Χρύσα Χατζηθεοδώρου: Κλιματική Κρίση και Ψυχική Υγεία

Διαβάζεται σε 3'
Χρύσα Χατζηθεοδώρου: Κλιματική Κρίση και Ψυχική Υγεία

Η υποψήφια ευρωβουλεύτρια του “Κόσμος”, Χρύσα Χατζηθεοδώρου, γράφει στο NEWS 24/7 για το μέλλον του οικοσυστήματος που επηρεάζει τις ζωές μας, την ευτυχία μας και όσους αγαπάμε

Ξέρετε πώς είναι να παθαίνετε κρίσεις πανικού επειδή βιώσατε μία φυσική καταστροφή; Ξέρετε πώς είναι να σας κυριεύει ο φόβος όποτε βρίσκεστε στη φύση, κατακλύζοντας το μυαλό σας χιλιάδες αρνητικές σκέψεις; Ξέρετε πώς είναι να χάνετε τον ύπνο σας εξαιτίας της ανυπόφορης ζέστης; Πολλοί από εσάς ξέρετε. Και εγώ έχω βιώσει τέτοιες καταστάσεις.

Το ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει τη ψυχική μας υγεία δεν είναι απλώς μία θεωρητική υπόθεση πλέον, αλλά συνιστά μια νέα πραγματικότητα.

Ήδη τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά campus του κόσμου, όπως το Harvard και το Yale έχουν κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου προσπαθώντας να εξηγήσουν το φαινόμενο και να δώσουν λύσεις. Από την πλευρά τους οι κλινικοί γιατροί ψυχικής υγείας δηλώνουν ξεκάθαρα πως βλέπουν όλο και περισσότερους ασθενείς να έρχονται με συμπτώματα άγχους για την κλιματική αλλαγή.

Είναι σαφές πως αν συνεχιστεί η θέρμανση του πλανήτη μέχρι το 2100, οι άνθρωποι παγκοσμίως θα χάνουν περίπου 50 έως 58 ώρες ύπνου ετησίως, πράγμα που σημαίνει πως αν δεν δράσουμε τώρα στο μέλλον όχι μόνο θα χάνουμε κυριολεκτικά τον ύπνο μας, αλλά θα ζούμε μέσα στο άγχος και αγωνία. Και επειδή δεν υπάρχει Planet B “το αύριο είναι σήμερα” και η ψήφος μας στις 9 Ιουνίου θα καθορίσει πολλά.

Ακριβώς γιατί οι Βρυξέλλες αποτελούν το κέντρο λήψης των αποφάσεων και η Ελλάδα πρέπει να έχει μια ισχυρή πράσινη φωνή, όπως αρκετές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κόσμος, το Πράσινο Κόμμα της πατρίδας μας, ήρθε για να αναδείξει την κλιματική κρίση -κλιματική κατάρρευση όπως σημειώνουν αρκετοί αναλυτές- όχι ως ένα ακόμα πρόβλημα ανάμεσα στα δεκάδες. Αλλά ως το βασικό πρόβλημα από το οποίο προκύπτουν όλα τα υπόλοιπα.

Και το πιο βασικό, όπως υποδεικνύει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι η Ψυχική Υγεία.

Στον «Κόσμος» έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε πως η κλιματική κρίση δεν θα ασθενήσει τις ψυχές μας. Η αντιμετώπισή της πρέπει να αντιμετωπιστεί με δράσεις και έργα που θα προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον σεβασμό στο περιβάλλον, την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Γι΄αυτό και εμείς όχι μόνο ενστερνιζόμαστε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αλλά συμμετέχουμε ενεργά στην προστασία και αποκατάσταση των συστημάτων, αναπτύσσοντας πολιτικές που θα διατηρήσουν και θα ενδυναμώσουν το φυσικό μας πλούτο. Μια Συμφωνία που εγγυάται τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν μικρότερες ευθύνες για την κλιματική κρίση, που είναι εκτεθειμένοι στις μεγαλύτερες απώλειες, που δεν έχουν δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μια Συμφωνία που αποτελεί τη δράση ενεργών πολιτών απέναντι σε εκείνους που μένουν «ωμοί παρατηρητές» από θέσεις ισχύος, κρατώντας στα χέρια τους τη δική μας ευημερία.

Πρέπει να κατανοήσουμε πως το μέλλον του οικοσυστήματος μας επηρεάζει τις ζωές μας, την ευτυχία μας και όσους αγαπάμε.

Είναι στο χέρι μας.

*Η Χρύσα Χατζηθεοδώρου είναι υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τον “Κόσμο”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα