Χάρτης: Πόσο στρατιωτικά ισχυρές ήταν οι χώρες της Ευρώπης το 2017
Λαμβάνοντας υπόψη πάνω από 50 παράγοντες το Global Firepower δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες την τελική κατάταξη του 2017 για την στρατιωτική δύναμη της κάθε χώρας. Πού βρίσκεται η Ελλάδα και που η Τουρκία
- 09 Ιανουαρίου 2018 13:13
Θυμίζει σε μεγάλο βαθμό video game στρατηγικής όπου για να κερδίσεις μία μάχη ή τον πόλεμο θα πρέπει να βελτιωθείς κάπου ή να πάρεις την απόφαση να θυσιάσεις κάτι. Ο λόγος για τον δείκτη PowerIndex της Global FirePower ο οποίος βασίζεται σε πάνω από 50 παράγοντες για τον προσδιορισμό της βαθμολογίας.
Η φόρμουλα που έχει αναπτύξει η Global Firepower επιτρέπει, σύμφωνα με την ίδια, επιτρέπει σε μικρότερα, αν και πιο τεχνολογικά προηγμένα, έθνη να ανταγωνίζονται με μεγαλύτερες αλλά λιγότερο ανεπτυγμένες στρατιωτικά χώρες. Τροποποιητές (με την μορφή μπόνους και ποινών) προστίθενται για να βελτιώσουν περαιτέρω την λίστα.
Για παράδειγμα η βαθμολόγηση δεν εξαρτάται απλώς από τον συνολικό αριθμό όπλων που καταγράφονται σε μία χώρα αλλά αλλά λαμβάνεται υπόψη και η ποικιλομορφία τους στο σύνολο του αριθμού και σημασία που έχουν στην συνολική δύναμη πυρός μία χώρας. (π.χ. και τα δύο είναι πολεμικά πλοία αλλά100 ναρκαλιευτικά δεν έχουν την ίδια αξία με 10 αεροπλανοφόρα).
Παράλληλα διευκρινίζεται ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κάθε χώρας ούτε τα πυρηνικά αποθέματα. Η κατοχή πυρηνικών πριμοδοτεί την χώρα που τα κατέχει όπως πριμοδοτούνται και οι χώρες του ΝΑΤΟ λόγω του θεωρητικού καταμερισμού των πόρων.
Στον χάρτη που με βάση τα στοιχεία της GlobalFirePower διαμόρφωσε το History in a Nutshell φαίνεται ότι πρώτη δύναμη με διαφορά (όσο χαμηλότερη είναι η συνολική βαθμολογία τόσο πιο αμυντικά θωρακισμένη είναι η χώρα) είναι η Ρωσική Ομοσπονδία και ακολουθούν η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Τουρκία.
Η Έλλαδα με 0,4981 βαθμούς βρίσκεται αρκετά ψηλά στην κατάταξη ( στην παγκόσμια κατάταξη είναι 28η σε 133 χώρες) και ανταγωνίζεται σε στρατιωτική ισχύ πολύ μεγαλύτερα κράτη όπως για παράδειγμα η Ισπανία.