Χειρονομίες ‘καλής θέλησης’ στη διαπραγμάτευση για το χρέος
Σε τακτικούς ελιγμούς προχωρά η κυβέρνηση, ενόψει της επανέναρξης της διαπραγμάτευσης για το χρέος με ορόσημο το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Πώς θα κινηθεί ο πρωθυπουργός
- 25 Μαΐου 2017 06:53
Σε δύο παρεμβάσεις με νόημα προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός, καθώς στο Μαξίμου έχουν φτάσει μηνύματα πως η διαπραγμάτευση με τους δανειστές -και δη με το Βερολίνο- θα είναι σκληρή και πως δύσκολα η γερμανική κυβέρνηση θα “δώσει” την λύση που θέλει η ελληνική πλευρά πριν στηθούν οι ομοσπονδιακές κάλπες του Σεπτεμβρίου στην Γερμανία.
Η πρόταση Σόιμπλε απορρίπτεται, αλλά…
Βεβαίως, όπως διαβεβαιώνουν με έμφαση κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα συνεχίζει να ζητεί “καθαρή λύση” για το χρέος, που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να συντάξει την περίφημη “έκθεση βιωσιμότητας” και θα ανοίγει τον δρόμο για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ωστόσο, η Αθήνα δεν επιθυμεί να προκαλέσει σκλήρυνση της -ήδη σκληρής- στάσης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που θεωρείται και το… βασικό εμπόδιο για την λύση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός “χαλάρωσε” χθες την κυβερνητική ρητορική, ενώ προέβη και σε έναν ελιγμό που πυροδότησε σενάρια: Μιλώντας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέκλεισε το σενάριο να αποδεχθεί η κυβέρνηση την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αρκεί αυτή να διασφαλίσει “βιώσιμη” έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης να αποκατασταθεί η πρόσβαση της χώρας στις αγορές με “καλούς όρους” και αμέσως μετά, πρόσθεσε: “Αυτός ο στόχος (σ.σ. της εξόδου στις αγορές με καλούς όρους) μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια συμφωνία για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είτε με μια ακόμα καλύτερη που παλεύουμε να πάρουμε”.
Ευλόγως, η ως άνω αναφορά προκάλεσε διάφορα σενάρια, με αποτέλεσμα αμέσως μετά να διευκρινίσουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ότι “η πρόταση Σόιμπλε απορρίφθηκε μόλις πριν δύο ημέρες και δεν έχει αλλάξει κάτι έκτοτε”.
Άλλωστε, μερικές ώρες αργότερα, μιλώντας στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε ως μη αποδεκτή την πρόταση Σόιμπλε, βάζοντας φρένο στην σεναριολογία. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια λύση μετάθεσης του προβλήματος, Μια λύση που δεν αντιστοιχούσε στο οικονομικό κλίμα, στα δημοσιονομικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας αλλά ούτε και στις θυσίες του ελληνικού λαού, μια λύση που δεν έδινε οριστικό τέλος στις αμφιβολίες για τη συμμετοχή ή μη του ταμείου, διότι εμπεριείχε μεν μια πρόταση ρύθμισης του ελληνικού χρέους αλλά αυτή δεν ήταν αρκετή”.
Αλλαγή ρητορικής και πολιτική διαπραγμάτευση
Μ’ άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε την διαρροή του Μαξίμου πως η κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει την πρόταση του Βερολίνου, καθώς ζήτησε από τη Γερμανία και το ΔΝΤ “να κάνουν τις δικές τους υποχωρήσεις”. Ωστόσο, είναι εμφανές ότι, ενόψει της σκληρής διαπραγμάτευσης, η ρητορική της κυβέρνησης αλλάζει, ώστε να μην δημιουργήσει “αντισυσπειρώσεις” στους “σκληροπυρηνικούς” εκ των δανειστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας περιορίστηκε να περιγράψει την πρόταση Σόιμπλε ως “μη αρκετή”, αφήνοντας να διαφανεί πως αν η Γερμανία βάλει λίγο νερό στο κρασί της, θα μπορούσε να βρεθεί η χρυσή τομή.
Τούτων δοθέντων, η επιδίωξη του πρωθυπουργού να έχει ένα άτυπο “τετ α τετ” με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ σήμερα στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την κυβέρνηση. Η καγκελάριος, στην προηγούμενη συνομιλία της με τον Αλέξη Τσίπρα, τον είχε διαβεβαιώσει πως το θέμα του χρέους το χειρίζεται και η ίδια, κάτι που… δεν επιβεβαιώθηκε από την σκληρή γραμμή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από την Γερμανίδα καγκελάριο -εφόσον συναντηθούν και συζητήσουν στην βελγική πρωτεύουσα- να ξεκαθαρίσει την στάση της ενόψει της 15ης Ιουνίου.
Πέραν αυτής της συνάντησης, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει ένα “τετ α τετ” και με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ώστε να επαναβεβαιώσει την στήριξη του Ελιζέ προς το Μαξίμου -που ούτως ή άλλως φάνηκε την περασμένη Δευτέρα στο Eurogroup. Τελευταίος “σταθμός” της πολιτικής διαπραγμάτευσης θα είναι η επαφή του Αλέξη Τσίπρα με τον σταθερό “σύμμαχο” της χώρας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τον οποίο θα ζητήσει να εξαντλήσει η Κομισιόν κάθε περιθώριο πίεσης προς το Βερολίνο ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στις 15 Ιουνίου που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
(Φωτογραφία: Sooc.gr)