Χατζηδάκης: Επέκταση του “Ηρακλή” και νέο σχήμα σηματοδότησης για “πατέντες”

Διαβάζεται σε 3'
Κωστής Χατζηδάκης
Κωστής Χατζηδάκης EUROKINISSI

Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε ειδική αναφορά στις αποκρατικοποιήσεις που έχουν γίνει κι έχουν φτάσει τις 10 το τελευταίο διάστημα, τέσσερεις εκ των οποίων στις συστημικές τράπεζες.

Την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» κατά επιπλέον 1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (16/9) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της διυπουργικής συνέντευξης για την εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις με την Κομισιόν και σύντομα αναμένουμε θετική απάντηση», ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι, «χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχει οικονομία ώστε το τραπεζικό σύστημα να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Τα κόκκινα δάνεια

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί από το 40% τον Ιούλιο του 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο του 2024 και με την επέκταση του «Ηρακλή» αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω.

Συνολικά σε τράπεζες και services περιορίστηκαν από 92 δισ. ευρώ το 2020- 2021 σε 69 δισ. ευρώ το 2023. Το πρόγραμμα «Ηρακλής» θα αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ, σε συνεργασία με ΕΕ, προκειμένου τα «κόκκινα» δάνεια να βρεθούν στον μέσο όρο της ΕΕ.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στις αποκρατικοποιήσεις που έχουν γίνει κι έχουν φτάσει τις 10 το τελευταίο διάστημα, τέσσερεις εκ των οποίων στις συστημικές τράπεζες. Αναφέρθηκε. δε, με έμφαση και στη συγχώνευση Αττικής -Παγκρήτιας με την οποία, όπως είπε έληξε μια εκκρεμμότητα 12ετίας.

Νέα εργαλεία για την καινοτομία

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 900 εκατ. ευρώ για το 2024, που θα καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να ενισχυθεί το ΠΔΕ και να ανέλθει στα 13,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προέλθει από δύο πηγές, την ανάπτυξη της οικονομίας (2η ταχύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Μάλιστα, παρά τη μείωση των άμεσψων φόρων, το επόμενο διάστημα, προσδιόρισε την αύξηση των φορλογικών εσόδων, μέχρι το 2027, τόσο από τη μείωση της φοροδιαφυγής, όσο κι από την ανάπτυξη του ΑΕΠ στα 2,5 δισεκ. ευρώ.

Παράλληλα, ο υπουργός έκανε αναφορά σε τέσσερα σημεία για μια σύγχρονη και ανθεκτική στην κρίση οικονομία: Φορολογικά κίνητρα για δαπάνες έρευνας. Πιο συγκεκριμένα, εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών επιχορήγησης ύψους 250- 315% (από 200%) για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και 250% για συνεργασία start ups.

Όπως είπε, η αύξηση των ορίων στην start up visa σημαίνει ότι οι επενδύσεις δεν σημαίνουν μόνον ακίνητα, αλλά σημαίνουν και καινοτομία. Προανήγγειλε, επίσης, νέα δράση του ΕΣΠΑ 350 εκατ. ευρώ για συγχωνεύσεις και χρηματοδότηση του 50% του κόστους επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και περαιτέρω επιχορήγηση 10% για επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης.

«Θα υπάρξει Patent Fund από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χρηματοδότηση διεθνούς πατέντας και την ανάπτυξη Minimum Viable Patent» συμπλήρωσε σε μια προσπάθεια τόνωσης της καινοτομίας, όπου όπως είπε η Ελλάδα είναι πλέον από τις πλέον πρωτοπόρες, ως προς το πλαίσιο κινήτρων στην ΕΕ.

Επίσης αναφέρθηκε στη δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ. Όπως είπε η Black Rock θα εισηγηθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου την κατάλληλη εταιρική δομή και οργάνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα