Χαρίτσης: “Η μεγαλύτερη ευχή για το 2025”
Διαβάζεται σε 4'Η ανάρτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση με ορισμένες σημειώσεις του για την τελευταία εβδομάδα του χρόνου.
- 29 Δεκεμβρίου 2024 12:29
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης παραθέτει κάποιες σημειώσεις για την τελευταία εβδομάδα του χρόνου.
Μεταξύ όσων αναφέρει ο κ. Χαρίτσης στην ανάρτησή του βρίσκονται τα στοιχεία της Eurostat για τον μέσο ετήσιο μισθό στη χώρα μας, το “στρεβλό μοντέλο Μητσοτάκη”, η ανάγκη αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας, το πολύνεκρο δυστύχημα της Ρόδου και η γενοκτονία στη Γάζα.
Ο κ. Χαρίτσης αναφέρεται και στον πυρήνα της πολιτικής της Νέας Αριστεράς ενώ “κλείνει” την ανάρτησή του με τη μεγαλύτερη ευχή για το 2025.
Η ανάρτηση του Αλέξη Χαρίτση
«Καλημέρα και χρόνια πολλά. Αυτές είναι οι σημειώσεις μου για την τελευταία εβδομάδα του χρόνου.
1. Τα στοιχεία της Eurostat αποτελούν κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο μέσος ετήσιος μισθός στη χώρας μας (μετρημένος σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) είναι ο χαμηλότερος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επαναλαμβάνω: ο χαμηλότερος. Η δε αύξηση των μισθών στην Ελλάδα το 2023 ήταν τέταρτη από το τέλος σε όλη την ΕΕ. Παρά την έκρηξη των κερδών για τις εισηγμένες εταιρείες, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων μειώνεται. Δεν έτυχε, πέτυχε. Η καθήλωση των μισθών αποτελεί πυλώνα του οικονομικού μοντέλου Μητσοτάκη.
2. Αυτό που δείχνει η μεγάλη εικόνα της Eurostat, το βλέπουμε ανά περίπτωση στις μεγάλες επιχειρήσεις. Η αστυνομία επιτέθηκε στους εργαζόμενους της efood έξω από τα γραφεία της εταιρίας.
Οι συγκεντρωμένοι διανομείς διεκδικούσαν τα στοιχειώδη δικαιώματα που προβλέπονται σε μια σχέση εξαρτημένης εργασίας. Το 2023 η efood πέτυχε ρεκόρ κερδοφορίας, με 41,618 εκατομμύρια κέρδη έναντι 36,777 εκατομμυρίων την προηγούμενη χρονιά. Ακόμα και στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι βλέπουν τη θέση τους να επιδεινώνεται. Και για να αλλάξει αυτό χρειάζεται ενα νέο εργατικό κίνημα που θα μάχεται και θα διεκδικεί συλλογικές συμβάσεις εργασίας- αυτό που δεν θέλει η κυβέρνηση και οι εργοδότες.
3. Το ζήτημα της αναδιανομής του πλούτου αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής της Νέας Αριστεράς. Αναδιανομή σημαίνει φορολόγηση του πλούτου και αύξηση μισθών και συντάξεων.
Αναδιανομή σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη. Για αυτό το λόγο θα επιμείνουμε στην πρόταση που καταθέσσαμε και ως τροπολογία στη Βουλή: 1000 ευρώ κατώτατος μισθός. Όχι το 2030, όχι το 2027. Τώρα. Για να αποκατασταθεί η αδικία που ξεκίνησε το 2012 σε βάρος των εργαζόμενων.
4. Το μοντέλο Μητσοτάκη δεν είναι όμως στρεβλό μόνο γιατί είναι άδικο, αλλά και γιατί δεν είναι βιώσιμο.
Το είδαμε πολύ καθαρά αυτές τις μέρες με την πλημμύρα στην Παραλιακή. Η πολυδιαφημισμένη «Αθηναϊκή Ριβιέρα» των πανάκριβων πολυτελών κατοικιών γέμισε λύματα γιατί οι υποδομές της είναι ανεπαρκείς και δεν συντηρούνται όπως πρέπει, παρά τον πακτωλό κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αρκεί μια βροχή για να καταρρεύσει η βιτρίνα μιας ανάπτυξης με σαθρά θεμέλια.
5. Δεν θα σταματήσουμε να το λέμε: Στα χρόνια της κλιματικής κρίσης η αναβάθμιση των υποδομών δεν είναι πολυτέλεια, αλλά επείγουσα ανάγκη για τις ζωές μας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να διαμορφώσει ένα εθνικό σχέδιο μακράς πνοής για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας, ακολουθεί την τακτική του άρπα-κόλλα και σπαταλά εκατομμύρια σε project που εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο ημετέρους. Πρόκειται για μια κοντόθωρη, καταστροφική επιλογή.
6. Έχει περάσει μια βδομάδα από το πολύνεκρο δυστύχημα της Ρόδου, όπου σκάφος του Λιμενικού συγκρούστηκε με βάρκα μεταναστών, και ακόμα δεν μπορεί να βρεθεί επαφή με τους επιζώντες.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχει κάτι που θέλει να κρύψει η κυβέρνηση; Ζητάμε σαφείς απαντήσεις, ζητάμε να χυθεί άπλετο φως σε όλα τα ναυάγια με πρόσφυγες και μετανάστες, από την Πύλο ως τη Ρόδο. Η Μεσόγειος δεν μπορεί να είναι θάλασσα-νεκροταφείο.
7. Παράξενες ευαισθησίες.
Ορισμένοι εξεγείρονται με μια αλληγορική εικόνα που καταγγέλλει τη γενοκτονία στη Γάζα, αλλά όχι με την ίδια τη γενοκτονία.
Εμείς από την άλλη εξεγειρόμαστε με το μακελειό των χιλιάδων αθώων και παλεύουμε για να σταματήσει. Αγωνιζόμαστε για μια συλλογική ηθική που θα στηρίζει τους αδύναμους και τους κατατρεγμένους.
Και η μεγαλύτερη ευχή για το 2025 είναι αυτή η ηθική είναι να γίνει πιο ισχυρή για να κάνει τον κόσμο μας πιο ανθρώπινο».