Χαρίτσης: Πράξη ευθύνης με το βλέμμα στο μέλλον η αποχώρησή μας

Διαβάζεται σε 3'
Αλέξης Χαρίτσης
Αλέξης Χαρίτσης Dimitris Kapantais / SOOC

Η αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία, στόχος της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, δήλωσε ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα. Μίλησε για «βήματα στέρεα» προς τη δημιουργία νέου φορέα.

«Πράξη ευθύνης» χαρακτήρισε την ανεξαρτητοποίηση βουλευτών και την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της τάσης των «6+6» ο Αλέξης Χαρίτσης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δελτίο του ANT1.

Ο φερόμενος ως πιθανότερος επικεφαλής της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας που θα αποτελείται από τους 9 αποχωρήσαντες βουλευτές και τους δύο (Τσακαλώτος, Πέρκα) που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα, σημείωσε πως «εμείς αποχωρήσαμε από ένα κόμμα που δεν είμαστε περαστικοί, ούτε χθεσινοί. Το χτίσαμε μετά από πολλά χρόνια», δηλώνοντας πως αυτό «είναι μια πράξη ευθύνης» αφού σήμερα «έχουμε μια κυβέρνηση της δεξιάς του κ.Μητσοτάκη που είναι παντοδύναμη και μια αξιωματική αντιπολίτευση που διολισθαίνει στην απαξίωση».

Ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει «προγραμματικές παλινωδίες», «αυταρχικές συμπεριφορές» και «απουσία πολιτικού σχεδίου».

Τι οδήγησε στην αποχώρηση

Μιλώντας για τους λόγους που τα στελέχη αυτά οδηγήθηκαν στην αποχώρηση, ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι έγινε «για λόγους που έχουν να κάνουν και με την πολιτική, και με την ιδεολογία και με την δημοκρατία μέσα στο κόμμα».

Διευκρίνισε πως «εμείς δεν βγήκαμε στα ΜΜΕ να κάνουμε κριτική» ενώ απαντώντας σχετικά με τη μη αποδοχή αξιωμάτων από τον Στέφανο Κασσελάκη μίλησε για άλλη αντίληψη για την πολιτική αφού «δεν είναι ζήτημα ενός deal σε κεντρικό επίπεδο των στελεχών».

Ο πρώην υπουργός μίλησε για έναν ΣΥΡΙΖΑ που οδηγείται σε «μετάλλαξη», σημειώνοντας πως «το τιμόνι γυρίζει όχι μόνον προς τα δεξιά αλλά και προς την απαξίωση και την ανυποληψία».

Στη βάση αυτή χαρακτήρισε την ανεξαρτητοποίηση «πράξη ελπίδας» αφού «η Ν.Δ του Μητσοτάκη στο πολιτικό γήπεδο παίζει μπάλα μόνη της». Τόνισε πως «αντίπαλος μας δεν είναι το κόμμα του κ.Κασσελάκη αλλά η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη» και στον αντίποδα να υπάρξει μια «πρόταση ριζοσπαστική και ρεαλιστική» θυμίζοντας πως «έχουμε κυβερνήσει».

Ο οδικός χάρτης

Αναφερόμενος στον οδικό χάρτη εφεξής, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως «ο πρώτος στόχος είναι να συγκροτηθεί μια κοινοβουλευτική ομάδα».

Για τα υπόλοιπα επισήμανε πως «δεν χρειάζεται βιασύνη. Θέλουμε να γίνουν βήματα σταθερά και στέρεα» και πως «θα δούμε όλα τα πολιτικά βήματα που απαιτούνται για να φτάσουμε στην δημιουργία ενός πολιτικού φορέα».

Αναφερόμενος στη δομή της προς δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας, σημείωσε πως «υπάρχουν άνθρωποι με εμπειρία και γνώσεις που μπορούν να προσφέρουν» τονίζοντας την ανάγκη για «μια αριστερά που θα διεκδικήσει και πάλι την εξουσία».

Παράλληλα, ερωτώμενος σχετικά με το αν θα προστεθούν κι άλλοι βουλευτές που τυχόν θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό». Είπε όμως ότι ο χώρος επιθυμεί «να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας και με πολλούς άλλους» όπως τις «δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας». Σε κάθε περίπτωση είπε ο Αλέξης Χαρίτσης το «βλέμμα είναι στραμένο στο μέλλον».

Αναφερόμενος στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «βεβαίως ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει την επιλογή του και είναι σεβαστή», δηλώνοντας όμως πως «θα υπερασπιστούμε τις επιτυχίες της κυβέρνησής του» εκτιμώντας πως αυτό δεν το πράττει η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα