAτου ΠΑΣΟΚ. Είναι απαραίτητος και βοηθά στο να χτίζονται μεγάλα κοινωνικά μέτωπα απέναντι στη συντήρηση. Το πετύχαμε εξάλλου στον δήμο Αθηναίων και σε άλλους δήμους και Περιφέρειες, σε συνδικάτα και επαγγελματικές ενώσεις.

Αλλά σήμερα το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε ρευστότητα και ζούμε τις θλιβερές συνέπειες της κυριαρχίας της ΝΔ. Τα συμφέροντα των πολλών είναι εκτός πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ.  Άρα το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει τον ρόλο της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, συσπειρώνοντας ανθρώπους από κάθε προοδευτικό μετερίζι και καλώντας τους όχι απλά να ψηφίσουν την Κυριακή, αλλά να έρθουν να αγωνιστούν μαζί μας για να κερδίσουμε τη ΝΔ.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΡΑΣΑΓΑΚΗ/NEWS247

Στις δημόσιες παρεμβάσεις σας είναι σαφές ότι θεωρείτε πως το ΠΑΣΟΚ κινείται σε ταχύτητες επέκτασης της πολιτικής του επιρροής πολύ μικρότερες από τις δυνατότητες του χώρου. Σε μία περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δοκιμάζεται. Αυτό γιατί θεωρείται ότι συμβαίνει;

Γιατί το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια κρατήθηκε μικρό και φοβικό. Αποκομμένο από την κοινωνία. Το 2021 μας τίμησαν με την ψήφο τους 270.000 πολίτες. Και μετά τους ξεχάσαμε.  Επίσης δεν έχουμε ξεκάθαρο στίγμα στις πολιτικές μας με απόλυτη ευθύνη του κ. Ανδρουλάκη.  Γιατί δεν μπορούμε να πείσουμε τον πολίτη ότι αγωνιζόμαστε γι αυτόν. Και αυτό θέλω να αλλάξω.

Για αυτό στις 6 του Οκτώβρη πρέπει να απαντήσουμε σε ένα δίλλημα. Θέλουμε την υπέρβαση, για μια μεγάλη παράταξη που θα κερδίσει τις εκλογές ή μας αρκεί ένα κλειστό και φοβικό κόμμα, βούτυρο στο ψωμί του συστήματος του κ. Μητσοτάκη;

ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΡΑΣΑΓΑΚΗ/NEWS247

Τι καινούργιο θα φέρει μία τυχόν δική σας προεδρία; Για να θέσουμε το ερώτημα με «κυβερνητικούς» όρους: Περιγράψτε μας τις πρώτες 100 μέρες του προέδρου Χάρη Δουκα…

Στόχος μου είναι να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Άμεσα θα καλέσω τους συνυποψήφιους μου για να σχεδιάσουμε μαζί τις πολιτικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα. Θα ανοίξουμε τους τομείς, τις γραμματείες, τα δίκτυα στην κοινωνία.

Θα καλέσω τη νεολαία μας να οργανωθεί και να έχει το δικό της αυτόνομο πολιτικό λόγο. Και όλα αυτά χωρίς αποκλεισμούς, αλλά με έναν νέο τρόπο λειτουργίας, πιο συμμετοχικό, πιο δημοκρατικό, ώστε να αξιοποιήσουμε τα χιλιάδες μέλη και φίλους που θα μας τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους στην κάλπη.

Έτσι υπηρετείς έμπρακτα την ενότητα και την πολιτική αυτονομία. Δυστυχώς, το σημερινό κλειστό και φοβικό ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συναντηθεί ούτε με τις προσδοκίες των μελών του, ούτε με τις ελπίδες των κοινωνικών ομάδων που οφείλει να υπηρετεί. Γι’ αυτό και στις 6 Οκτώβρη, αν θέλουμε να ελπίζουμε, πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση.

