Χαρίτσης: “Αιδώς, κ. Μητσοτάκη! Κάπου να μπει ένα όριο στη δημαγωγία”
Διαβάζεται σε 4'
Ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Χαρίτσης στο κυριακάτικο σημείωμά του στα social media.
- 06 Απριλίου 2025 11:36
O Aλέξης Χαρίτσης έθιξε μία σειρά σημαντικών ζητημάτων με το κυριακάτικο σημείωμά του στο facebook.
Ιδού:
Καλημέρα σε όλες και όλους. Αυτές είναι οι σημειώσεις μου για την εβδομάδα που πέρασε.
1. Στην ομιλία μου στη Βουλή στη συζήτηση για τους εξοπλισμούς τόνισα τα εξής:
«Για τη Νέα Αριστερά η όποια γεωπολιτική αστάθεια υπάρχει πρέπει να απαντηθεί με τη σταθερή αποφυγή της σύγκρουσης.
Στεκόμαστε αταλάντευτα απέναντι στη λογική ότι «αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο», με την οποία μας προϊδέασε από νωρίς ο κ. Μπορέλ για την μεταστροφή της Ευρώπης στον μιλιταρισμό και την πολεμική οικονομία.
Η Ιστορία έχει δείξει ότι όποτε εφαρμόστηκε η ανατριχιαστική αυτή ρήση, έφερε τον όλεθρο και την καταστροφή. Το έχουν αποδείξει με τον πιο σκληρό τρόπο και με λουτρά αίματος οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι.
Εμείς λοιπόν απαντάμε: «όποιος θέλει την ειρήνη, αγωνίζεται για την ειρήνη».
2. Σε αυτήν την εποχή της παγκόσμιας αποσταθεροποίησης και της γενικευμένης αστάθειας, μια χώρα πρέπει δείχνει αυξημένη προσοχή στις κινήσεις που κάνει στην εξωτερική πολιτική.
Ο τυχοδιωκτισμός, η επιπολαιότητα και η λεκτική πλειοδοσία μπορούν να οδηγήσουν στις χειρότερες δυνατές υποχωρήσεις ή ακόμα και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Το πιο επικίνδυνο όμως είναι να κάνει κανείς εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στο εκλογικό ακροατήριό του, όπως έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
κ. Μητσοτάκη, μην διανοηθείτε να εργαλειοποιήσετε τα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής για να δραπετεύσετε από το αδιέξοδό σας στο εσωτερικό της χώρας. Μην διανοηθείτε να μετατρέψετε την κυβερνητική κρίση σε εθνική κρίση.
3. Ο Τραμπ έκανε πράξη όσα αδιανόητα είχε εξαγγείλει με την μονομερή επιβολή δασμών σε όλους σχεδόν τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Κήρυξε στην πραγματικότητα έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Απέναντι στην πρόκληση Τραμπ, ασφαλώς η αποσβολωμένη σήμερα Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη και να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων, να μην πάει κάθε κράτος-μέλος σε μεμονωμένες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Χρειάζεται όμως κάτι πολύ περισσότερο. Πλήρης αλλαγή πορείας. Ένα άλλο μοντέλο οικονομικής πολιτικής που θα βάλει σε προτεραιότητα τους εργαζόμενους και το περιβάλλον, ένα μοντέλο στους αντίποδες της πολεμικής οικονομίας και των μεγάλων συμφερόντων.
4. Φρίκη! Σύμφωνα με την UNRWA, στη Γάζα κάθε μέρα σκοτώνονται ή τραυματίζονται 100 παιδιά. Ο Νετανιάχου συνεχίζει ακάθεκτος τη γενοκτονία και ο κ. Μητσοτάκης τον αγκαλιάζει. Παρά το αίμα που χύνεται, παρά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Όχι στο όνομά μας κ. Μητσοτάκη! Δεν αξίζει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες αυτή η ντροπή!
5. Ντροπιαστικά όμως ήταν και όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ.
Είναι δυνατόν να κατηγορεί την αντιπολίτευση ή δεν ξέρω ποιες άλλες σκοτεινές δυνάμεις για συγκάλυψη; Μα πόσο θράσος πια!
Λες και μπορεί να συγκαλύψει ένα έγκλημα κάποιος που δεν έχει την κρατική εξουσία.
Λες και δεν ήταν η κυβέρνηση που μπάζωσε τον τόπο του εγκλήματος, καταστρέφοντας κρίσιμα στοιχεία.
Λες και δεν ήταν το Μαξίμου που ενορχήστρωσε την προκλητική φάρσα με την Προανακριτική για τον Τριαντόπουλο.
Αιδώς, κ. Μητσοτάκη! Κάπου να μπει ένα όριο στη δημαγωγία και τα αλά Τραμπ fake news.
6. Είναι προφανές ότι η ο κυβερνητικός μηχανισμός δίνει τα ρέστα του για να σπάσει το μέτωπο των Τεμπών και να σπείρει τη σύγχυση. Δεν πρέπει να τους περάσει. Στηρίζουμε τον αγώνα των ανθρώπων που αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Η διάσπαση μόνο την κυβέρνηση ευνοεί.
7. Χτες εκπροσώπησα τη Νέα Αριστερά στο 1ο Συνέδριο του ΚΟΣΜΟΣ, αποδεχόμενος την τιμητική πρόσκληση του συντρόφου και φίλου Πέτρου Κόκκαλη, ενός από τους πιο ωραίους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στην πολιτική.
Στην ομιλία μου επανέλαβα μια από τις θεμελιώδεις αντιλήψεις του κόμματός μας: «Το ζήτημα του οικολογικού μετασχηματισμού δεν είναι τεχνικό∙ είναι βαθιά πολιτικό. Η μάχη για κοινωνική δικαιοσύνη πηγαίνει μαζί με τη μάχη για κλιματική δικαιοσύνη. Το κόκκινο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το πράσινο — ούτε το πράσινο χωρίς το κόκκινο».