Χαρίτσης σε ερώτηση του NEWS 24/7: Αυτό που χρειάζεται απέναντι στη δεξιά είναι ένα Λαϊκό Μέτωπο
Διαβάζεται σε 6'Ο Αλέξης Χαρίτσης απαντώντας στο NEWS 24/7 παρέθεσε έξι σημεία πάνω στα οποία μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη
- 13 Σεπτεμβρίου 2024 13:37
Για το θέμα της αριστερής αντιπολίτευσης και το σχέδιο της Νέας Αριστεράς απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σε μια περίοδο συντηρητικοποίησης της Ελλάδας τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ.
Ο κ. Χαρίτσης παρέθεσε έξι προτάσεις της Νέας Αριστεράς προκειμένου να σκιαγραφηθούν εάν μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως συνέβη με το Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία.
Η ερώτηση του NEWS 24/7 και του Νίκου Γιαννόπουλου:
Πώς αντιλαμβάνεστε τον όρο αριστερή αντιπολίτευση; Το σχέδιο που επεξεργάζεστε μπορεί να είναι βιώσιμο σε μια Ελλάδα που συντηρητικοποιείται διαρκώς;
Η απάντηση του Αλέξη Χαρίτση:
«Καταρχάς έχετε δίκιο. Και η Ελλάδα και η Ευρώπη συντηρητικοποιούνται διαρκώς. Οι τελευταίες εξελίξεις και στη Γερμανία και στη Γαλλία δείχνουν τάση με ολοένα και πιο απειλητικούς όρους. Αυτό συμβαίνει γιατί απουσιάζει η ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση. Δεν πείθονται τα λαϊκά στρώματα, δεν πείθεται η κοινωνική πλειοψηφία ότι μπορεί να υπάρξει, ότι υπάρχει σήμερα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο που μπορεί ευθέως να αντιπαρατεθεί ευθέως με τη δεξιά, σκληρή αντικοινωνική πολιτική του κ. Μητστοτάκη.
Αυτό που χρειάζεται και απέναντι στη δεξιά του κ. Μητσοτάκη είναι ένα Λαϊκό Μέτωπο όπως έγινε στη Γαλλία. Τι έγινε όμως εκεί; Υπήρξε ένα μέτωπο που πάτησε σε μια πολύ στέρεα προγραμματική βάση, η οποία πολεμήθηκε λυσσαλέα από τις συστημικές δυνάμεις. Η κινδυνολογία και η καταστροφολογία που υπήρξε στα κυρίαρχα συστημικά μέσα της Γαλλίας ήταν άνευ προηγουμένου. Και αυτό γιατί ήταν ένα πρόγραμμα που ξέρει με ποιους θέλει να πάει και ποιους έχει απέναντι. Ξέρει ποιους θέλει να εκπροσωπήσει και με ποιους θέλει να συγκρουστεί. Αυτό που απουσιάζει σήμερα στη χώρα μας. Επειδή ακριβώς πρέπει να δίνουμε περιεχόμενο στην πολιτική αντιπαράθεση και να δίνουμε περιεχόμενο σε αυτό που ονομάζουμε αριστερό πρόγραμμα, θα ήθελα να σας καταθέσω σήμερα έξι βασικές προτάσεις της Νέας Αριστεράς, ως ένα αρχικό πεδίο για να δούμε αν και που μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις με άλλες δυνάμεις.
Στο ζήτημα της ακρίβειας, πρώτα από όλα. Θα μιλήσουμε για έλεγχο τιμών και πλαφόν σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας για να σταματήσει αυτή η αισχροκέρδια που παρατηρούμε σήμερα στα σουπερμάρκετ; Θα μιλήσουμε για τον μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά ήδη διαβίωσης όπως έγινε στην Ισπανία; Θα μιλήσουμε για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με αυξήσεις μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πάνω από το επίπεδο του πληθωρισμού για να μην ροκανίζονται οι αυξήσεις από τον τιμάριθμο;
Στο ζήτημα της υγείας, όπου δεν έχουμε απλά μια οπισθοχώρηση, έχουμε διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεωργιάδη. Για να σταθεί το ΕΣΥ στα πόδια του, για να παραμείνουν οι γιατροί, χρειάζεται γεναία μισθολογική αύξηση, διπλασιασμό των αποδοχών των γιατρών. Δημοσιονομικό κόστος 500 εκατ. ευρώ ετησίως, είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής αν θα στηρίξεις το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του.
Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγειινά. Προσλήψεις για να καλυφθούν τα 20.000 κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο σύστημα. Αυτά θα μας φτάσουν στον μέσο όρο πανευρωπαϊκά στο επίπεδο δαπάνης στην υγεία.
Στο ζήτημα της ενέργειας που πλήττει νοικοκυριά, επιχειρήσεις, βιομηχανία. Πλαφόν στη λιανική και χονδρική τιμή του ρεύματος. Αυτό που γίνεται στην χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα δεν έχει αντίστοιχο σε όλη την Ευρώπη. Μπαίνουν 8 το βράδυ οι ηλεκτροπαραγωγοί και βάζουν ότι τιμή θέλουνε. Πέντε και έξι φορές πάνω από το κόστος, κλειδώνουν αυτή τη τιμή και αισχροκερδούν απέναντι στην κοινωνία και την οικονομία.
Δημόσιος σχεδιασμός των ΑΠΕ με την κοινωνία μπροστά, με ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ που εκρεμμεί εδώ και 5 χρόνια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για να μπορούν να λυμαίνονται την αγορά συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, πρωταγωνιστικός ρόλος της κοινωνίας με ενεργειακές κοινότητες οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, παραγωγικές μονάδες, να δοθεί η δυνατότητα στην παραγωγή να βάλουν ΑΠΕ. Και φυσικά, το κρίσιμο, διασφάλιση τυο σημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των δικτύων στην ηλεξκτική ενέργεια και στο αέριο.
Στέγη. Ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο απασχολεί αυτή τη στιγμή νέα ζευγάρια, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γιατρούς, αστυνομικούς, δημόσιος υπαλλήλους. Κατάργηση της Golden Visa. Δραστικός περιορισμός του Airbnb σε όλη την επικράτεια. Ενίσχυση της προσφοράς κατοικίας. Έχουμε πρόβλημα με την προσφορά και η κυβέρνηση έχει αφήσει και την ευκαιρία του ταμείου Ανάκαμψης ανεκμετάλλευτη, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία. Στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία δημόσιου οργανισμού κατοικίας για να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα αυξήσει την προσφορά. Αναβάθμιση φοιτητικών εστιών και προγράμματα μαζί με τους δήμους για να στηριχθεί η φοιτητική στέγη.
Και φυσικά, ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα, που αφορά το ότι σήμερα οικογένειες μπορεί να χάσουν το σπίτι τους για λίγες χιλιάδες ευρώ. Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και αναδιάρθρωση του πτωχευτικού κώδικα για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.
Πέμπτο ζήτημα. Πολιτική Προστασία και Κλιματική Κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία. Το βλέπουμε στη Θεσσαλία, το βλέπουμε στην Κρήτη. Εκεί που προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν τους φορείς διαχείρησης του νερού. Καμία ιδιωτικοποίηση σε φορέα διαχείρησης υδάτων. Καμία κερδοσκοπία στο φυσικό αγαθό του νερού. Έργα υποδομής που λείπουν και ως προς την Πολιτική Προστασία με τη φωτιά στην Αττική που έφτασε στο Χαλάνδρι να σβήσει. Αυτό που χρειάζεται είναι η ενοποίηση όλων των υπηρεσιών δασοπροστασίας κάτω από μια αρχή, να μπει ένα τέλος στον κατακερματισμό. Να μπει ένα τέλος σε αυτή τη σκανδαλώδη διαχείρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία μερήμνησε ώστε το 1% να πάει στην Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατάφερε μέχρι ακι τον Ιούνιο να απορροφήσει το 1%. Το 1% του 1%.
Έκτο, αλλά προφανώς όχι έσχατο, η εργασία. Αυτό που χρειάζεται είναι συλλογικές συμβάσεις με καθολική εφαρμογή για όλους τους εργαζόμενους. Μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, με πρώτο αυτό για την εξαήμερη εργασία. Αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, το ΣΕΠΕ να επιστρέψει στο υπουργείο Εργασίας.
Αυτές είναι κάποιες προγραμματικές προτάσεις που μιλούν για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία και μπορούν αν ανοίξουν ένα διάλογο όσων λένε ότι επιθυμούν να πέσει η κυβέρνηση της δεξιάς αλλά δεν έχουν και την ανάλογη προγραμματική πρόταση για να πείσουν την κοινωνία πως υπάρχει άλλος δρόμος της κυβέρνησης της δεξιάς.»