Ας γυρίσουμε λίγο στην εσωκομματική προεκλογική περίοδο. Είναι εμφανές πως τα τελευταία 24ωρα, «αγρίεψαν» κάπως τα πράγματα. Κι εσείς ο ίδιος εγκαλέσατε συνυποψήφιους σας για τις πρακτικές τους, παράλληλα όμως δεχθήκατε αντίστοιχης σκληρότητας επιθέσεις. Νοιώθετε αισιόδοξος για την μετεκλογική εικόνα του ΠΑΣΟΚ, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα;

Σε αυτήν την εκλογική διαδικασία έχουμε μπει για να δυναμώσουμε την παράταξη. Και να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν ιδέες, προτάσεις, πρόσωπα, στάσεις ζωής. Για μένα, η ενότητα χτίζεται και σφυρηλατείται με τις πράξεις μας, το ήθος που εκπέμπουμε, τον λόγο που εκφέρουμε. Και πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, όλοι μας θα δουλέψουμε μαζί την επόμενη μέρα για να μεγαλώσουμε το Κίνημά μας.

Δεν μου άρεσε ποτέ ο οπαδισμός στην πολιτική. Και πιστέψτε με, από τότε που ανακοίνωσα την υποψηφιότητα μου, έχω δεχθεί ασυνήθιστα πολλές επιθέσεις. Δεν με τσίμπησε κάποια μύγα ούτε είμαι εύθικτος. Υπάρχει όμως το όριο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που πρέπει να σεβόμαστε. Η τοποθέτησή μου είχε στόχο να βάλει ένα τέλος σε όσους προσπαθούν να δηλητηριάσουν την πολιτική αυτή προσπάθεια με προσωπικές και ανοίκειες επιθέσεις σε συνεργάτες μου. Το ίδιο θα έλεγα αν έπρατταν και δικοί μου συνεργάτες κάτι αντίστοιχο.

Είναι σαφές τα τελευταία χρόνια ότι κόμμα που στοχεύει να «μπει στο παιχνίδι» της κυβερνητικής εναλλαγής δεν νοείται χωρίς οικολογική – περιβαλλοντική διάσταση. Τα ζητήματα αυτά άπτονται και της επαγγελματικής σας ιδιότητας. Πόσο «πράσινο» θα είναι το… ήδη πράσινο ΠΑΣΟΚ εφόσον εκλεγείτε;

Η οικολογία και η βιώσιμη ανάπτυξη δεν ήταν ποτέ ξένα προς τις θέσεις και την ατζέντα του ΠΑΣΟΚ. Σας θυμίζω ότι πρώτο το ΠΑΣΟΚ ενέταξε το περιβάλλον στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και στα δημόσια έργα, ενώ αργότερα με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 κατοχύρωσε και επίσημα πια την έννοια της αειφορίας και της βιωσιμότητας.

Θυμίζω δε, ότι όταν ο Γιώργος Παπανδρέου κατέθετε την πράσινη ατζέντα του ΠΑΣΟΚ ως μέρος κυβερνητικού προγράμματος, οι βουλευτές και η ηγεσία τα Νέας Δημοκρατίας, μιλούσαν για « πράσινα άλογα» .

Σήμερα η κλιματική κρίση είναι εδώ και απειλεί ζωές, περιουσίες, υποδομές, την αγροτιά, τον τουρισμό, την πραγματική οικονομία. Νέες ανισότητες είναι προ των πυλών αν δεν δράσουμε γρήγορα. Το ίδιο συμβαίνει και με το ενεργειακό κόστος, που διαλύει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και καταδικάζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην υστέρηση.

Στόχος μου είναι να ρίξουμε το κόστος ενέργειας, τόσο με παρεμβάσεις μέσω της ΔΕΗ, αλλά και με κίνητρα για εκδημοκρατισμό και αποκέντρωση της παραγωγής, με εκσυγχρονισμό του δικτύου, ώστε κάθε πολίτης, παραγωγός , επιχειρηματίας να έχει πρόσβαση σε φτηνή ενέργεια. Και θα δώσουμε μάχη για ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προσανατολισμένο στην κλιματική κρίση, ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα τους υδατικούς μας πόρους, να φτιάξουμε ανθεκτικές υποδομές, να ενισχύσουμε την πρόληψη στην πολιτική προστασία, να προσαρμόσουμε την παραγωγή μας στις νέες κλιματικές συνθήκες και να βοηθήσουμε έμπρακτα την μετάβαση πληττόμενων περιοχών και εργαζομένων σε νέα επαγγέλματα, χωρίς να πληγώσουμε την κοινωνική συνοχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα