Χαρίτσης: “Το πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι η πολιτική της ΝΔ”
Διαβάζεται σε 8'Για “ακραία υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της δημόσιας υγείας” κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Χαρίτσης στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγειας.
- 28 Νοεμβρίου 2024 18:27
Σφοδρά πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ακραία υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της δημόσιας υγείας». «Το πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι η πολιτική της ΝΔ. Η ακραία υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της δημόσιας υγείας. Αλλά και οι ανάρμοστες σχέσεις της κυβέρνησης με τα ιδιωτικά ολιγοπώλια στην Υγεία. Έχετε επιτρέψει στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο, νομιμοποιώντας την μεταφορά περιστατικών από το δημόσιο στο ιδιωτικό σύστημα υγείας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε:«Έχετε επενδύσει πολιτικά στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία στις δημόσιες δομές, χωρίς την παραμικρή ενίσχυση των νοσοκομείων με το αναγκαίο προσωπικό. Τη στιγμή, μάλιστα, που το προσωπικό του ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια burn out και το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστό εξαιτίας της υποστελέχωσης. Έχετε προβεί σε αλλεπάλληλες αλλαγές στο καθεστώς του τέως οικογενειακού, νυν προσωπικού γιατρού, κατά τρόπο τέτοιο ώστε να μην είναι ούτε προσωπικός και ενίοτε να μην είναι καν ο κατάλληλος γιατρός, υποβαθμίζοντας μάλιστα ακόμη και την έννοια της ειδίκευσης στην ιατρική επιστήμη.
Και τώρα, σήμερα, με τις σημερινές διατάξεις, προσπαθείτε να καλύψετε τα οργανικά κενά σε μεθοριακές περιοχές μέσω ευτελών κινήτρων που προσπαθούν να παρακάμψουν το κεντρικό, το βασικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από το ύψος του μισθού. Θα έλεγα ότι είστε εκτός τόπου και χρόνου. Παράγοντας με τις πολιτικές σας περισσότερη ανασφάλεια απ’ όση μπορεί να αντέξει η κοινωνία. Έχετε συγκεκριμένο σχέδιο διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Η ασφάλεια των πολιτών – αγαπημένο σας σύνθημα – δεν είναι μόνο ζήτημα «νόμου και τάξης», κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης. Είναι κοινωνικό αγαθό. Που αφορά όλες τις πτυχές της καθημερινότητας: από την εργασία και το εισόδημα μέχρι τις μετακινήσεις και την ασφάλεια δικαίου. Και βεβαίως την υγεία. Το αίτημα της ασφάλειας αφορά πρωτίστως το σύστημα υγείας».
Συνεχίζοντας, ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι 2η στην Ε.Ε. και 3η στην ευρωπαϊκή ήπειρο συνολικά σε ακάλυπτες ανάγκες υγείας, φθάνοντας το 13,1% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3,8%. Σήμερα 4 στους 10 συμπολίτες μας είναι πλήρως αποκλεισμένοι από το σύστημα υγείας. Σχεδόν, δηλαδή, η μισή χώρα ζει όπως ζούσαν οι άνθρωποι πριν από την μεγάλη επανάσταση των συστημάτων Υγείας στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν αυτό δεν είναι επιστροφή στον Μεσαίωνα, τότε τι είναι;»
Οι προτάσεις της Νέας Αριστεράς
Έπειτα, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημόσια υγεία οι οποίες περιλαμβάνουν:
- Διπλασιασμό των αποδοχών γιατρών του ΕΣΥ
- Άμεση ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.
- Προσλήψεις για να καλυφθούν τα 20.000 κενά που υπάρχουν στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας μας και αυτόματη προκήρυξη των κενούμενων θέσεων.
- Τουλάχιστον ένα 24ωρο ασφαλές και αξιόπιστο δημόσιο νοσοκομείο σε κάθε νομό. Και τουλάχιστον μία 24ωρη ασφαλής και αξιόπιστη μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρο Υγείας, ΤΟΜΥ, ΠΠΙ) ανά Δήμο.
- Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου παροχών υπηρεσιών υγείας και προστασίας δικαιωμάτων των ασθενών. Για να προστατεύεται ο πολίτης.
- Καθιέρωση πλέγματος υγειονομικής ασφάλειας, με ανάληψη ευθύνης και κόστους από την πλευρά της Πολιτείας στις περιπτώσεις ακάλυπτων αναγκών υγείας του πληθυσμού, ξεκινώντας από τις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
- Μείωση της συμμετοχής των ασθενών στην φαρμακευτική δαπάνη, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. «Αυτό φυσικά προϋποθέτει και αλλαγή του τρόπου κατανομής του clawback και της επιβάρυνσης που προκύπτει στο σύστημα από την εισαγωγή νέων φαρμάκων», σημείωσε σχετικά ο κ. Χαρίτσης.
Όλα τα παραπάνω, αποσαφήνισε, μπορούν να πραγματοποιηθούν με «αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία στο ύψος του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, ανακατεύθυνση πόρων από τον ιδιωτικό προς τον δημόσιο τομέα υγείας, αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ και όχι για την πριμοδότηση της ιδιωτικής υγείας και με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους μεγάλους ομίλους υπηρεσιών υγείας για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού σοκ στο ΕΣΥ».
“Όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς και τη μετατροπή της Ευρώπης σε πολεμική οικονομία”
Αναφορικά με τη διεθνή γεωπολιτική συγκυρία και τους «υπερεξοπλισμούς του κ. Μητσοτάκη», ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε πως «Σε αυτή τη διεθνή γεωπολιτική συγκυρία, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια ειρήνη, για τη σταθερότητα, είναι η ώρα να πούμε το μεγάλο Όχι. Όχι στην κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. Όχι στην εξελισσόμενη σφαγή στη Γάζα και στον κίνδυνο ανάφλεξης της Μέσης Ανατολής. Όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς και τη μετατροπή της Ευρώπης σε πολεμική οικονομία. Εμείς, στη Νέα Αριστερά, είμαστε απολύτως σαφείς. Και ξεκινήσαμε από πέρσι. Καταψηφίζοντας τις στρατιωτικές δαπάνες στον Προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Χθες κάλεσα και δημόσια τα κόμματα της προοδευτικής και αριστερής αντιπολίτευσης να συμπορευτούν μαζί μας. Να καταψηφίσουμε από κοινού φέτος τους υπέρογκους και αδιαφανείς υπερεξοπλισμούς του κ. Μητσοτάκη. 2,5δισ. για το 2024. 2,5δισ. για το 2025. Και περιμένω την απάντησή σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης. Θα συνταχθείτε μαζί μας ή θα βάλετε πλάτη στον κ. Μητσοτάκη;»
Για το Λαϊκό Μέτωπο
«Ένα Λαϊκό Μέτωπο δεν είναι θέμα παζαριού μεταξύ προσώπων και συμφωνιών κορυφής πίσω από κλειστές πόρτες», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς και πρόσθεσε πως «είναι θέμα προγραμματικών συγκλίσεων σε μείζονα ζητήματα. Κι εδώ τίθενται ερωτήματα. Θα υπερασπιστεί, για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ την Πολιτική Συνοχής έναντι των περικοπών υπέρ των αμυντικών δαπανών; Θα ανακαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις προτάσεις για φοροαπαλλαγές στα μεγάλα εισοδήματα; Ο δρόμος για να ανακτήσει την αξιοπιστία της η Αριστερά στη χώρα μας είναι μακρύς. Μέχρι όμως όλοι αυτοί να αποφασίσουν με ποιους θα παν και ποιους θα αφήσουν, η Νέα Αριστερά είναι εδώ για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Με τόλμη και ρεαλισμό. Ριζοσπαστικά και τεκμηριωμένα. Γιατί η Αριστερά θα ανακτήσει την αξιοπιστία της, πριν από όλα, αν λέει αυτό που πρεσβεύει αν και πρεσβεύει αυτό που λέει».
Το ένταλμα Νετανιάχου και η στάση της κυβέρνησης
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει για τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη σχετικά με το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σε βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα συλληφθεί εφόσον έρθει στην Ελλάδα.
«Καλώ, λοιπόν, τον κ. Μητσοτάκη. Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, μιας χώρας που διαχρονικά στηρίζει την εξωτερική της πολιτική στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, να απαντήσει ευθέως τι σημαίνει αυτή η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Εφαρμόζει ή όχι η χώρα μας τις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όπως οφείλει εκ των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Καταστατικό του, που έχει κυρωθεί με νόμο ήδη από το 2002; Θα εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης στον Νετανιάχου ή τον Γκαλάντ εφόσον βρεθούν στα όρια δικαιοδοσίας της, ναι ή όχι; Γιατί ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, η εφαρμογή των αποφάσεων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, δεν είναι λόγια του αέρα ούτε γίνονται α λα καρτ», είπε ο κ. Χαρίτσης.
Για την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Τέλος, για την υπερψήφιση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο κ. Χαρίτσης είπε: «Χθες, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ενέκρινε μεν, με ισχνή πλειοψηφία δε. Με την μικρότερη αποδοχή από ποτέ στο ευρωκοινοβούλιο. Συγχαρητήρια και στους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ που την υπερψήφισαν!
Μια νέα Κομισιόν που περιλαμβάνει πλέον και την ακροδεξιά της Ευρώπης. Η κα φον ντερ Λάιεν μπορεί να μιλάει για θρίαμβο. Εμείς οι υπόλοιποι, όμως, οφείλουμε να προβληματιστούμε για το τι σηματοδοτεί η εμφανής διχογνωμία εντός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το μέλλον.
Αύξηση των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς σημαίνει μείωση, δραματική μείωση των διαθέσιμων κονδυλίων για την Πολιτική Συνοχής – για το ΕΣΠΑ δηλαδή. Μείωση κονδυλίων για την πράσινη μετάβαση. Μείωση των κονδυλίων για δημόσιες υποδομές ανάπτυξης και ανθεκτικότητας. Και όλα αυτά σε μια εποχή που οι ανισότητες αυξάνονται. Το αποδέχονται αυτό οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας; Ακόμα χειρότερα, εδώ είναι σαφές ότι σε όλη αυτή τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, κανείς δεν μιλάει για ειρήνη. Κανείς δεν μιλάει για πρωτοβουλίες και δράσεις για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα».