Χρέος και όχι “πρωθυπουργική χάρη” το να μείνει ο Σαϊντού στην Ελλάδα
Το πνεύμα της πρωτοβουλίας Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον Σαϊντού Καμαρά. Στο απυρόβλητο παραμένει η προβληματική νομοθεσία. Αίτημα του προοδευτικού κόσμου να μείνει στην Ελλάδα το ασυνόδευτο προσφυγόπουλο που έγινε σημαιοφόρος.
- 29 Μαρτίου 2022 06:10
Το αίτημα του να παραμείνει ο Σαϊντού Καμαρά στην Ελλάδα είναι πάνδημό και αυτονόητο για τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Με το χαρακτηριστικό της αριστείας του (που είχε σαν αποτέλεσμα ένας σημαιοφόρος της 25ης Μαρτίου να κινδυνεύει με απέλαση) να είναι επιτατικό και όχι καθοριστικό για την παραμονή του. Το να συνεχίζει να ζει στην Ελλάδα θεωρείται από τους δημοκρατικούς πολίτες ένα χρέος μας, απέναντί του.
Στο πρόσωπο του ασυνόδευτου προσφυγόπουλου από την Γουϊνέα, που σήμερα είναι τελειόφοιτος και αριστούχος της βασικής εκπαίδευσης, τίθεται από τους πολίτες σε αμφισβήτηση μια ξενοφοβική νοοτροπία.
Αυτή που θεωρεί καταρχήν ανεπιθύμητους πρόσφυγες που εντάσσονται δημιουργικά στην κοινωνία και διεκδικούν στοιχειώδη δικαιώματα στην εκπαίδευση, την εργασία και την δημοκρατία. Μια αντίληψη που όπως δείχνουν τα πράγματα έχει ισχυρή θεσμική έκφραση.
Μια και ο χαρακτηρισμός της Γουϊνέας ως «ασφαλούς χώρας» έχει οδηγήσει τους αυτοματισμούς του κρατικού μηχανισμού να απορρίπτουν έως στιγμής το αίτημα ενός ανήλικου ναυαγού να έχει μια νέα ζωή στην Ελλάδα.
Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Παρά το γεγονός ότι σήμερα στις 16.30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως ότι θα έχει συνάντηση με τον Σαϊντού Καμαρά.
Το πνεύμα της πρωτοβουλίας Μητσοτάκη
Το πνεύμα της συμβολικής αυτής κίνησης του πρωθυπουργού, θέλησε να αποδώσει με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Επισήμανε αφενός ότι η συνάντηση γίνεται «εν όψει της επανεξέτασης του αιτήματος του Σαϊντού Καμαρά για να μείνει στην Ελλάδα» όπως και ότι ο πρωθυπουργός επιδίωξε την συνάντηση «επιδεικνύοντας προσωπικό ενδιαφέρον για το ζήτημα αυτό».
Ουσιαστικά με την δήλωσή του αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση του Σαϊντού Καμαρα, δεν θέτει επ’ ουδενί σε αμφισβήτηση το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την δυνατότητα λήψης άδειας παραμονής στην χώρα.
Ακόμη και αν πρόκειται για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που – αντικειμενικά- επικαλούνται ανθρωπιστικούς λόγους όταν καταθέτουν αίτημα παραμονής. Παρά το γεγονός ότι αυτό ακριβώς το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο έχει οδηγήσει τον μαθητή με χώρα προέλευσης της Γουϊνέα ένα μόλις βήμα από την απέλαση.
Επίσης ο Γιάννης Οικονόμου επικαλούμενος το «προσωπικό ενδιαφέρον» του πρωθυπουργού, καταδεικνύει με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει στην λογική της εξέτασης «κατά περίπτωση». Αντίληψη που «εξατομικεύει» ένα ζήτημα εξόχως κοινωνικό και συλλογικό όπως αυτό της προσφυγικής πολιτικής.
Στην ίδια λογική με αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη κινήθηκε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Δηλώνοντας προ ημερών σε ανάρτησή της σχετικά με τον Σαϊντού Καμαρά πως «μεριμνήσαμε για την ενίσχυση του φακέλου του με υλικό σχετικά με τη συμμετοχή και απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον. Θα αναμένουμε την απόφαση της Αρχής Προσφυγών»
Να μη θιγούν οι εσωτερικές ισορροπίες της Ν.Δ
Αυτά σε μία περίοδο που το προσφυγικό ζήτημα αποκτά νέες διαστάσεις εξ’ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης αναδεικνύει συγκεκριμένες αγκυλώσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπως αυτές εκφράστηκαν με τις δημόσιες δηλώσεις του Νότη Μηταράκη. Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Μετανάστευσης αναφέρθηκε σε «κανονικούς» και «μη κανονικούς» πρόσφυγες διαχωρίζοντας τους μετανάστες από την Ουκρανία με τους αιτούντες άσυλο από άλλες εμπόλεμες περιοχές.
Όπως όλα δείχνουν η σημερινή πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον Σαϊντού Καμαρά, πιθανότατα θα συμβάλλει στην επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος και στην αίσια έκβαση της αίτησής του για παραμονή στην χώρα. Ιδίως μάλιστα από την στιγμή που για το ζήτημα αυτό έχει ξεσηκωθεί γενικότερη κατακραυγή, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μαθητές, γονείς, πολίτες και συλλογικότητες.
Από την άλλη όμως δεν θα αποτελέσει αφορμή για να «ανοίξει συζήτηση» για τα ζητήματα των αδειών παραμονής και συνολικά τα θέματα του προσφυγικού και της παροχής ασύλου. Ζήτημα που – όπως προαναφέραμε- είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις