Χαρίτσης: Θέλουμε συνεργασίες αλλά επί προγραμματικής βάσης – Ιλαροτραγωδία στον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 7'
Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση στα πλαίσια της 88ης ΔΕΘ
Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση στα πλαίσια της 88ης ΔΕΘ ΙΝΤΙΜΕ

Τα έξι σημεία-κλειδί που παρουσίασε ο Αλέξης Χαρίτσης για την ευρύτερη συνεργασία στην Κεντροαριστερά και οι απόψεις του για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης την Παρασκευή κατέθεσε το σχέδιο του κόμματός του, χωρίς όμως να αφήσει ασχολίαστη την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την προοπτική συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων. Κατέθεσε δε έξι σημεία προγραμματικής σύγκλισης.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε αναλυτικά τα εξής:

Για τα μέτρα της κυβέρνησης και το μοντέλο της Νέας Αριστεράς στην οικονομία

Χορτάσαμε από παραπολιτική. Ο κ. Μητσοτάκη εξήγγειλε μέτρα ανεπαρκή και καθυστερημένα. Εμείς παρουσιάσαμε αναλυτικά την πρόταση για να την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Καλύψαμε πτυχές. Μιλήσαμε για τα προβλήματα στη στέγη και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Μιλήσαμε για το τι συμβαίνει σήμερα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει βίαιη αναδιανομή πλούτου για τους λίγους. Έχουμε έκρηξη έμμεσης φορολογίας. Καρτελοποιεί την ελληνική οικονομία. Στην εργασία να καταργηθεί το εξαήμερο, είναι μία σκληρά νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα των πραγματικών ανθρώπων. Το σημερινό μοντέλο παράγει ανισότητες και καταστροφή. Θέλουμε αποκατάσταση της ισορροπίας κεφαλαίου και εργασίας. Αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών. Το κράτος πρέπει να έρθει πάλι στο προσκήνιο. Να χαράσσει πολιτικές, να έχει υπό τον έλεγχό του το τραπεζικό σύστημα. Το δημόσιο συμφέρον να μπει στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας.Το κοινωνικό κράτος δεν είναι πολυτέλεια, έχει αναπτυξιακή διάσταση. Το μεγάλο στοίχημα της εποχής είναι αυτό της κλιματικής κρίσης αλλά η κυβέρνηση βλέπει ευκαιρίες κερδοσκοπίας. Στο συνέδριό μας θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και την πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την κεντροαριστερά. Χάνουμε την ουσία. Χρειαζόμαστε πρωτίστως πρόγραμμα ευθέως αντιπαραθετικό με τη δεξιά. Την πολιτική της δεξιάς θα την νικήσει η πολιτική της αριστεράς. Η αριστερά βέβαια δεν μπορεί μόνη της, χρειάζονται συνεργασίες. Αυτή τη στιγμή τα φαινόμενα εκμαυλισμού στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεπεράσει κάθε όριο της φαντασίας. Μιλάμε για ιλαροτραγωδία. Στο ΠΑΣΟΚ η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου δεν έχει ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο. Εμείς οφείλουμε να δώσουμε περιεχόμενο στη πολιτική διαδικασία. Το έναυσμα θα το δώσει το συνέδριό μας.

Γα την Αριστερή Αντιπολίτευση και το πόσο βιώσιμο είναι το σχέδιό της

Η Ευρώπη γίνεται ολοένα και πιο συντηρητική. Απουσιάζει η ουσιαστική αντιπαράθεση και τα λαϊκά στρώματα δεν πείθονται ότι υπάρχει σχέδιο.
Το λέω με μια φράση. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα λαϊκό μέτωπο όπως έγινε στη Γαλλία που πάτησε σε μία στέρεη προγραμματική βάση. Πολεμήθηκε ατό το σχέδιο. Το περιμέναμε αυτό γιατί ήταν ένα πρόγραμμα που ήξερε ποιους ήθελε να εκπροσωπήσει.

Καταθέτω έξι σημεία σύγκλισης:

Στο ζήτημα της ακρίβειας, πρέπει να μιλήσουμε για έλεγχο των τιμών, για μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά είδη. Για τη στήριξη του εισοδήματος με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.
Στο ζήτημα της υγείας που έχουμε διάλυση. Για να σταθεί το ΕΣΥ στα πόδια του χρειάζονται στήριξη οι γιατροί αλλά και προσλήψεις. Να έρθουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τις δαπάνες της υγείας.

Στο ζήτημα της ενέργειας πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική τιμή του ρεύματος. Αυτήν την ώρα οι παραγωγοί κάνουν ότι θέλουν. Θέλουμε δημόσιο σχεδιασμό για τις ΑΠΕ με πρωταγωνιστικό ρόλο της κοινωνίας με ενεργειακές κοινότητες. Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Στο ζήτημα της στέγης κατάργηση της Golden visa και δραστικό περιορισμό του Airbnb. Ενίσχυση της προσφοράς της κατοικίας, η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύεται το ταμείο ανάκαμψης. Θέλουμε δημόσιο οργανισμό κατοικίας. Αναβάθμιση της φοιτητικής στέγης και αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης. Λέμε καμία ιδιωτικοποίηση φορέα διαχείρισης υδάτων. Έργα υποδομής για τη θωράκιση των τοπικών κοινωνιών. Για την πολιτική προστασία ενοποίηση όλων των υπηρεσιών δασοπροστασίας, τέλος ο κατακερματισμός. Και τέλος στη σκανδαλώδη διαχείριση κονδυλίων από την κυβέρνηση. Το 1% απορρόφησης κονδυλίων της κυβέρνησης δεν νοείται.

Στο ζήτημα της εργασίας συλλογικές συμβάσεις και μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών. Αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, το ΣΕΠΕ να επιστρέψει στο Υπουργείο Εργασίας.

Αυτές είναι κάποιες προτάσεις που μιλούν για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.Και ανοίγουν το διάλογο με άλλες δυνάμεις που πιστεύω ότι δεν έχουν προγραμματική πρόταση.

Για τη Θεσσαλονίκη και το σχέδιο της Νέας Αριστεράς

Έχω βαρεθεί να ακούω ωραία λόγια για τη σημασία της Θεσσαλονίκης του ρόλου της κτλ. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η Θεσσαλονίκη έχει πολύ κακή αναλογία στο πράσινο ανά κάτοικο. Υπάρχει πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κυκλοφοριακό. Πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα της ανάπτυξης της πόλης από την αρχή. Χρειάζονται παρεμβάσεις περιβαλλοντικής ισορροπίας. Το Fly Over στοιχίζει στην καθημερινότητα των κατοίκων, το μετρό έχει γίνει το μεγαλύτερο ανέκδοτο. Σχεδιάζονται πράγματα στην παραλία ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Στην πλάτη της Θεσσαλονίκης παίζονται επιχειρηματικά παιχνίδια. Μία προσπάθεια για αναπτυξιακό σχέδιο είναι απαραίτητη. Πολύ φοβάμαι όμως ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στην εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων.

Για την επιλογή της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Το πως νιώθουμε εμείς είναι δευτερεύον δεν αφορά τον κόσμο. Εχει επιβεβαιωθεί μέχρι κεραίας η κριτική μας όμως. Η απαξίωση είναι δεδομένος, όπως και ο αρχηγισμός, Είναι πια σε ακραία μορφή. Τότε είχαμε μιλήσει για μία πράξη αξιοπρέπειας και ελπίδας. Δεν μετανιώσαμε ποτέ. Μου πρότεινε ο κ. Κασσελάκης να είμαι τομεάρχης οικονομικών. Όντως. Που είναι τώρα η κριτική για τις καρέκλες; Έπρεπε να μείνω και να υποστηρίζω θέσεις όπως φοροαπαλλαγές στη μεγάλη περιουσία; Η τους εξοπλισμούς; Διαλέξαμε το δύσκολο δρόμο που βάζει φρένο στον εκφυλισμό. Θέλουμε να δώσουμε μία νέα ελπίδα στον κόσμο της Αριστεράς.

Εμείς είμαστε μπροστά στο ιδρυτικό μας συνέδριο και θα έχουμε αυτόνομη παρουσία. Χρειαζόμαστε παράλληλα και πολιτικό ρεαλισμό. Δεν κρατάμε μούτρα σε κανέναν. Θέλουμε όμως να μάθουμε τι λένε οι άλλοι. Βλέπουμε 3-4 διαφορετικούς ΣΥΡΙΖΑ, για ποιους από όλους μιλάμε; Εν τέλει θα κριθούμε από την κοινωνία για τις θέσεις μας.

Για τις συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο

Η Νέα Αριστερά ανήκει στην Αριστερά. Σήμερα αυτό που χρειάζεται η κοινωνική πλειοψηφία είναι μαχητική αντιπολίτευση. Δεν διεκδικούμε βέβαια την απόλυτη αλήθεια, θέλουμε τις συνεργασίες. Να γίνει όμως η κουβέντα πάνω σε προγραμματικά επίδικα. Εκεί θα κριθούμε όλοι, δεν είναι ζήτημα τεχνητών συγκολλήσεων ή κρυφών συμφωνιών. Εμείς στο διάλογο θα προσέλθουμε με τις δικές μας προτάσεις. Πρωτοβουλίες έχουμε πάρει ήδη όπως την πρόταση μομφής για το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δεν μας ενδιαφέρει απλά η αντικατάσταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαγράψει τη δική του πορεία, ιστορικού χαρακτήρα. Επέλεξε τη σιωπή. Και αυτό εργαλειοποιήθηκε από την ηγεσία Κασσελάκη. Έφτασε να εμφανίζεται ο Τσίπρας ως υπονομευτής. Το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής δεν μπορώ να προδικάσω. Δεν μπορώ φυσικά να υποδείξω στον κ. Τσίπρα τι στάση θα κρατήσει. Μπαίνουμε στην ονοματολογία και χάνουμε την ουσία όμως. Ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί τη δική του πορεία και εμείς τη δική μας.

Για την ακροδεξιά στην Ελλάδα και τις απαντήσεις που δίνουν τα ελληνικά κόμματα του χώρου

Είναι πανευρωπαϊκή η τάση. Δεν έχει καλύτερες απαντήσεις η ακροδεξιά από την αριστερά. Έχει απλοϊκές απαντήσεις που δίνουν εύκολη διέξοδο σε πραγματικές αγωνίες για τα πολύ μεγάλα προβλήματα. Οι μεγάλες δυνάμεις δεν δίνουν πειστικές απαντήσεις στην κοινωνία. Δεν υπάρχει σεβασμός στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου. Τότε τα αρκοδεξιά μορφώματα κερδίζουν έδαφος. Η Αριστερά πρέπει να επανέλθει σε πολιτική πρόταση.

Στη χώρα έχουμε μία πρωτοφανή θεσμική κατάπτωση. Η αποκλειστική ευθύνη είναι του κυρίου Μητσοτάκη. Το ζήτημα των υποκλοπών είναι πολύ χαρακτηριστικό. Ζήσαμε στη βουλή την εξεταστική επιτροπή-παρωδία. Άρα μπαίνει ζήτημα και θεσμικής αποκατάστασης. Στη χώρα υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας, είναι ξεκάθαρο.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα