Ξεκαθάρισμα τοπίου και λογαριασμών στο τρίγωνο Ποτάμι- ΠΑΣΟΚ- ΝΔ

Ξεκαθάρισμα τοπίου και λογαριασμών στο τρίγωνο Ποτάμι- ΠΑΣΟΚ- ΝΔ
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει μείνει με 153, αλλά και το ενδεχόμενο διάσπασης της ΝΔ, προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό

Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου έβαλαν ταφόπλακα σε πολλά φιλόδοξα σχέδια, όπως η σαμαρική έμπνευση για τη δημιουργία ενός “φιλοευρωπαϊκού μετώπου” από το συνασπισμό Νέας Δημοκρατίας, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ, αλλά και το σενάριο συγκυβέρνησης των δύο τελευταίων με το ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως δύο μήνες μετά το ενδεχόμενο διάσπασης της παραδοσιακής κεντροδεξιάς σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει μείνει με 153 βουλευτές, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό.

Στο τρίγωνο ΝΔ- Ποταμιού- ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως πλησιάζει η ώρα να γίνει “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” υπό την έννοια ότι σε κάθε κόμμα και ειδικά σε αυτό του Σταύρου Θεοδωράκη τα στελέχη θα κληθούν να αποφασίσουν με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν, εν αναμονή πολιτικών εξελίξεων στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Οι γαλάζιοι επί του παρόντος μεταθέτουν την τελική σύγκρουση, επιλέγοντας να πάνε ξανά και άμεσα σε νέα ανοιχτή ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου, όμως το ερώτημα της διάσπασης μετά την αποκάλυψη του News247 περί των εισηγήσεων Βορίδη σε Τζιτζικώστα για νέο δεξιό κόμμα εξακολουθεί να πλανάται στον αέρα.

Αυτό “ανοίγει την όρεξη” στο κομμάτι εκείνο του Ποταμιού, που κλίνει περισσότερο προς τη φιλελεύθερη δεξιά και μάλιστα λίγο πριν το συνέδριο του κινήματος, όπου όλα είναι ανοιχτά ακόμη και το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας. Εάν μάλιστα το Σταύρο Θεοδωράκη διαδεχθεί ένα στέλεχος φιλελεύθερο όπως ο Χάρης Θεοχάρης (που φέρεται πιθανός υποψήφιος) και ταυτόχρονα στη ΝΔ η αλλαγή ηγεσίας είναι προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, την επόμενη ημέρα το φλερτ του Ποταμιού με τους φιλελεύθερους της ΝΔ θα γίνει ακόμη πιο έντονο. Στις εκλογές του Ιανουαρίου άλλωστε καθοριστικό ρόλο στην ευρεία ήττα της ΝΔ έπαιξε το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός φιλελεύθερων ψηφοφόρων έχοντας απηυδήσει από τις δεξιές στροφές Σαμαρά στράφηκε στο Ποτάμι.

Το Ποτάμι αντιμετωπίζει όμως το εξής παράδοξο: Να συνυπάρχουν κάτω από την ίδια πολιτική στέγη, ο Θεοχάρης με το Γρηγόρη Ψαριανό και το Σπύρο Λυκούδη. Οι δύο τελευταίοι που κλίνουν προς την πλευρά της φιλελεύθερης αριστεράς, έχουν γέφυρες επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο έχει συνασπιστεί στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και η ΔΗΜΑΡ, όχι όμως με τη ΝΔ, στο φιλελεύθερο κομμάτι της οποίας έχει συμπάθειες ο πρώτος. Ο κ.Θεοδωράκης προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω στις δύο βάρκες που πλέουν στο Ποτάμι, όπως έγινε σαφές και κατά την πρόσφατη συζήτηση του με εθελοντές του κινήματος, όμως αυτή είναι μία δύσκολη άσκηση και δυσκολότερη όσο περνάει ο καιρός.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι έχει ξεκινήσει αργά αλλά σταθερά η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και παρόλο που δεν θεωρούν ότι κατ ανάγκην θα επέλθει άμεσα μία κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, εργάζονται ήδη προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας ενός νέου “προοδευτικού” μετώπου. Έτσι όπως το “δεξιό” κομμάτι του Ποταμιού φιλοδοξεί να συνενωθεί με το φιλελεύθερο κομμάτι της ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ πολλοί θα έμπαιναν με χαρά κάτω από την ίδια πολιτική στέγη με πρόσωπα όπως οι Ψαριανός- Λυκούδης.

Ενδιαφέρον έχει και ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουν εγκαταλείψει τη ρητορική του “τρίτου πόλου”, έχοντας πλέον τη φιλοδοξία να μετεξελιχθούν στο σχήμα εκείνο που θα καλύψει το κενό το οποίο δημιουργείται μεταξύ φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ και αφασίας της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα