Χαρίτσης για 21η Απριλίου: Σήμερα είναι μέρα δημοκρατικής επαγρύπνησης
Διαβάζεται σε 2'Στην εκδήλωση μνήμης του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-74 στο πάρκο Ελευθερίας βρέθηκε, το πρωί της Κυριακής, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των αγωνιστών κατά της χούντας των συνταγματαρχών.
- 21 Απριλίου 2024 20:29
«Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Τίποτα δεν χαρίζεται» σημειώνει ο Αλέξης Χαρίτσης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την παρουσία του στην εκδήλωση μνήμης του Συνδέσμου Φυλακισθέντων κι Εξορισθέντων 1967-74 στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ ΕΣΑ).
«Ούτε η δημοκρατία είναι αυτονόητη, ούτε η ελευθερία χαρίζεται. Απαιτούν αγώνες. Απαιτούν θυσίες. Απαιτούν διαρκή εγρήγορση», τονίζει ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, επισημαίνοντας ότι η σημερινή μέρα, 57 χρόνια μετά το φασιστικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, έχει πολλαπλά νοήματα.
Σημειώνει ότι «είναι μέρα μνήμης για την καταστροφή που έφερε η χούντα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε την κατάλυση της δημοκρατίας, τις φυλακές, τις εξορίες, τα βασανιστήρια, την ασφυξία και την πολιτιστική κατάπτωση. Την Κύπρο».
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι είναι μέρα τιμής «για όσες και όσους αναμετρήθηκαν με το μπόι της Ιστορίας κι έπραξαν το καθήκον τους απέναντι στη δημοκρατία. Για όσες και όσους υπερασπίστηκαν την ανθρωπιά και τον πολιτισμό απέναντι στην κτηνωδία και τη βαρβαρότητα. Σήμερα κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στο μεγαλείο του αντιδικτατορικού αγώνα».
«Μα πάνω απ’ όλα», τονίζει ο κ. Χαρίτσης, «σήμερα είναι μέρα δημοκρατικής επαγρύπνησης».
«Να μη δώσουμε ούτε μια σπιθαμή εδάφους στους νοσταλγούς του σκότους. Να μη δείξουμε καμία ανοχή στον ιστορικό αναθεωρητισμό. Όχι, ‘η χούντα δεν είχε και τα καλά της’. Η χούντα ήταν όλεθρος και μόνο» σημειώνει, προσθέτοντας ότι η σημερινή μέρα υπενθυμίζει το «επιτακτικό καθήκον μας να υπερασπιστούμε τις μεγάλες δημοκρατικές κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης».
Επίσης, «να παλέψουμε με σθένος ενάντια σε όλους τους παράγοντες που φαλκιδεύουν τη σημερινή δημοκρατία: την τρομακτική συγκέντρωση ισχύος στα μεγάλα συμφέροντα, την ολοένα διογκούμενη ανισότητα, την αποστασιοποίηση του πολιτικού συστήματος από τα προβλήματα των πολιτών, το μαύρο μέτωπο του ακροδεξιού λαϊκισμού και της αντιπολιτικής, την αδιαφορία και τον κυνισμό».
«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Θέλει συμμετοχή και πάθος η δημοκρατία» καταλήγει ο κ. Χαρίτσης.