Ξεκινά η συζήτηση για το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών στο εσωτερικό της ΝΔ

Ξεκινά η συζήτηση για το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών στο εσωτερικό της ΝΔ
Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας,για την εκλογή νέου γραμματέα και μελών της πολιτικής επιτροπής,Κυριακή 7 Ιουλίου 2013 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Βουλευτές αναζητούν ευθύνες για άστοχες επιλογές, φωτογραφίζοντας στελέχη του Μαξίμου

Της Βίκυς Σαμαρά

Τα εσωκομματικά όργανα ξεκίνησαν σιγά σιγά στη Νέα Δημοκρατία, με αιχμή τις επιλογές υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Οι δηλώσεις του βουλευτή Λάρισας Μάξιμου Χαρακόπουλου πως πρέπει να γίνει συζήτηση στο κόμμα για αστοχίες που υπήρξαν σε επίπεδο επιλογής προσώπων και πολιτικών και της βουλευτή Α’ Αθήνας Φωτεινής Πιπιλή για ευθύνες των κομμάτων που έδωσαν “εύκολη τροφή” στους ψηφοφόρους με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα, ήταν τα δύο χθεσινά “κρούσματα”.

Ο κ.Χαρακόπουλος, ο οποίος μετά το αντάρτικο του για το γάλα έπεσε σε δυσμένεια στο Μαξίμου και τελικά παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, αναφέρθηκε σε επαναπροσδιορισμό πολιτικών με άξονα τη μεσαία τάξη. Αφορμή για τις αιχμές της κ.Πιπιλή στάθηκε το γεγονός ότι δεν εξελέγησαν όπως είπε έμπειροι ευρωβουλευτές από κανένα κόμμα, αναφερόμενη ειδικότερα στους απερχόμενους ευρωβουλευτές Νίκο Χουντή, Νίκη Τζαβέλλα και Ρόδη Κράτσα.

Παρόλο που αριθμητικά στις περιφερειακές εκλογές η Ν.Δ τα πήγε καλύτερα από ότι το 2010 (καθώς κέρδισε επτά από τις 13 περιφέρειες, ενώ στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και ενώ διήγε την αντιμνημονιακή της περίοδο είχε πάρει πέντε), παραμένουν τα εσωκομματικά παράπονα για τους χειρισμούς στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.

Η Συγγρού μετρά πάντως και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις “γαλάζιες”, επικαλούμενη πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι μέλος της Ν.Δ και στηρίχθηκε από τη βάση του κόμματος. Η αρχική κομματική εισήγηση μάλιστα ήταν υπέρ της στήριξης του κ.Τζιτζικώστα, καθώς αυτό επιθυμούσαν οι τοπικές οργανώσεις, είχε προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και ήταν ο εν ενεργεία περιφερειάρχης. Η στρατηγική άλλωστε που είχε διατυπωθεί από τον Οκτώβριο ήταν όχι χρίσματα, αλλά συμπόρευση με αυτοδιοικητικά πρόσωπα. Η λογική αυτή συνδέονταν και με την πρόταση για ξεχωριστά ψηφοδέλτια στην αυτοδιοίκηση, που συνάντησε όμως την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

Η γραμμή αυτή ωστόσο δεν τηρήθηκε στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και περιφέρειες, καθώς υπήρξαν διαφορετικές εισηγήσεις και η ρητορική περί απουσίας χρισμάτων ακυρώθηκε από την πίεση στα τοπικά στελέχη να στηρίξουν τις επίσημες επιλογές του Μαξίμου. Το αποτέλεσμα ήταν η Ν.Δ να μείνει εκτός δεύτερου γύρου σε Αθήνα και Αττική, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία θα μπορούσε να είχε αποφύγει την εσωκομματική αντιπαράθεση.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα πάντως, η ΝΔ κέρδισε 26 από τις 51 πρωτεύουσες νομών, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μόλις 6. Στην Αττική, η ΝΔ επικράτησε σε 29 από τους 66, με το ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει 11. Στη Θεσσαλονίκη, σε 14 δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, η ΝΔ κέρδισε τους 9 ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κανέναν.

Υποψήφιοι με σχέσεις στο χώρο της αυτοδιοίκησης όπως η Χριστιάνα Καλογήρου (Βόρειο Αιγαίο), ο Γιώργος Χατζημάρκος (Νότιο Αιγαίο), ο Κώστας Μπακογιάννης (Στερεά Ελλάδα) κέρδισαν περιφέρειες, ενώ σε μεγάλους δήμους οι  Λαμπρινός (Ηράκλειο, δικηγόρος), Παπαστεργίου (Τρίκαλα, 41 ετών, μηχανικός), Παπαναστασίου (Αγρίνιο, 48 ετών, μηχανικός), Κουκάς (Μύκονος, 32 ετών, δικηγόρος), Μαυρίδης (Πεύκη, 42 ετών, ) έδωσαν το στίγμα περί νέων που ήθελε η Συγγρού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα