Χαρίτσης: Η καθεστωτική αλαζονεία του Μητσοτάκη προκαλεί ζημιά στη δημοκρατία

Διαβάζεται σε 5'
Αλέξης Χαρίτσης
Αλέξης Χαρίτσης EUROKINISSI

Η ανασκόπηση της εβδομάδας από τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση. Τραμπ, ΕΕ και Τέμπη στο επίκεντρο.

Οι ανησυχητικές εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ, η “μηδενική στρατηγική” της Ελλάδας και οι κυβερνητικοί τριγμοί που προκαλεί η πολύκροτη υπόθεση των Τεμπών και το αίτημα χιλιάδων πολιτών για δικαιοσύνη βρέθηκαν στο επίκεντρο της εβδομαδιαίας ανασκόπησης του προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση.

Αναλυτικά αναφέρει:

1. Έχουμε νέο σερίφη, μάς ενημέρωσε (και μας προειδοποίησε) στο Μόναχο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς. Με μια τοποθέτηση τύπου Φαρ Ουέστ, ο Βανς έκανε προπαγάνδα υπέρ του ρατσιστικού AfD και της Φαιάς Διεθνούς της Ακροδεξιάς τη οποίας ηγείται ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δεν ήταν εξοργιστικός μόνο γιατί ο λόγος του ήταν βαθιά αντιδραστικός σε βαθμό που θύμισε τις πιο σκοτεινές στιγμές της Ιστορίας. Εξίσου σημαντικό είναι ότι παραβιάζει κάθε διπλωματικό κανόνα και ποδοπατά την κυριαρχία των ευρωπαϊκών κρατών, παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα στις εκλογές στη Γερμανία.

2. Και για όποιον δεν κατάλαβε ότι οι τραμπικές ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την ΕΕ ως άβουλη αποικία τους, ήρθε ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία Κιθ Κέλογκ να ανακοινώσει ότι η Ευρώπη δεν θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Απίστευτα αυτοκρατορική αλαζονεία, εξοργιστική περιφρόνηση των ευρωπαϊκών δημοκρατιών, προκλητική αδιαφορία για τη διεθνή νομιμότητα. Οι ευρωπαίοι ηγέτες τρέχουν τώρα με έκτακτες Συνόδους Κορυφής να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Η κατάσταση όμως θα ήταν πολύ διαφορετική και η άμυνα στον τραμπισμό πολύ πιο ισχυρή, αν οι Ευρωπαίοι δεν είχαν εμπλακεί (και πολλοί από αυτούς πρωτοστατήσει) στο απολύτως άσκοπο σφαγείο της Ουκρανίας, αν δεν είχαν πλειοδοτήσει στο μιλιταρισμό, αν είχαν χαράξει μια στρατηγική εμβάθυνσης της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας της Ευρώπης. Τώρα το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι και θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπεί μέσα.

3. Η στροφή των ΗΠΑ δείχνει πόσο επικίνδυνα κοντόφθαλμη είναι η εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός μάς γύρισε πίσω στο δόγμα Παπάγου, δηλαδή στην αντίληψη ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Στο Ουκρανικό και το Μεσανατολικό τα έδωσε όλα στις ΗΠΑ, χωρίς η χώρα μας να κερδίσει κανένα απολύτως αντάλλαγμα, την ώρα που ο Ερντογάν ισχυροποιούσε τη θέση της Τουρκίας.

Τώρα που ανατρέπεται η αμερικανική πολιτική στην Ουκρανία και ο Τραμπ τα βρίσκει με τον Πούτιν, η ελληνική εξωτερική πολιτική βρίσκεται επί ξύλου κρεμάμενη. Μπαίνουμε στην εποχή όπου οι διεθνείς σχέσεις μετατρέπονται σε εμπορικά «ντιλ», τα σύνορα αλλάζουν κατά το δοκούν και απέναντι στη διεθνή νομιμότητα δεν κρατιούνται ούτε τα προσχήματα.

Σε αυτή τη σκοτεινή εποχή η Ελλάδα δεν έχει στρατηγική. Μόνη έγνοια του κ. Μητσοτάκη να εμφανίζεται ως ο βασικός προπομπός για τη μετατροπή της Ευρώπης σε πολεμική οικονομία. Η νέα κούρσα εξοπλισμών, κατ’ εντολή του νέου σερίφη, θα έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

4. Οι δηλώσεις Φλωρίδη αποδεικνύουν ότι η συγκάλυψη και η προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης αποτελούν τους πυλώνες της κυβερνητικής στάσης για τα Τέμπη. Είναι αδιανόητο ο υπουργός Δικαιοσύνης να σπεύδει να βγάζει πορίσματα με βάση τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας ή να λέει εντέχνως ανακρίβειες -όπως για το μονταρισμένο ηχητικό. Επιπλέον, ο κ. Φλωρίδης ακολουθώντας τις μεθόδους Τραμπ, μιλάει για «λαϊκά δικαστήρια». Η κοινωνία δεν ζητάει αυτό. Ζητάει από τη Δικαιοσύνη να πράξει το καθήκον της. Και από την κυβέρνηση να σταματήσει τη συγκάλυψη.

Οι δηλώσεις Φλωρίδη θα υπάγονταν στην κατηγορία της ακραίας γραφικότητας, αν δεν ήταν επικίνδυνα τοξικές για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Ένας υπουργός Δικαιοσύνης που παρεμβαίνει στην υπόθεση των Τεμπών πέρα από κάθε δεοντολογία, δεν μπορεί να παραμένει στη θέση του.

5. Με την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας η κυβέρνηση κλιμάκωσε τον θεσμικό κατήφορό της. Ο κ. Τασούλας στην κοινωνική συνείδηση έχει ταυτιστεί με τη συγκάλυψη των Τεμπών και τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Ξεκινάει τη θητεία του με μειωμένο κύρος και χωρίς τη συναίνεση των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης όμως αδιαφορεί και για το κύρος των θεσμών και για τη βούληση των πολιτών. Η καθεστωτική αλαζονεία του προκαλεί ζημιά στη δημοκρατία.

Η Νέα Αριστερά με την αποχή της από την τελευταία ψηφοφορία έστειλε μήνυμα προς έναν και μόνο αποδεκτή: τον πρωθυπουργό της συγκάλυψης κ. Μητσοτάκη. Και τώρα τον περιμένουμε στη Βουλή για να απολογηθεί: στην προ ημερήσιας συζήτηση και στην πρόταση δυσπιστίας που να είναι βέβαιος ότι θα ακολουθήσει.

6. Τα προοδευτικά κόμματα πρέπει να στηρίξουν με ανιδιοτέλεια τον αγώνα για τα Τέμπη, χωρίς άχαρους διαγκωνισμούς και αχρείαστες περιχαρακώσεις.
Ταυτόχρονα, η προοδευτική αντιπολίτευση πρέπει να συντονιστεί για να διεκδικήσει ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό σχέδιο με στόχο να γίνει ο σιδηρόδρομος ασφαλής, σύγχρονος και γρήγορος. Η Ελλάδα χρειάζεται ενιαίο δημόσιο σιδηροδρομικό φορέα για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

7. Το Μαξίμου παίζει τα ρέστα του για τα Τέμπη. Υπό την ασφυκτική πίεση της λαϊκής κατακραυγής, ο καθεστωτικός κυβερνητικός μηχανισμός προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να δημιουργήσει σύγχυση και να εκτρέψει τη συζήτηση.

Πλανώνται όμως πλάνη οικτρά. Η προπαγάνδα δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες που θέλουν καθαρές απαντήσεις γιατί χάθηκαν 57 άνθρωποι, γιατί ο σιδηρόδρομος έφτασε σε αυτό το χάλι, γιατί δεν έχει γίνει τίποτα δύο χρόνια τώρα για να βελτιωθεί η κατάσταση. Οι πολίτες θέλουν όλη την αλήθεια για το πώς και γιατί έγινε η συγκάλυψη, απαιτούν την απόδοση δικαιοσύνης για όλους τους υπεύθυνους του εγκλήματος.

Στις 28 Φλεβάρη, δύο χρόνια από την τραγωδία, όλη η Ελλάδα θα βγει στους δρόμους για να απαιτήσει Αλήθεια και Δικαιοσύνη.”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα