Χατζηδάκης στο News 24/7: Η ΝΔ δεν παίζει στο γήπεδο της πόλωσης, ο Γεωργιάδης έχει το ταπεραμέντο του
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τονίζει με νόημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά με θετικό λόγο. Καλεί το ΣΥΡΙΖΑ ή να φέρει ρύθμιση για το αφορολόγητο ή να σιωπήσει. Κάλυψη σε Μεϊμαράκη, καλά λόγια για Παυλόπουλο
- 21 Απριλίου 2019 08:31
Σαφές στίγμα κατά της οξύτητας και υπέρ του θετικού πολιτικού λόγου δίνει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο News 24/7.
Ο υποψήφιος στο Βόρειο Τομέα Αθηνών φιλοδοξεί προφανώς να εκφράσει την κεντρώα πτέρυγα της ΝΔ σε αντιδιαστολή με τη λογική του έτερου αντιπροέδρου Άδωνι Γεωργιάδη. “Ο καθένας στη ΝΔ έχει το ταπεραμέντο του” σχολιάζει με νόημα και τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην πόλωση, ενώ η ΝΔ μιλά με θετικό λόγο, καθώς και ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται να ακούσουν το πρόγραμμα της ΝΔ, αφού το ΣΥΡΙΖΑ τον έχουν ούτως ή άλλως απορρίψει.
Αποφεύγει μάλιστα τεχνηέντως να μπει στη συζήτηση στην οποία θέλει το Κίνημα Αλλαγής να βάλει τη ΝΔ για τις συνεργασίες της επόμενης ημέρας, δείχνοντας βέβαιος για την αυτοδυναμία. Παράλληλα, χαρακτηρίζει fast forward τη συζήτηση για το πρόσωπο που θα πρέπει η ΝΔ να στηρίξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2020, αν και επισημαίνει ότι διατηρεί μία καλή σχέση με τον Προκόπη Παυλόπουλο του οποίου υπήρξε φοιτητής.
Καλύπτει δε σαφέστατα τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος κατηγορείται από τους σαμαρικούς ότι το 2015 σχεδιάζε συγκυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας με νόημα ότι οι τοποθετήσεις του πρώην προέδρου του κόμματος εκείνη την περίοδο ήταν δημόσιες. Και ξεκαθαρίζει ότι η συζήτηση για αυτό το ζήτημα δεν έχει κανένα νόημα δεδομένου πως όυτε ο ΣΥΡΙΖΑ το θέλει, αλλά και ούτε βεβαίως η ΝΔ.
Ο κ.Χατζηδάκης εκτιμά ότι η στάση της ΝΔ στο Σκοπιανό δεν άρεσε στους εταίρους, αλλά δεν τραυμάτισε τις σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημειώνει ότι ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκει θετική ανταπόκριση από τους Ευρωπαίους συνομιλητές του όσον αφορά στη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, με την προϋπόθεση μεταρρυθμίσεων.
Εξαπολύει σκληρή επίθεση για το αφορολόγητο στο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι χρειάζεται απύθμενο θράσος να ζητούν και τα ρέστα από τη ΝΔ, που δεν ψήφισε τη μείωση. Τους καλεί να σοβαρευτούν, λέει ότι το δικό τους πρόγραμμα δε βγαίνει και δηλώνει ότι δε μπορεί να συμμετέχει σε τέτοιου είδους γελοίες συζητήσεις.
Επαναλαμβάνει ότι η ΝΔ θα διαπραγματευθεί τη μη μείωση του αφορολόγητου, ενώ έχει ήδη εναλλακτική την εισαγωγή του φορολογικού συντελεστή του 9%, και καλεί το ΣΥΡΙΖΑ να φέρει τη ρύθμιση για το αφορολόγητο ή να σιωπήσει.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Χατζηδάκη στο News 24/7 έχει ως εξής:
Πως θα χειριστεί η ΝΔ τη διαπραγμάτευση για το αφορολόγητο; Και τι απαντάτε στο Μαξίμου που σας κατηγορεί ότι ο κ.Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είχε ουσιαστικά συμφωνήσει με τη μείωση του αφορολόγητου, για αυτό και είχε προτείνει τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%; Ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά λέει ότι το πρόγραμμα σας βασιζόταν σε μείωση αφορολόγητου και συντάξεων και επομένως δεν “βγαίνει”. Έχετε κάνει επανυπολογισμό κόστους για τις ελαφρύνσεις βαρών;
Για να μην τρελαθούμε υπενθυμίζω ότι την μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου τη συμφώνησαν με τους δανειστές, την υπέγραψαν και την ψήφισαν μόνοι τους, ο κ. Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Καμμένος με τους ΑΝΕΛ. Χρειάζεται συνεπώς απύθμενο θράσος να ζητούν τώρα τα ρέστα από τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς ήμασταν ξεκάθαρα απέναντι και καταψηφίσαμε τόσο τη μείωση των συντάξεων όσο και τη μείωση του αφορολόγητου.
Χρειάζεται επίσης απύθμενο θράσος για να μας ρωτούν για το πρόγραμμα μας στο συγκεκριμένο θέμα. Βγήκε ο κ. Τσίπρας στην τηλεόραση και δήλωσε εκ του ασφαλούς ότι δεν θα εφαρμόσει μετά τις εκλογές τη μείωση του αφορολόγητου. Εν τω μεταξύ έχουν καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση του αφορολόγητου! Το δικό τους πρόγραμμα άραγε βγαίνει και με το ένα σενάριο και με το άλλο, ενώ το δικό μας δεν βγαίνει; Ας σοβαρευτούν επιτέλους στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορώ να συμμετέχω σε τέτοιου είδους γελοίες συζητήσεις.
Προφανώς η Νέα Δημοκρατία θα διαπραγματευτεί την κατάργηση του μέτρου και σε κάθε περίπτωση. Γιατί να μην το κάνουμε, άλλωστε, αφού το καταψηφίσαμε. Ως εναλλακτικό μέτρο έχουμε μιλήσει όμως για την εισαγωγή του φορολογικού συντελεστή του 9% που είναι ένα μέτρο το οποίο αμβλύνει σε σημαντικό βαθμό το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου που ψήφισαν οι κ.κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος. Με αυτή τη νέα κλίμακα θα επιστραφεί ένας μισθός το χρόνο στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Έρχονται, λοιπόν, πάλι και ζητάνε τα ρέστα και το παίζουν «τσάμπα- μάγκες». Έλεος πια! Η κυβέρνηση Τσίπρα ή θα φέρει νομοθετική ρύθμιση να καταργήσει το νόμο για τη μείωση του αφορολόγητου που ή ίδια ψήφισε ή καλύτερα ας σιωπήσει!
Η μείωση της φορολογίας γενικότερα είναι κεντρικός στόχος της ΝΔ. Εξαρτάται όμως σε ένα βαθμό και από τους εταίρους και τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές. Και αυτό τη στιγμή που η ΝΔ λόγω της στάσης της απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών έχει δυσαρεστήσει τους Ευρωπαίους και ειδικότερα τη Γερμανία και το ΕΛΚ. Η Μέρκελ φέρεται κάθε άλλο παρά θερμή απέναντι στη ΝΔ. Πως θα το διαχειριστείτε αυτό; Και πως θα διαχειριστείτε το κομμάτι των ψηφοφόρων που προσδοκά ουσιαστικά μη εφαρμογή της συμφωνίας και “ηρωικές” κινήσεις;
Όπως φάνηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη της κας Μέρκελ στην Ελλάδα, η στάση της Νέας Δημοκρατίας στο Σκοπιανό μπορεί να μην άρεσε στους εταίρους μας, αλλά προφανώς δεν τραυμάτισε τις σχέσεις μας μαζί τους. Κάθε άλλο! Και αυτό διότι εμείς ήμασταν απολύτως ειλικρινείς και ξεκάθαροι από την αρχή. Εξηγήσαμε τη θέση μας και ήμασταν σταθεροί στην στάση μας,
Αυτή δε τη προσέγγιση ακολουθούμε και στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Από την αρχή ξεκαθαρίσαμε τις προθέσεις μας τόσο προς τον ελληνικό λαό όσο και στους εταίρους μας. Πρώτα θα εφαρμόσουμε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στην υγεία, την παιδεία κλπ, και αφού αποδείξουμε ότι είμαστε μια σοβαρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα συζητήσουμε με τους δανειστές μας τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη ενημερώνει τους ευρωπαίους συνομιλητές του για τις προθέσεις μας, όπως τον κ. Βέμπερ που είναι ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Επιτροπής, και βρίσκει θετική ανταπόκριση. Τέτοια στάση έχουν επιδείξει και οι δανειστές απέναντι στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο, που δεν τις έχουν με «κοντό λουρί» μέχρι το 2060. Γιατί όχι και την Ελλάδα αν είμαστε σοβαροί;
Τέλος όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έχουν αποσαφηνίσει πλήρως τη τη θέση τους προς τον ελληνικό λαό. Η συμφωνία αυτή εφόσον επικυρώθηκε από το ελληνική Βουλή δεν μπορεί να ανατραπεί και δημιουργεί τετελεσμένα και δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στην Ευρώπη τουλάχιστον! Ωστόσο έχουμε ένα όπλο, το δικαίωμα του βέτο στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ. Αυτό το δικαίωμα μια κυβέρνηση Μητσοτάκη θα το αξιοποιήσει πλήρως για να εξασφαλίσει τα ελληνικά συμφέροντα.
Εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές αλλά δεν έχει αυτοδυναμία, το ΚΙΝΑΛ έχει ουσιαστικά προαναγγείλει ότι δε θα συμμετάσχει σε συγκυβέρνηση, αλλά μόνο σε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας και με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του ΚΙΝΑΛ δε λένε ότι θα μπορούσε να είναι η κ.Γεννηματά πρωθυπουργός. Τι απαντάτε;
Πιστεύω ότι στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα καταγράψει μια μεγάλη αδιαμφισβήτητη νίκη και ο ΣΥΡΙΖΑ μια μεγάλη αδιαμφισβήτητη ήττα.
Εν πάση περιπτώσει, εμείς και στην περίπτωση που είμαστε αυτοδύναμοι θα απευθυνθούμε σε όλες τις δυνάμεις που πραγματικά πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας καλώντας τους σε μια ευρύτερη συνεργασία και ο καθένας θα τοποθετηθεί εκείνη την ώρα.
Ορισμένοι λένε ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, η ΝΔ θα έπρεπε να προτείνει πρόσωπο από την κεντροαριστερά για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ρίχνουν δε στο τραπέζι τα ονόματα των Βενιζέλου- Σημίτη. Κάποιοι έχουν ρίξει στο τραπέζι και το όνομα του Παναγιώτη Πικραμμένου. Αλλά βεβαίως υπάρχουν στη ΝΔ θερμοί υποστηρικτές του Προκόπη Παυλόπουλου. Εσεις τι πιστεύετε, από ποιο χώρο θα πρέπει να προέλθει ο επόμενος πρόεδρος;
Είναι σημείο των καιρών, έχουμε την τάση να ζούμε τη ζωή μας σε fast forward.
Διατηρώ μια πολύ καλή σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο από τότε που ήμουν φοιτητής του, αλλά όπως έχει ήδη επισημανθεί η συζήτηση αυτή στην παρούσα φάση είναι άκαιρη.
Ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, διαφωνεί με την άποψη σας για θαρραλέα αλλά πολιτισμένη αντιπαράθεση με την αριστερά, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ πρέπει να οξύνει τους τόνους ιδεολογικά και αντιπολιτευτικά. Πως το σχολιάζετε;
Δεν δέχομαι καταρχάς το σκεπτικό της ερώτησης για τον κ. Γεωργιάδη. Ο καθένας στη Νέα Δημοκρατία έχει το ταπεραμέντο του.
Πιστεύω όμως ότι στρατηγική οξύτητας και πόλωσης ακολουθεί συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ για να δημιουργεί διαχωριστικές γραμμές και να αυξήσει τη συσπείρωσή του.
Η Νέα Δημοκρατία αντίθετα δεν παίζει σ’ αυτό το γήπεδο. Κάνει αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, αλλά έχει και θετικό πολιτικό λόγο. Έχει το πρόγραμμά της. Το σχέδιο που έχουμε για την Ελλάδα του αύριο.
Οι Έλληνες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για την κυβέρνηση Τσίπρα. Χόρτασαν από τα ψέματα και βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ –ειδικά στην οικονομία που σέρνεται μετά από ένα τσουβάλι μέτρα.
Τώρα θέλουν να ακούσουν τι θα κάνουμε εμείς. Γι’ αυτό και πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μάθει το πρόγραμμά μας κάθε Έλληνας.
Τελικά είχε γίνει συζήτηση το 2015 επί Μεϊμαράκη για συγκυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ; Και θα μπορούσε να συμβεί αυτό εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλιώς σχηματισμού κυβέρνησης;
Οι τοποθετήσεις του κ. Μεϊμαράκη εκείνη την περίοδο ήταν δημόσιες. Εν πάση περιπτώσει, η συζήτηση για αυτό το ζήτημα δεν έχει κανένα νόημα δεδομένου πως ούτως η άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και εξακολουθεί να είναι αντίθετος σ’ αυτή την προσέγγιση. Μιλάει για τη Νέα Δημοκρατία με τον χειρότερο τρόπο και δεν έχει αφήσει ποτέ τέτοιο παράθυρο.
Η συζήτηση αυτή επίσης είναι κλειστή και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.