Χάρης Τσιόκας: Για να επανέλθει η ελπίδα της Πολιτικής Αλλαγής

Διαβάζεται σε 3'
Κάλπη
Κάλπη EUROKINISSI

Το προοδευτικό τόξο, με αξιωματική αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει ευθύνη να μη χαθεί η παρακαταθήκη να αναμετρώνται στις εκλογές διαφορετικά εναλλακτικά προγράμματα και πολιτικές. Γράφει ο Χάρης Τσιόκας.

Ευρωεκλογές σε περιβάλλον κοινωνικής ρευστότητας ή με αξιοποίηση των συμπερασμάτων του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επανεκκίνηση;

Η ιδιώτευση, το αίσθημα φόβου και ανασφάλειας στην κοινωνία μπορεί να οδηγεί σε κυβερνήσεις του 41%, όμως δεν επιλύει τα κοινωνικά προβλήματα, την ακρίβεια, τα κενά του ΕΣΥ, την εξασφάλιση της δημόσιας παιδείας…

Η «λαϊκή δεξιά» του Καραμανλή μεταλλάχθηκε σε «τεχνοκρατική κεντροδεξιά» του Μητσοτάκη και διαχειρίζεται τα νέα δεδομένα υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, με κερδοσκοπία, εμπορευματικοποίηση του κράτους και των δημόσιων αγαθών!

Από την άλλη, στο χώρο του 4ου συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το Σώμα που το συγκροτούσε ολοκλήρωσε τη συμβολή του κι η προτροπή του στην ηγεσία μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία επανεκκίνησης! Με επισπεύδοντες το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τα άλλα προοδευτικά κόμματα είναι η ώρα διεργασιών από τη βάση για την συγκρότηση της προοδευτικής πλειοψηφίας που θα δώσει λύσεις και απαντήσεις.

Πρώτος σταθμός, οι Ευρωεκλογές όπου ζητούμενο δεν πρέπει να είναι ο ανταγωνισμός μικροποσοστών του προοδευτικού χώρου. Ζητούμενο να είναι ο αγώνας για να επανέλθει η δυναμική της Πολιτικής Αλλαγής!

Το προοδευτικό τόξο, με αξιωματική αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει ευθύνη να μη χαθεί η παρακαταθήκη να αναμετρώνται στις εκλογές διαφορετικά εναλλακτικά προγράμματα και πολιτικές.

Γι’ αυτό, τα πρόσωπα πρέπει να υπηρετούν πολιτικές και όχι το αντίθετο…

Έτσι θα χτιστεί το ΝΕΟ που έχει ανάγκη η κοινωνία αξιοποιώντας τις αξίες της αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας.

Υπάρχει η πρόκληση: Μετεξέλιξη σε σύγχρονο κόμμα, όχι μετάλλαξη και διολίσθηση σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας η στείρου αντικυβερνητισμού.

Ούτε σε κόμμα ρευστοποιημένης δεξιάς σοσιαλδημοκρατιας όπου η κριτική του δεν θα αφορά την αλλαγή πολιτικών αλλά την διαχείριση τους

Υπάρχει η βάση για την επανεκκίνηση: Η πολιτική διακήρυξη, οι προγραμματικές κατευθύνσεις, ο πολυσυλλεκτικός φορέας.
Είναι οι παρακαταθήκες που δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας και πρέπει να τις αντιστοιχήσουμε στο σήμερα και να τις εμπλουτίσουμε.

Τα μέλη και οι φίλοι, όπως έδειξε το Σώμα που συγκροτήθηκε στο χώρο του συνεδρίου, ζήτησαν σύνθεση των διαφορετικών εκφράσεων και των προοδευτικών ρευμάτων!

Κι αυτό καλούμαστε να το διασφαλίσουμε με τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων, για να υπάρξει συστράτευση στον κοινό στόχο του εκλογικού αποτελέσματος που θα επαναφέρει τον προοδευτικό χώρο σε τροχιά κυβερνησιμότητας. Και την περίοδο αυτή κατά τεκμήριο το συμπυκνώνουν η ΚΕ και η ΠΓ

Η πολιτική απόφαση δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν πρέπει να «χαθεί» με εσωστρέφειες σε ψεύτο-αντιθέσεις που αφορούν τις διαχωριστικές γραμμές του χθες.

Δεν είναι σύγχρονο το δίλλημα ή με την κεντροαριστερά ή με την αριστερά ή με την οικολογία.

Η απάντηση είναι η προγραμματική ενότητα αριστεράς, κεντροαριστεράς και οικολογίας.

Μέτωπο δημοκρατίας «από τα κάτω»! Για να γίνει επιλογή του πολίτη η ενεργός παρουσία στο αγώνα για την αλλαγή, από τη βάση των διεκδικήσεων κάθε περιοχής και κοινωνικού σώματος.

*Ο Χάρης Τσιόκας είναι πρώην Βουλευτής, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα